Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας υποδέχθηκε επίσημα τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron (Εμανουέλ Μακρόν) και τη σύζυγό του Brigitte Macron (Μπριζίτ Μακρόν), στο Κάστρο του Ουίνδσορ με αφορμή την πρώτη κρατική επίσκεψη από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 17 χρόνια. Η Kate Middleton (Κέιτ Μίντλετον) έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση φορώντας Christian Dior, έναν από τους πιο εμβληματικούς γαλλικούς οίκους μόδας, δείχνοντας έτσι πώς η ενδυματολογική διπλωματία μπορεί να είναι δυνατή και κομψή.

Diplomatic dressing

Εσείς θα προσέχατε ίσως πρώτα τη διακριτική απόχρωση του ροζ ή τη σιλουέτα του σακακιού, αλλά η επιλογή του συγκεκριμένου ρούχου έχει βάθος. Το κομμάτι που φόρεσε –το “30 Montaigne Rose Des Vents Bar Jacket” από τη συλλογή Άνοιξη 2024 της Maria Grazia Chiuri– είναι εμπνευσμένο από το αυθεντικό “Bar Jacket” του Christian Dior, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1947, εγκαινιάζοντας το διάσημο New Look. Ένα look-ορόσημο που επαναπροσδιόρισε τη θηλυκότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τη Maria Grazia Chiuri να είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, η Kate τίμησε διπλά την ισχυρή παρουσία των γυναικών στη μόδα, ένα μήνυμα που ταιριάζει απόλυτα στο σύγχρονο προφίλ της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tatler (@tatlermagazine)

Η Πριγκίπισσα φόρεσε τις εμβληματικές Gianvito Rossi γόβες σε απόχρωση Praline και ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με καπέλο της Jess Collett, σκουλαρίκια που ανήκαν στη lady Diana και ένα μαργαριταρένιο κολιέ από τη συλλογή της Βασίλισσας Ελισσάβετ Β’. Το σχέδιο με τη μυτερή μύτη και το λεπτό τακούνι stiletto αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της Kate, η οποία πρόσφατα το είχε φορέσει και στην τελετή του Τάγματος της Περικνημίδας τον Ιούνιο, συνδυασμένο τότε με λευκό σύνολο Self-Portrait.

Η Πριγκίπισσα είναι γνωστή για την τέχνη του «diplomatic dressing», της ενδυματολογικής διπλωματίας, καθώς συχνά αποτίει φόρο τιμής στις χώρες που επισκέπτεται ή υποδέχεται μέσα από τις στιλιστικές της επιλογές. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τη στιγμή που φόρεσε την καρφίτσα με φύλλο σφενδάμου, ένα κόσμημα της βασιλομήτορος, κατά την επίσκεψή της στον Καναδά το 2016, ή το μπλε πουλόβερ που είχε επιλέξει το 2022, όταν επισκέφθηκε το Ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λονδίνο, παραπέμποντας στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.

Η παράδοση του Dior στη βασιλική οικογένεια

Αν σας φαίνεται ότι η Kate άνοιξε νέο κεφάλαιο με τον Dior, δεν είστε τελείως λάθος. Η τελευταία φορά που ντύθηκε μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με Dior ήταν το 1951, όταν η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα φόρεσε μια δημιουργία του οίκου για τα 21α γενέθλιά της. Αργότερα, η Diana έγινε σχεδόν συνώνυμη με την αισθητική του Dior, κρατώντας συχνά τη χαρακτηριστική Lady Dior τσάντα, μια δημιουργία που πήρε το όνομά της από την ίδια.

Σήμερα, ακόμη και η βασίλισσα Camilla κρατάει Lady Dior, ενώ η Meghan Markle έχει επιλέξει αρκετές φορές δημιουργίες του οίκου. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη της επαφή με τη γαλλική πολυτέλεια, αφού έχει φορέσει Chanel σε προηγούμενες περιστάσεις.

Από αριστερά: H πριγκίπισσα της Ουαλίας, η βασίλισσα Camilla, ο πρίγκιπας William, ο βασιλιάς Charles III, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η σύζυγός του Brigitte Macron.

Στιλ που ενώνει χώρες

Η Kate έχει αποδείξει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί τη μόδα ως εργαλείο επικοινωνίας, αφού στις εμφανίσεις της σε διεθνείς περιοδείες τιμά τους τοπικούς σχεδιαστές ή ντύνεται στα χρώματα της εκάστοτε χώρας. Αυτή τη φορά, το να φορέσει Dior στην άφιξη του Γάλλου προέδρου ήταν μια κίνηση γεμάτη πολιτισμική ευαισθησία και αβρότητα.

Το απαλό ροζ του συνόλου παραπέμπει στην ευγένεια, τη ρομαντικότητα αλλά και την ήρεμη δύναμη. Σε μια εποχή που οι ηγέτιδες δεν χρειάζεται να φωνάζουν για να ακουστούν, η Kate Middleton στέλνει το μήνυμα: η κομψότητα είναι η πιο πειστική μορφή δύναμης.

Αν και η Kate Middleton έκλεψε τα βλέμματα, η Brigitte πυροδότησε τα σχόλια. Καθώς κατέβαινε τα σκαλιά του προεδρικού αεροσκάφους στη βάση RAF Northolt, ο Γάλλος πρόεδρος της προσέφερε το χέρι του για υποστήριξη. Εκείνη όμως τον αγνόησε προτιμώντας να κρατηθεί από το κιγκλίδωμα. Η σκηνή κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά ήταν αρκετά για να δημιουργήσει μια παγωμένη σιωπή και ένα χαμόγελο «προσποίησης» στο πρόσωπο του προέδρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό μεταξύ τους προκαλεί σχόλια. Τον Μάιο, η Brigitte είχε απαθανατιστεί να χαστουκίζει τον σύζυγό της κατά την αποβίβαση τους στο Βιετνάμ, σκηνή που είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο «παιχνιδάκι», αλλά στα social media και στα γαλλικά μέσα είχε δημιουργήσει ποικίλα σχόλια.

Photo credit: Getty Images