Όλοι θαυμάζουμε τα αψεγάδιαστα δέρματα των γυναικών από τις χώρες της Ασίας. Όμως, όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μόνο η φυλή ή τα γονίδια. Υπάρχουν μυστικά όπως το μασάζ προσώπου, και όχι μόνο. Στην Ασία, το μασάζ είναι κουλτούρα. Συνοδεύει σχεδόν τα πάντα, και οι γυναίκες το κάνουν στον εαυτό τους κάθε μέρα. Ο βασικός του ρόλος είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας (αίματος και λέμφου). Στα σημεία που η κυκλοφορία είναι κακή, θα βρείτε μπλοκαρίσματα. Τότε ξεκινά η φλεγμονή και το δέρμα αρχίζει να φαίνεται άτονο, θαμπό και πρησμένο. Εκεί ακριβώς κάνει θαύματα το κορεάτικο μασάζ προσώπου, το οποίο διαφέρει από το απλό. Ενώ το κλασικό μασάζ εστιάζει στο πρόσωπο, το κορεάτικο γίνεται παντού, από τις μασχάλες μέχρι τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Επειδή, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι όλα συνδεδεμένα.

Φυσικά, υπάρχουν διάφορες εκδοχές του κορεάτικου μασάζ προσώπου. Η τεχνική που ακολουθεί είναι μια από τις παραδοσιακές, αλλά και πλέον αποτελεσματικές. Με τη βοήθεια της παλάμης και του μήκους των δακτύλων, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στο πρόσωπό σας.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Μεσοθεραπεία προσώπου – σώματος

Η τεχνική για το κορεάτικο μασάζ προσώπου

Γρήγορο και απλό, με κάθε κίνηση να διαρκεί μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα, το κορεάτικο είναι αρκετά διαφορετικό από το κλασικό μασάζ δυτικού τύπου. Μια από τις διαφορές είναι πως χρησιμοποιεί τα επίπεδα των δακτύλων, όχι τα ακροδάχτυλα. Μάλιστα, όταν απλώνετε τα δάχτυλα κατά μήκος του προσώπου, τα άκρα τους ανασηκώνονται ελαφρώς από το δέρμα.

Δεν χρησιμοποιείτε τις αρθρώσεις – μόνο τα επίπεδα των δακτύλων και μερικές φορές την παλάμη.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε, πρέπει να καθαρίσετε τα μπλοκαρίσματα πιέζοντας απαλά ολόκληρη την παλάμη κάτω από τα μπράτσα. Πιέζετε από μέσα προς τη μασχάλη και τους ώμους, καταλήγοντας προς τα πάνω και προς την κλείδα.

Μπορείτε να νιώσετε μικρά εξογκώματα από τους λεμφαδένες, την περιτονία και τους μύες και να νιώσετε άβολα στην αρχή. Περίπου όπως όταν βρίσκετε κάνετε έναν κόμπο στο μασάζ της πλάτης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή καθαρίζει τα μπλοκαρίσματα, ώστε η λέμφος να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της όταν κάνετε το μασάζ στο πρόσωπο. Τέλος, με το μήκος των δαχτύλων πιέζετε ελαφρώς προς τα επάνω και από τις δύο πλευρές του λαιμού, γύρω από το αυτί και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Αν το κάνετε τακτικά, ο λαιμός θα αρχίσει να δείχνει πιο λεπτός με την πάροδο του χρόνου. Αν σας διευκολύνει, μπορείτε να κάνετε το μασάζ προσώπου όπως το περιγράψαμε πιο πάνω με ένα gua sha ή ένα face roller.

Κορεάτικο μασάζ προσώπου σε 5 βήματα

Γραμμή του σαγονιού

Όλοι έχουμε μια κυρίαρχη πλευρά όταν μασάμε και αυτή η κίνηση φέρνει περισσότερη συμμετρία στο πρόσωπο. Είναι επίσης καλή για άτομα που τρίζουν τα δόντια τους και ανακουφίζει από πονοκεφάλους. Χρησιμοποιώντας την επίπεδη πλευρά του αντίχειρα (όχι την άκρη), δουλεύετε από πίσω από το αυτί μέχρι τη γραμμή του σαγονιού για να βρείτε τυχόν εξογκώματα ή κόμπους.

