Η Iris Van Herpen παρουσίασε χθες μια συλλογή που ξεπέρασε τα όρια της μόδας, του design και της επιστήμης. Η συλλογή  με τίτλο “Sympoiesis”, από την ελληνική λέξη που σημαίνει «συν-δημιουργία», αποκάλυψε την αλληλεξάρτηση των μορφών ζωής, την τεχνολογική καινοτομία και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον πλανήτη και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

iris van herpen-1

Η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε τη λέξη “Sympoiesis” για να περιγράψει τη συνεργασία ανάμεσα σε τεχνίτες και επιστήμονες και να υπογραμμίσει μια υπαρξιακή αλήθεια: ότι ο άνθρωπος δεν λειτουργεί ως μονάδα αλλά πάντα μέσα από σχέσεις, με τη φύση και τους άλλους ανθρώπους. Η συλλογή ήταν μια  δήλωση πως η μόδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Ανάμεσα σε δύο εποχές: H νέα συλλογή του Schiaparelli αιωρείται στο χρόνο

Το υποθαλάσσιο ρεσιτάλ χορού

Η επίδειξη ξεκίνησε με μια συγκλονιστική χορογραφία της Madoka Kariya, η οποία κινείτο μέσα σε “παλίρροιες” φωτός από laser, υπενθυμίζοντας το θρυλικό Serpentine Dance της Loie Fuller. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε με βυθό ωκεανού. Τα 18 φορέματα της συλλογής έμοιαζαν να ρέουν σαν κύματα, με σπείρες, μεταλλικά πλέγματα, διάφανα πέπλα και μορφές που μιμούνταν κοράλλια και θαλάσσια ρεύματα. Τα υφάσματα περιλάμβαναν ιαπωνικό “air fabric”, ελαφριά μεταλλικά πλέγματα και οργανικά διαφανή υλικά με επικάλυψη ρητίνης. Τα παπούτσια, σχεδιασμένα σε συνεργασία με τον Rombaut, ήταν χωρίς τακούνι και περιβάλλονταν από κυκλικές μεταλλικές δομές που μιμούνταν ηχητικά κύματα. Ήταν μια παράσταση γεμάτη θεατρικότητα και πολυεπίπεδα μηνύματα, με άψογη εκτέλεση και σκηνοθεσία.  Μια εμπειρία σχεδόν μαγική, μια μυσταγωγία που μας εντυπωσίασε και μας καθήλωσε.

Η μόδα που αναπνέει: Το “ζωντανό” φόρεμα

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της συλλογής ήταν αναμφίβολα το “ζωντανό” φόρεμα, ένα αληθινό επιστημονικό επίτευγμα. Το φόρεμα περιείχε περίπου 125 εκατομμύρια ζωντανά φύκη (Pyrocystis lunula), τα οποία αντιδρούσαν στο φως, την κίνηση και το περιβάλλον, φωτίζοντας σε ηλεκτρικό μπλε χρώμα καθώς το μοντέλο περπατούσε στην πασαρέλα. Τα φύκη ήταν ενσωματωμένα σε ένα διαφανές, εύκαμπτο gel πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο διατηρούσε τη ζωή τους. Το φόρεμα, εμπνευσμένο από τη φύση, ήταν ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα, ένα ζωντανό οργανικό ένδυμα που εξελίσσεται με τον χρόνο.

iris van herpen

Πίσω από το έργο αυτό υπήρξε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Η δημιουργία του απαιτούσε 35 στάδια, αποδεικνύοντας το επίπεδο τεχνικής πολυπλοκότητας και ακρίβειας που απαιτείται για την ενσωμάτωση της βιολογίας στην μόδα. Η ίδια η Van Herpen έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη της μόδας να γίνει μέρος της λύσης στην οικολογική κρίση, και όχι μέρος του προβλήματος. Με την ενσωμάτωση υλικών από τον κόσμο της βιοτεχνολογίας, προσπαθεί να αναδείξει τη δυνατότητα της μόδας να “συν-δημιουργεί” με τη φύση, όχι να την εκμεταλλεύεται.

Από το εργαστήριο στην πασαρέλα και από τη θεωρία στην πράξη

Πέρα από την εντυπωσιακή αισθητική, η Van Herpen προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ενσωματώνοντας καινοτόμα βιώσιμα υλικά στη συλλογή της. Τα νυφικά φορέματα ήταν κατασκευασμένα από Brewed Protein™ της ιαπωνικής εταιρείας Spiber, μια νέα, βιοδιασπώμενη ίνα που παράγεται από τη ζύμωση ζαχαροκάλαμου. Το υλικό αυτό δεν απαιτεί καθόλου πετρέλαιο για την παραγωγή του και έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το μετάξι και άλλες μη βιώσιμες ίνες στον χώρο της μόδας. Βέβαια από τη θεωρία στην πράξη, οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικίλες.

iris van herpen

Το κόστος, οι χρόνοι παραγωγής και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των υλικών αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την εξάπλωση των βιοϋλικών στη βιομηχανία της μόδας. Για χρόνια, η Spiber παρέμενε στη φάση του πειραματισμού, συνεργαζόμενη με brands όπως η Burberry και η The North Face, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την αγορά σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό σταδιακά αρχίζει να αλλάζει. Το 2022, η εταιρεία εγκαινίασε το πρώτο εμπορικό εργοστάσιο παραγωγής πρωτεϊνών στην Ταϊλάνδη. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, είχε παραχθεί ήδη ποσότητα 200 τόνων Brewed Protein™, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει τους 500 τόνους ετησίως. Παράλληλα, η ίδρυση της Spiber Europe ενισχύει τη δυνατότητα επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά, με τη συνεργασία διεθνών κατασκευαστών νημάτων και υφασμάτων που πλέον μπορούν να παράγουν και 100% Brewed Protein™ υφάσματα.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Εβδομάδα Μόδας Couture Παρισιού: Η “στέψη” του Giambattista Valli

iris van herpen-1

 

iris van herpen-1Η ανεξάρτητη Iris Van Herpen

Σε έναν χώρο κυριαρχούμενο από εταιρείες-κολοσσούς όπως η LVMH και η Kering, η Iris van Herpen παραμένει μία από τις τελευταίες ανεξάρτητες δημιουργούς υψηλής ραπτικής. Αυτή η αυτονομία της επιτρέπει να πειραματίζεται χωρίς εμπορικούς περιορισμούς, να παντρεύει την τέχνη με την τεχνολογία και να ακολουθεί μια προσωπική, φιλοσοφημένη πορεία που ελάχιστοι μπορούν να ανταγωνιστούν. Και αν κρίνουμε από το μοναδικό στην ιστορία της μόδας show που είδαμε χτες, η επιλογή της ανεξαρτησίας της Herpen τη δικαίωσε και με το παραπάνω.

Photo Credits: IG @irisvanherpen / Getty Images