Ενέσιμα στο σπίτι: Ένα νέο, πολύ επικίνδυνο trend

Οι ενέσιμες θεραπείες κερδίζουν διαρκώς σε δημοτικότητα. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι πως θεωρούνται συνώνυμες με τον πλαστικό ή τον δερματολόγο. Τελευταία, όμως, έχουν εμφανιστεί ενέσιμα στο σπίτι. Εσείς θα τα κάνατε;
Το παρακάτω περιστατικό το αφηγήθηκε η Theda Kontis, MD, FACS, πιστοποιημένη πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός προσώπου, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου (AAFPRS). Πριν από έναν χρόνο, συνάδελφός της της ζήτησε βοήθεια στα επείγοντα για ένα περιστατικό. Η ασθενής είχε επιχειρήσει να κάνει μόνη της ενέσιμα στο σπίτι, και συγκεκριμένα, fillers στα χείλη. Η γυναίκα έκανε τις ενέσεις για κάποια χρόνια, χωρίς την επίβλεψη ειδικού, μέχρι που κάποια στιγμή, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Όπως περιγράφει η dr. Kontis, η βελόνα της ασθενούς είχε χτυπήσει την “κύρια αρτηρία για το χείλος. Διέκοψε την παροχή αίματος, οπότε θα μπορούσε ακόμα και να είχε χάσει το χείλος της”.
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Beauty Industry | Μήπως η ομορφιά έχει αρχίσει να ψάχνει την καινοτομία με το κυάλι;
Μια ματιά online είναι αρκετή για να προκαλέσει τρόμο
Στο προαναφερθέν περιστατικό, η λύση ήταν οι πολλαπλές επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό για έγχυση υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση, ένα ενέσιμο που διαλύει το υαλουρονικό οξύ, έσωσε το χείλος της ασθενούς, η οποία ανέφερε ότι αγόραζε fillers online. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η γιατρός μπήκε στο διαδίκτυο για να κάνει τη δική της έρευνα. Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια, ένιωσε απελπισία όταν διαπίστωσε πως ο καθένας μπορούσε να αγοράσει οτιδήποτε. Νευροτοξίνες με περίεργες εμπορικές ονομασίες, πράγματα που δεν είχε ακούσει ποτέ, και προφανώς όχι τα συνηθισμένα, γνωστά, ασφαλή πρωτόκολλα.
Η κατάσταση μόνο τρομακτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Τι είναι αυτά τα προϊόντα; Από πού προέρχονται; Υπάρχουν fillers διαφόρων ειδών. Πόσα από αυτά είναι πραγματικά υαλουρονικό οξύ; Είναι αποστειρωμένα; Είναι ασφαλή;
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν. Η γιατρός ξεκαθαρίζει πως όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και πως έχει γίνει ήδη καταγγελία στον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων).
Μια βόλτα από το Amazon
Σύμφωνα με την γιατρό, ο FDA δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη απάντηση στην τελευταία καταγγελία. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχει κάνει κινήσεις. Κι αυτό επειδή σήμερα τα προϊόντα αυτά είναι πολύ λιγότερο διαθέσιμα σε σχέση με το παρελθόν. Κάνοντας το σχετικό ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε πως, με τον όρο injectable, η αναζήτηση εμφανίζει σχεδόν αποκλειστικά μη ενέσιμα προϊόντα, κυρίως για τα χείλη. Τα προϊόντα αυτά, lip serums, glosses, μάσκες κλπ, περιέχουν συστατικά όπως κανέλα, μενθόλη, καψαϊκίνη, τα οποία χαρίζουν προσωρινό effect πιο γεμάτων χειλιών. Ωστόσο, όλα είναι wearable, στην λογική οποιουδήποτε καλλυντικού προϊόντος, και όχι injectible, δηλαδή όχι ενέσιμα.
Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, βρήκαμε πως, ναι, διατίθενται και κάποια ενέσιμα προϊόντα. Τα ενέσιμα αυτά, όμως, δεν έχουν ως τόπο προέλευσης την Αμερική, ή κάποια χώρα της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως το μοντέλο της «πριν-μετά» φωτογραφίας σε ένα από αυτά τα brands είναι Ασιάτισσα -πιθανότατα Ινδή ή Πακιστανή. Ενδεχομένως, αυτό είναι ένδειξη για την χώρα προέλευσης ή για την χώρα που αποτελεί βασικό target group της συγκεκριμένης εταιρείας.
Όπως διαπιστώσαμε, μπορεί να γίνει αποστολή και στην Ελλάδα, κι αυτό είναι όντως ανησυχητικό. Το καλό είναι, ωστόσο, πως στην Ελλάδα η κουλτούρα «ενέσιμα στο σπίτι» είναι ακόμα ανύπαρκτη.
