5 περίεργα facts για τα αντηλιακά που δεν σας είπαν ποτέ

Με τον ήλιο να επιστρέφει δυναμικά, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την αντηλιακή μας ρουτίνα. Όμως, πόσα πραγματικά ξέρετε για τα αντηλιακά;
Όλοι ξέρουμε πια πως η αντηλιακή προστασία είναι το «απόλυτο» βήμα στην καλοκαιρινή (αλλά και καθημερινή) skincare ρουτίνα. Όμως πόσα από αυτά που νομίζετε ότι ξέρετε είναι πράγματι σωστά; Υπάρχουν πολλά που πιθανότατα αγνοείτε και που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην προστασία της επιδερμίδας σας. Διαβάστε παρακάτω 5 άγνωστα facts για τα αντηλιακά που ίσως να μην είχατε σκεφτεί ποτέ!
Διαβάστε ακόμη: 7 ολοκαίνουργια αντηλιακά με χρώμα από €8
5 περίεργα facts για τα αντηλιακά που δεν σας είπαν ποτέ
Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο απρόσμενα αλλά απολύτως χρήσιμα facts για τα αντηλιακά.
1. Μερικά αντηλιακά «διαλύονται» με τον ιδρώτα, αλλά δεν το γράφουν πάντα στη συσκευασία
Αν κάνετε δραστηριότητες στη ζέστη, όπως ποδήλατο, πεζοπορία ή γιόγκα στην παραλία, να ξέρετε πως ακόμα και ένα «ανθεκτικό στο νερό» αντηλιακό μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά του μέσω του ιδρώτα. Ο ιδρώτας είναι αλατούχος και μπορεί να διασπάσει τα φίλτρα. Αναζητήστε αντηλιακά που αναφέρουν ρητά “sweat-resistant” ή “sport formula”.
Διαβάστε ακόμη: Κρέμα χεριών: 5 προτάσεις με SPF προστασία
2. Τα ρούχα δεν σας προστατεύουν απαραίτητα από την ακτινοβολία
Ένα κοινό λάθος: «Φοράω μπλούζα, δεν χρειάζομαι αντηλιακό». Κι όμως, πολλά υφάσματα αφήνουν τις ακτίνες UVA και UVB να περνούν, ειδικά αν είναι λεπτά, βρεγμένα ή ανοιχτόχρωμα. Το βαμβάκι, π.χ., έχει πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας (UPF). Υπάρχουν όμως ρούχα με ειδική ύφανση που προσφέρουν πιστοποιημένη αντηλιακή προστασία – αναζητήστε την ένδειξη UPF 50+.
3. Τα αντηλιακά σε spray χρειάζονται διπλή εφαρμογή
Τα sprays μπορεί να φαίνονται πιο πρακτικά, όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν τα χρησιμοποιεί σωστά. Πρέπει να τα ψεκάσετε άφθονα και από κοντινή απόσταση, ώστε να καλύψετε κάθε σημείο με ορατό στρώμα προϊόντος, και στη συνέχεια να το απλώσετε με τα χέρια. Η αόρατη εφαρμογή μπορεί να είναι «άνετη», αλλά συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
4. Το SPF πάνω από 50 δεν σημαίνει περισσότερη προστασία
Αν νομίζετε πως το SPF 100 σας κάνει «άτρωτους», ξανασκεφτείτε το. Ένα SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97% της UVB ακτινοβολίας, το SPF 50 φτάνει το 98%, και το SPF 100 το 99%. Η διαφορά είναι μικρή, όμως όσο πιο υψηλό το SPF τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να παραμείνετε περισσότερη ώρα στον ήλιο – θεωρώντας εσφαλμένα ότι δεν χρειάζεται να το ανανεώσετε.
5. Το μπλε φως των οθονών βλάπτει την επιδερμίδα και υπάρχουν αντηλιακά που το αντιμετωπίζουν
Ναι, το HEV light (blue light) που εκπέμπουν τα κινητά, τα tablet και οι οθόνες υπολογιστών, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και πρόωρη γήρανση. Ειδικά σε ανθρώπους με μελαγχρωματικούς τύπους δέρματος, μπορεί να εντείνει τις πανάδες. Ορισμένα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν φίλτρα που προστατεύουν και από το μπλε φως – ιδανικά για όσους περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες.
Extra tip
Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό και σε σημεία που συχνά παραμελούμε, καθώς είναι εξίσου ευαίσθητα στον ήλιο. Τα αυτιά, για παράδειγμα, είναι πολύ εκτεθειμένα και συχνά παραβλέπονται, ενώ το πίσω μέρος του λαιμού, ιδιαίτερα όταν φοράτε έξωμα ρούχα, μπορεί να καεί γρήγορα χωρίς να το καταλάβετε. Τα πέλματα, αν είστε ξυπόλυτοι στην παραλία ή σε ανοιχτό χώρο, είναι επίσης ευάλωτα σε εγκαύματα από τον ήλιο, ειδικά όταν περπατάτε στην άμμο που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.
Επιπλέον, η περιοχή γύρω από τη γραμμή των μαλλιών (μέτωπο και αυχένας) είναι εύκολο να παραλειφθεί, αλλά τα μαλλιά δεν προσφέρουν πλήρη προστασία από τις ακτίνες UV. Και φυσικά, τα χέρια, τα οποία εκτίθενται συχνά στον ήλιο ακόμα και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, είναι τα πρώτα σημεία που θα δείξουν σημάδια γήρανσης ή πανάδες λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Όλα αυτά τα σημεία «καίγονται» εξίσου εύκολα και απαιτούν την ίδια προσοχή με το υπόλοιπο σώμα, για να αποφύγετε δυσάρεστα εγκαύματα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα με το δέρμα.
Photo credit: Istock