Όταν τους «λύσετε», αρχίζετε να δουλεύετε προς τα πάνω, απευθείας πάνω από τα δόντια. Πολλά μασάζ προσώπου γίνονται διαγώνια προς τα πάνω και προς τα έξω, αλλά αν κοιτάξετε ένα διάγραμμα με το μυικό σύστημα του προσώπου, οι μύες δεν είναι μόνο διαγώνιοι πάνω στο πρόσωπο. Για να σηκώσετε τις σιαγόνες, χρησιμοποιείτε τις επίπεδες πλευρές του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου, δουλεύοντας από τη γνάθο και προς τα πάνω, παράλληλα με το πλάι του στόματος και της μύτης.

Μάγουλα

Αρχίζετε με ένα απαλό άγγιγμα, χρησιμοποιώντας την παλάμη για να «αγκαλιάσετε» τα μάγουλα. Ο αντίχειρας μένει ελαφρά γαντζωμένος κάτω από τη γραμμή του σαγονιού. Στη συνέχεια πιέζετε τις παλάμες ελαφρώς, και με κίνηση προς τα πάνω και προς τα έξω. Η κάθε κίνηση θέλει 10 δευτερόλεπτα, πρέπει να είναι γρήγορη. Μετά τα μάγουλα, κάντε την ίδια πλάγια κίνηση λείανσης του λαιμού για να απομακρύνετε το υγρό από τη λέμφο.

Φρύδια

Δεν είναι απαραίτητες οι έντονες κινήσεις για να κάνετε τη διαφορά. Πιέζετε σταθερά ακριβώς κάτω από τα εσωτερικά άκρα των φρυδιών και, στη συνέχεια, σύρετε το επίπεδο του δείκτη κατά μήκος του οστού των φρυδιών μέχρι το εξωτερικό άκρο της περιοχής των ματιών. Μετά από μερικές επαναληπτικές κινήσεις, θα δείτε τα μάτια να μεγαλώνουν και τα φρύδια να ανασηκώνονται.

Μάτια

Χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να σταθεροποιήσετε το δέρμα στο πλάι του προσώπου και μετά χρησιμοποιήστε τον άλλο αντίχειρα για να δουλέψετε κάτω από το μάτι. Με το μήκος του αντίχειρα, όχι την άκρη, κάνετε κίνηση αργά προς τα έξω και επαναλάβετε πολλές φορές.

Τριχωτό της κεφαλής

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλούς λεμφαδένες στην περιοχή του κεφαλιού. Όταν κάνετε μασάζ προσώπου, πρέπει να περάσετε από όλα τα σημεία. Αν σε ένα μέρος υπάρχει μπλοκάρισμα, τότε επηρεάζονται τα πάντα και δεν έχετε αποτέλεσμα. Υπό αυτήν την έννοια, η παλιά συμβουλή «χτενίζουμε τα μαλλιά 100 φορές κάθε βράδυ», ήταν ό,τι καλύτερο για την αποστράγγιση της λέμφου.

Μια ακόμα καλή κίνηση είναι να παίρνετε τμήματα μαλλιών από τη ρίζα, να ανασηκώνετε και να τραβάτε απαλά το κάθε τμήμα προς τα πάνω και πίσω. Η κίνηση αυτή είναι επίσης καλή αν έχετε πονοκέφαλο ή προβλήματα με τον ύπνο. Τέλος, αν νιώθετε το μέτωπό σας βαρύ, μπορεί να είναι αποτέλεσμα βαριάς λέμφου στο σημείο αυτό. Για να την ξεμπλοκάρετε, κάνετε μασάζ από χαμηλά στο μέτωπο προς τα πάνω αλλά και πίσω μέσα από τα μαλλιά μέχρι το στέμμα του κεφαλιού. Έτσι θα μετακινήσετε το συσσωρευμένο υγρό και θα νιώσετε άμεση ανακούφιση.

Photo credit: Istock