Τα social media πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο
Δεν είναι μόνο το Amazon. Ενέσιμα στο σπίτι μπορεί κανείς να αγοράσει αρκετά εύκολα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία, αρκεί να δουν κάποιον να κάνει μόνος του ένεση στο TikTok για να σκεφτούν πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Εφόσον το έκανε ο/η τάδε influncer, μπορούν κι εκείνοι. Και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα παραμοφωμένα χείλη είναι το λιγότερο. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις νέκρωσης των ιστών στη μύτη, βλάβη η οποία έχει εξαιρετικά δύσκολη αποκατάσταση, με πολλά χειρουργεία. Συνήθως, γίνεται μετά από υγρή ρινοπλαστική, μια τεχνική που όντως υπάρχει και στην πλαστική χειρουργική, αλλά που, ακόμα και οι ίδιοι οι πλαστικοί χειρουργοί δεν την πραγματοποιούν συχνά. Η τεχνική αυτή αλλάζει τη μορφή της μύτης χωρίς χειρουργείο, αλλά έχει σοβαρές δυνητικές επιλογές, όπως η τύφλωση. Κι όμως, εκεί που οι πιστοποιημένοι γιατροί έχουν επιφυλάξεις, κάποιοι θεωρούν πως θα τα καταφέρουν μόνοι στο σπίτι.
Γιατί τα ενέσιμα στο σπίτι έχουν τόση απήχηση στο εξωτερικό
Ο ένας και πλέον βασικός λόγος είναι το κόστος. Στο εξωτερικό, τα επαγγελματικά ενέσιμα είναι πανάκριβα. Τα fillers που βρίσκει κανείς online είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το ιατρείο. Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχουν έγκριση για χρήση, ακόμα και από τη χώρα παραγωγής τους. Επειδή, τελικά, ποιος ελέγχει;
Ένας άλλος λόγος που έχουν απήχηση, είναι μια λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει για τις νευροτοξίνες και τα fillers. Οι καταναλωτές θεωρούν πως το να κάνουν fillers είναι λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με τις νευροτοξίνες (τύπου μπότοξ). Ωστόσο, ισχύει το αντίθετο: οι νευροτοξίνες, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν είναι τόσο επικίνδυνες. Αν γίνει ένεση σε λάθος σημείο, θα παραλύσει ο λάθος μυς. Προφανώς, ούτε αυτό είναι ασήμαντο. Το filler, όμως, μπορεί να φράξει αιμοφόρο αγγείο, κι αυτό είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό.
3 βασικοί λόγοι που τα ενέσιμα στο σπίτι είναι επικίνδυνα
- Αν γίνει η ένεση σε λάθος σημείο, ο μυς παραλύει και γίνεται ανενεργός, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σημείο του προσώπου που αφορά. Η βλάβη αυτή μπορεί να επανέλθει με την κατάλληλη επανορθωτική θεραπεία, όμως μπορεί και να μείνει μόνιμη.
- Το υλικό μπορεί να εμβολίσει (να φράξει) ένα αιμοφόρο αγγείο και να χάσετε ιστούς.
- Η διακοπή της παροχής αίματος στους ιστούς μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωτικές επιπλοκές, όπως μόνιμη τύφλωση, νέκρωση (σημεία που το δέρμα νεκρώνει), ουλές.
Η έννοια της προσωπικής ευθύνης
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά η ασθενής που αναφέραμε στην αρχή ήταν, τελικά, τυχερή. Κι αυτό, επειδή βρήκε πιστοποιημένη γιατρό, πλαστικό χειρουργό να την θεραπεύσει. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν μόνοι τους ιατρικές πράξεις, έχουν δυσκολία να βρουν γιατρό εάν και εφόσον τα πράγματα πάνε στραβά. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν κάποιος κάνει μόνος ενέσιμα στο σπίτι, είναι σαν να λέει «αποδέχομαι κάθε ευθύνη», γεγονός που γνωρίζουν οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών. Πολλά από αυτά, μάλιστα, γράφουν και την σχετική προειδοποίηση στις συσκευασίες τους. Ως εκ τούτου, ο κάθε ασθενής φέρει τεράστια ευθύνη, την οποία το αμερικανικό σύστημα υγείας προσμετρά σε απόλυτο ποσοστό.
Όσο για την Ελλάδα, ζητήσαμε την άποψη του πλαστικού – επανορθωτικού χειρουργού Νικόλαου Μανωλουδάκη MD, MSc, FEBOPRAS. Ο κύριος Μανωλουδάκης μας επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν επίσημα, τουλάχιστον στοιχεία για ανάλογες περιπτώσεις στην Ελληνική αγορά. Ο γιατρός μας επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα του θέματος, και τόνισε πως υπάρχει λόγος που οι θεραπείες αυτές γίνονται στο ιατρείο, και μάλιστα αποκλειστικά από πιστοποιημένους γιατρούς.
Ας ελπίσουμε πως το ιδιαιτέρως επικίνδυνο αυτό trend δεν θα έρθει ποτέ μαζικά στην Ελλάδα, ώστε να χρειαστεί να μετρήσουμε όχι μόνο την ετοιμότητα, αλλά και τις ευθύνες μας.
Photo credit: Istock