Τις προάλλες βρέθηκα μπροστά σε μια συζήτηση. Μια φίλη με κόρη στην εφηβεία είχε απορία αν θα πρέπει να την αφήσει να κάνει σολάριουμ ή όχι. Η μικρή εξέφραζε το παράπονο πως δεν μπορεί να βγει “έτσι” στην παραλία, και η μητέρα της δεν ήξερε τι να κάνει. Από τη μία πλευρά δεν ήθελε να της χαλάσει το χατήρι. Από την άλλη δεν της έμοιαζε λογικό να επιτρέψει το σολάριουμ στο 17χρονο παιδί της. Και είχε δίκιο.

Τι είναι το σολάριουμ;

Γνωστό και με τους όρους λάμπα ηλιοθεραπείας (sunlamp) ή κρεβάτι μαυρίσματος (tanning bed). Το σολάριουμ είναι ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί υπεριώδη (UV) ακτινοβολία για να μαυρίσει την επιδερμίδα. Ως πρακτική, δεν μετράει περισσότερες από κάποιες δεκαετίες. Το πρώτο κέντρο σολάριουμ στον κόσμο άνοιξε το 1977 στο Βερολίνο. Ακολούθησαν κέντρα σολάριουμ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1978, οι αρχικές συσκευές Wolff άρχισαν να πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι γεννήθηκε η βιομηχανία σολάριουμ για μαύρισμα σε εσωτερικό χώρο.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Χάπια μαυρίσματος: Τελικά, πόσο ασφαλή είναι;

Η παρανόηση σχετικά με το σολάριουμ

Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι αν κάνετε ένα ή δύο σολάριουμ πριν από διακοπές, ειδικά εάν σχεδιάζετε να πάτε σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια (π.χ. τροπικοί προορισμοί), θα σας παρέχουν προστασία από ενδεχόμενα ηλιακά εγκαύματα. Δεν υπάρχει βάση στην αντίληψη αυτή. Χρησιμοποιώντας το πριν περάσετε χρόνο στον ήλιο σημαίνει απλώς ότι εκθέτετε τον εαυτό σας σε ακόμα περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα είναι να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF), τουλάχιστον 30, και να επαναλαμβάνετε τακτικά την εφαρμογή του. Για τη βέλτιστη προστασία του δέρματος, μπορείτε να συνδυάσετε το αντηλιακό με συγκεκριμένα αξεσουάρ, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου, κ.α.

Υπάρχει ασφαλές σολάριουμ;

Μετά από χρόνια έρευνας πάνω στο θέμα, οι ειδικοί καταλήγουν πως η έννοια ασφαλές μαύρισμα από σολάριουμ απλώς δεν υπάρχει. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τα σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, κι αυτό είναι, πλέον, επίσημο, βάσει ερευνών. Τα σολάριουμ εκπέμπουν επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας έως και 6 φορές ισχυρότερα από τον μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο. Μπορούν επίσης να κάνουν βλάβη στα μάτια και άμεση βλάβη στο δέρμα, όπως ηλιακό έγκαυμα, ερεθισμό, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Επιπλέον, το ήδη μαυρισμένο από σολάριουμ δέρμα σας δεν έχει κάποια επιπλέον προστασία όταν εκτεθεί στον ήλιο. Ακόμα και αν έχετε μαυρίσει από σολάριουμ, το δέρμα σας μπορεί εξίσου εύκολα να υποστεί βλάβη από τη φυσική υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Self tan: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο τύπος ακτινοβολίας UV που εκπέμπεται από τα περισσότερα σολάριουμ ονομάζεται “UVA”. Σε αυτό το αρκτικόλεξο, Α σημαίνει ageing, δηλαδή γήρανση. Η έκθεση σε UVA γερνάει πρόωρα το δέρμα, προκαλώντας ρυτίδες και κηλίδες γήρανσης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής δερματικού καρκίνου. Λόγω των κινδύνων αυτών, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζητά πλέον από όλα τα σολάριουμ να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα που να αναφέρει ότι άτομα κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν. Αρκετές Αμερικανικές Πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους κατά της χρήσης σολάριουμ από παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, πολλοί δερματολόγοι δηλώνουν πως καλό θα ήταν να υπάρξει γενική απαγόρευση της χρήσης τους για όλους.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μαυρίσετε

Εφόσον δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα μέσω σολάριουμ ή ήλιου, ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές; Ένα τεχνητό μαύρισμα από σπρέι ή λοσιόν είναι μια πολύ καλή επιλογή. Το ενεργό συστατικό στα σπρέι και σε άλλα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο (λοσιόν, κρέμες), είναι το πρόσθετο χρώματος διυδροξυακετόνη. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, αντιδρά με τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος, σκουραίνοντας προσωρινά το δέρμα και προσομοιώνοντας μαύρισμα. Το χρώμα συνήθως εξασθενεί μετά από λίγες ημέρες.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα περισσότερα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο δεν περιέχουν αντηλιακό. Συνεπώς, το χρώμα που παίρνετε από ένα προϊόν μαυρίσματος χωρίς ήλιο δεν προστατεύει το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν μαυρίσματος χωρίς ήλιο και περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εξακολουθείτε να χρειάζεστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος για να το προστατεύσετε από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του σολάριουμ προήλθαν από άρθρα της Mayo Clinic

Photo credit: Envato