Χρόνια πριν μπω στον χώρο της ομορφιάς ως δημοσιογράφος, ήμουν ήδη συλλέκτρια αρωμάτων και φανατική της τέχνης της αρωματοποιίας. Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι ως beauty editor, το συναίσθημα που είχα ήταν περίπου «δεκάχρονη στην Disneyland». Καινούργια αρώματα, άφθονη πληροφορία, και χρόνος να μάθω. Το να ασχολούμαι με το πιο αγαπημένο μου χόμπι, το άρωμα, ήταν πλέον μέρος της δουλειάς μου. Το λες και ευλογία.

Τότε ξεκίνησα να μπαίνω πιο βαθιά στην ιστορία των μεγάλων οίκων και των δημιουργών, στη μελέτη των συστατικών, στη χημεία των συνθέσεων. Διάβασα φανατικά, παρακολούθησα σεμινάρια, συνέχισα να συλλέγω. Κατάλαβα πως η “μύτη” μαθαίνει, και πως για να μπορώ να μιλάω για άρωμα, πρέπει να την εκπαιδεύω συστηματικά. Και, φυσικά, να έρχομαι σε επαφή με τα πρωτογενή υλικά όσο πιο συχνά μπορώ.

Έτσι, όταν είδα πως η The Greek Perfumer κάνει σεμινάριο δημιουργίας αρώματος, έσπευσα. Και δεν το μετάνιωσα.

 Αρώματα υψηλών προδιαγραφών

Πριν μιλήσω για το σεμινάριο, ας πω δυο λόγια για την The Greek Perfumer. Πίσω από το brand βρίσκεται ο αρωματοποιός Γιώργος Παπαχατζής, ο οποίος, μετά από σχετικά σεμινάρια στην τεχνική, την ιστορία και το μάρκετινγκ των αρωμάτων στη Γαλλία (ISIPCA, Gallimard, Fragonard) και εκπαίδευση δίπλα σε master perfumers, επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να δημιουργήσει έναν niche Οίκο. Και το κατάφερε.

Τα αρώματα του brand είναι υψηλών προδιαγραφών, κάποια από αυτά πραγματικά όμορφα και με ενδιαφέρον concept, όπως το 86, το οποίο, σύμφωνα με το brand, περιέχει σε υψηλότατη συγκέντρωση (40%) 86 από τα πιο ακριβά συστατικά (fragrances και αιθέρια) της υψηλής αρωματοποιίας.

To brand διαθέτει diffusers για το σπίτι (το Relax at Spa, συνδυασμός πούδρας και ευκάλυπτου, δημιουργεί μια κυριολεκτική αίσθηση spa), κεριά (δοκιμάστε ανατολίτικο Midnight Luxury και ντελικάτο Bohème που μυρίζει μέλι), καθώς και σπρέι για υφάσματα, τα οποία λειτουργούν και ως αρωματικά χώρου, στις ίδιες μυρωδιές με τα diffusers.

Ο Γιώργος Παπαχατζής (aka The Greek Perfumer) εξηγεί το πώς λειτουργεί η όσφρηση στον εγκέφαλο.

Δημιουργώντας το δικό μου άρωμα

Το τρίωρο σεμινάριο έγινε στο Spaces, έναν όμορφο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Στο πρώτο μέρος, διάρκειας περίπου 1μισης ώρας, ο Γιώργος Παπαχατζής έκανε μια αναδρομή στο άρωμα από την αρχαιότητα ως σήμερα, σταματώντας στους σημαντικούς του σταθμούς. Δεν θα επεκταθώ. Ήταν σίγουρα ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν θεωρία του αρώματος, ωστόσο εγώ ανυπομονούσα για τη συνέχεια. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου ήταν η δημιουργία της συνταγής.

O Γιώργος είχε δημιουργήσει μια συνταγή στην κατηγορία soft oriental κι εμείς είχαμε μπροστά μας 7 συστατικά σε μπουκαλάκια και έναν μικρό περιέκτη με τον διαλύτη μέσα στον οποίο θα έμπαιναν. Σημειώνουμε εδώ πως στην κατηγορία Eau de Parfum, το άρωμα είναι σε περιεκτικότητα 25%, και το υπόλοιπο 75% είναι αιθυλική αλκοόλη, μέσα στην οποία τα μόρια των πρώτων υλών «ανοίγουν» και αναμειγνύονται, δημιουργώντας το τελικό αποτέλεσμα.

Μια συνταγή, εννιά διαφορετικές εκδοχές

Πριν ξεκινήσουμε, ο Γιώργος μας έδωσε οδηγία πως μπορούμε να αλλάξουμε τις περιεκτικότητες μεταξύ των στρωμάτων της πυραμίδας, αλλά όχι των πυραμίδων μεταξύ τους.

Με απλά λόγια, οι νότες κορυφής θα έπρεπε να έχουν 25 σταγόνες. Μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την αναλογία του Γιώργου, ή να δημιουργήσουμε μια δική μας μεταξύ των συστατικών της κορυφής. Δεν μπορούσαμε, όμως, να βάλουμε λιγότερες από 25, και να πριμοδοτήσουμε με περισσότερες σταγόνες τις νότες καρδιάς ή βάσης.

Οι επτά από τους εννιά που συμμετείχαμε, μια μικρή αλλαγή την κάναμε. Δύο επέλεξαν να ακολουθήσουν την αρχική συνταγή κατά γράμμα. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του workshop ήταν πως ο καθένας μας, τελικά, δημιούργησε ένα διαφορετικό άρωμα. Aκόμα και οι δύο που δεν έκαναν αλλαγή στην αρχική συνταγή, είχαν ξεχωριστό οσφρητικό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό να αναφέρω πως οι πρώτες ύλες που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν από την ΒΙΟΡΥΛ, μία από τις πιο παλιές ελληνικές βιομηχανίες, με σημαντική θέση και στη διεθνή αγορά.

Το άρωμα που δημιούργησα

Ξεκινώντας από την κορυφή, τα συστατικά της συνταγής ήταν φράουλα, βανίλια, ίριδα, τριαντάφυλλο, amber, σανδαλόξυλο και musk. Στη δική μου εκδοχή μείωσα τη βανίλια, ανέβασα την ίριδα και έδωσα λίγο περισσότερη ένταση στο amber που είναι από τις αγαπημένες μου νότες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα θερμό, μαλακό πουδρέ οριένταλ άρωμα που βγάζει μια ανεπαίσθητη ευωδιά καραμέλας, παρόλο που η νότα αυτή δεν υπάρχει μεταξύ των συστατικών. Όμως αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του αρώματος.

Μυρίζω στον καρπό μου το τελικό άρωμα. Θερμό, χωρίς περιττές οξύτητες, στρογγυλεμένο πουδρέ ambery. Είναι όμορφο. Όμως, ακόμα πιο όμορφο είναι το γεγονός πως το έφτιαξα μόνη μου.