Όπως οι ερωτευμένοι δεν περιμένουν την 14η Φεβρουαρίου για να γιορτάσουν τον έρωτά τους, έτσι κι εμείς, η ομάδα του thefashionbible.gr, δεν περιμένει την 9η Ιουλίου, την πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, για να παρουσιάσει μακροσκελή αφιερώματα. Η μόδα έχει επικαιρότητα, καθημερινότητα θα λέγαμε, δεν είναι όπως η Βουλή που κλείνει κάθε Αύγουστο. Είναι δουλειά 24/365 για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: Giorgio Armani Privé: Οι 50 αποχρώσεις της σαγήνης του μαύρου

Η προαναγγελία ενός καύσωνα, ένα σημαντικό ντεφιλέ, το ξεκίνημα κάθε Σαββατοκύριακο του Ιούλη και του Αυγούστου των καλοκαιρινών διακοπών χιλιάδων ανθρώπων, μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε, να σκεφτούμε, να ψάξουμε και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις. Ο Yves Saint Laurent στον μαγικό κήπο του στο Μαρακές δεν αποφορτίζονταν κάτω από τους φοίνικες, δημιουργούσε με τη φαντασία του.

Στο ατελιέ του στο Παρίσι, όταν επέστρεφε, απλώς αντέγραφε στο χαρτί τις νοητές δημιουργίες του. Στην Κυανή Ακτή η Coco Chanel, μύριζε αχόρταγα το μεθυστικό άρωμα από τις τοπικές πικροπορτοκαλιές, ώσπου της ήλθε στο μυαλό η οσμή που θα ‘θελε να έχει το πρώτο της άρωμα. Μετέφερε την εμπειρία της στον Ernest Beaux στη γειτονική Γκρας, την πόλη των αρωμάτων, εκείνος συμπεριέλαβε τη μυρωδιά στη μαγική του φόρμουλα κι έτσι γεννήθηκε το άρωμα – μύθος: το Chanel No5!

Χρειάζεται όμως η μόδα την ειδική Παγκόσμια Ημέρα της, όπως η -χτύπα ξύλο- Ηπατίτιδα που ακολουθεί λίγες μέρες αργότερα, στις 28 του ιδίου μήνα; Ή η Ψυχική Υγεία; Ασφαλώς και όχι! Η μόδα είναι τέχνη και η τέχνη δεν θα έπρεπε να εορτάζεται στον ενικό. Λογικά η μόδα θα έπρεπε να λογίζεται στις Καλές Τέχνες.

Ο Balenciaga για παράδειγμα ήταν “γλύπτης”, όπως και ο δικός μας Ζαν Ντεσές άλλωστε, ο Yves Saint Laurent “ζωγράφος”, ο Thierry Mugler “φουτουριστής”, η Elsa Schiaparelli “σουρεαλίστρια”, o Fornasetti “χαράκτης”. Επειδή όμως στο κάθε έργο της μόδας, στην κάθε δημιουργία, συμβάλλουν πολλοί, γι’ αυτό και δεν την συμπεριλαμβάνουν. Είναι όπως ο κινηματογράφος, μια ξεχωριστή μορφή τέχνης. Η 8η; Δύσκολα, μάλλον η 1η: ο άνθρωπος πρώτα ντύθηκε και μετά ξεκίνησε να ζωγραφίζει μαμούθ και βίσωνες στα τοιχώματα του σπηλαίου Κρο Μανιόν.

Είναι η ενασχόληση με τη μόδα για “ρηχούς” ανθρώπους και “ανόητους”; Όχι, η μόδα είναι αισθητική και η αισθητική είναι παιδεία, είναι κουλτούρα. Η μόδα είναι γέννημα της ανθρώπινης ευφυίας, ανόητοι είναι οι όποιοι αρνητές της. Η μόδα αποτελεί το αντικείμενο ενασχόλησης εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, που εμπνέονται και δημιουργούν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Η μόδα είναι το προϊόν ταλαντούχων ανθρώπων: από εκείνη που υφαίνει το μαλλί των λάμα στη Βολιβία, μέχρι τη νεαρή Μασάι ή την Ινδή που τυλίγουν περίτεχνα τα πολύχρωμα σάρι γύρω από το κορμί τους.

Η 9η Ιουλίου για την ομάδα του thefashionbible.gr, θα είναι μια συνηθισμένη μέρα που θα ξεκινήσει με καφέ -κάποια πίνει τσάι-, σύσκεψη και φιλικούς διακπλητισμούς για την ένταση του κλιματιστικού, στην καυτή καλοκαιρινή Αθήνα, σε μια ανθρώπινα ζεστή γειτονιά της Καλλιθέας, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του site.

Διαβάστε ακόμη: Ανάμεσα σε δύο εποχές: H νέα συλλογή του Schiaparelli αιωρείται στο χρόνο