Όλοι μας είμαστε λίγο πολύ εκπαιδευμένοι όταν πρόκειται για τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων: ξαναζεσταίνουμε πάντα το κοτόπουλο, δεν αφήνουμε το γάλα εκτός ψυγείου και, αν έχουμε αμφιβολία, το πετάμε. Αλλά πόσο καλά τα πάμε με τις ημερομηνίες λήξης των καλλυντικών μας;

Διαβάστε ακόμη: Καφέ μάσκαρα: 5 κορυφαίες επιλογές από 4 ευρώ που θα αναδείξουν το βλέμμα σας

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι: όχι και τόσο. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science αποκάλυψε ότι σχεδόν το 98% των συμμετεχόντων είχαν χρησιμοποιήσει μακιγιάζ πέραν της ημερομηνίας λήξης του, με τη μάσκαρα να είναι το προϊόν που αναφερόταν συχνότερα. Και αν νομίζετε πως πρόκειται για ένα απλό beauty λάθος χωρίς συνέπειες, ξανασκεφτείτε το.

Σύμφωνα με μικροβιολογική ανάλυση 40 δειγμάτων μάσκαρα, εντοπίστηκαν βακτήρια και μύκητες ικανοί να προκαλέσουν σοβαρές οφθαλμολογικές λοιμώξεις.

Μάτια: Ευαίσθητα και ευάλωτα

Τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μολύνσεις, και κάποιες από τις πιο συνηθισμένες μας συνήθειες ομορφιάς, όσο αθώες κι αν φαίνονται, μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Προϊόντα όπως η μάσκαρα, το eyeliner και τα ψεύτικα extensions βλεφαρίδων έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με την περιοχή των ματιών, η οποία είναι λεπτή, εκτεθειμένη και δυσκολεύεται να αμυνθεί όταν εισβάλλουν βακτήρια.

Διαβάστε ακόμη: TikTok Hack: Πως αφαιρώ την αδιάβροχη μάσκαρα + 3 επιλογές κάτω από 8 ευρώ

Αν βρίσκετε χρόνο για ραντεβού στην αισθητικό ή για μανικιούρ, τότε σίγουρα μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά και για μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Η πρόληψη, ειδικά όταν πρόκειται για την όρασή σας, είναι πολύ πιο εύκολη και ανώδυνη από τη θεραπεία μιας λοίμωξης που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Δεν είναι υπερβολή: το ραβδάκι της μάσκαρα μπορεί να λειτουργήσει σαν φορέας μικροβίων. Κάθε φορά που το βυθίζετε στο σωληνάριο και το επαναφέρετε στα βλέφαρά σας, αυξάνετε τον κίνδυνο μεταφοράς βακτηρίων, όχι μόνο από τον αέρα αλλά και από τις ίδιες τις βλεφαρίδες σας. Ουσιαστικά, κάθε “βούτηγμα” ανακυκλώνει σκόνη, σωματίδια δέρματος, δάκρυα και ιδρώτα μέσα στο προϊόν. Με τον καιρό, το περιβάλλον αυτό μετατρέπεται σε ιδανικό «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Και σκεφτείτε: η μάσκαρα έρχεται καθημερινά σε απόσταση χιλιοστών από τον βολβό του ματιού σας. Δεν είναι περίεργο που συχνά σχετίζεται με ερεθισμούς, επιπεφυκίτιδα ή φλεγμονές στα βλέφαρα, ιδιαίτερα όταν παραμένει στο νεσεσέρ σας για μήνες ή και χρόνια μετά το άνοιγμά της.

Πότε πρέπει να αλλάζετε τη μάσκαρα;

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες καλλυντικών να αναγράφουν ημερομηνία λήξης, υπάρχει ένας γενικός κανόνας:

  • Μάσκαρα και υγρό eyeliner: 3 μήνες.
  • Μολύβι ματιών: έως και 2 χρόνια, εφόσον ακονίζεται τακτικά και παραμένει καθαρό.
  • Σκιές σε μορφή σκόνης ή πούδρας: περίπου 2 χρόνια.

Κρατήστε στο ντουλάπι του μπάνιου σας έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο και σημειώνετε την ημερομηνία ανοίγματος στα προϊόντα σας. Και αν οι υπενθυμίσεις δεν είναι το δυνατό σας σημείο, υπάρχουν apps, όπως το Beauty Keeper, που σας στέλνουν ειδοποιήσεις όταν φτάνει η ώρα της αντικατάστασης.

Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να την πετάξετε

Αν δεν θυμάστε πότε την ανοίξατε, προσέξτε για σημάδια αλλοίωσης:

  • Η μυρωδιά της είναι πιο έντονη ή παράξενη.
  • Το προϊόν έχει γίνει πιο πηχτό ή έχει ξεραθεί.
  • Ερεθίζονται τα μάτια σας κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε.

Κάλλιον τον προλαμβάνειν

Πέρα από τις μολύνσεις, η κακή χρήση ή η παρατεταμένη χρήση της μάσκαρα μπορεί να οδηγήσει σε βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και απώλεια βλεφαρίδων. Και σε μια εποχή που επενδύουμε σε ορούς για πιο μακριές βλεφαρίδες, ποιος θέλει να τις χάσει από μια μολυσμένη μάσκαρα;

Μην ξεχνάτε επίσης να:

  • Μην τη δανείζετε σε άλλους.
  • Μην προσθέτετε νερό ή οφθαλμικές σταγόνες για να την «ανανεώσετε».
  • Μην τη χρησιμοποιείτε αν έχετε περάσει πρόσφατα κάποια μόλυνση στα μάτια.

Η ομορφιά ξεκινά από την υγεία και τα μάτια σας το αξίζουν. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στο νεσεσέρ σας. Μια νέα μάσκαρα δεν είναι απλώς καλλυντικό: είναι επένδυση στην ασφάλεια και την καθαριότητα.

Photo credit: Getty Images