9 γυναίκες που καθορίζουν το μέλλον της μόδας
Εννέα γυναίκες σχεδιάστριες από όλο τον κόσμο διαμορφώνουν σήμερα τη βιομηχανία της μόδας με δημιουργίες που αντανακλούν την πραγματική ζωή και τη δύναμη της σύγχρονης γυναίκας.
Για χρόνια, ο κόσμος της μόδας κυριαρχούνταν από άνδρες δημιουργικούς διευθυντές που ηγούνταν των μεγαλύτερων οίκων, από τον Karl Lagerfeld και τον Marc Jacobs, μέχρι τον Hedi Slimane και τον Alessandro Michele. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς αποχωρήσεις και ανακατατάξεις στις κορυφές της βιομηχανίας, ένα ερώτημα επιστρέφει ξανά και ξανά: πού βρίσκονται οι γυναίκες σχεδιάστριες;
Διαβάστε ακόμη: Dream Cars: 3 γυναίκες που σχεδίασαν τα πιο πετυχημένα σπορ αυτοκίνητα
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: είναι εδώ, πιο δυναμικές από ποτέ, και φέρνουν μαζί τους μια νέα ματιά, μια φεμινιστική φωνή και έναν ανανεωμένο ορισμό της θηλυκότητας. Σας παρουσιάζουμε τις εννέα κορυφαίες σχεδιάστριες που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της μόδας.
1. Maria Grazia Chiuri: Η φωνή του φεμινισμού

Photo credit: @mariagraziachiuri/IG
Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του οίκου Dior, το 2016. Και ταρακούνησε το σύστημα εξαρχής: λανσάροντας το εμβληματικό T-shirt «We Should All Be Feminists», έφερε στη μόδα τη ρητορική του φεμινισμού με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει. Η Maria Grazia Chiuri μετέτρεψε τον Dior σε ένα brand που μιλάει στις γυναίκες με δύναμη και ειλικρίνεια, φέρνοντας σύγχρονες αξίες μέσα σε έναν ιστορικό οίκο. Μετά από εννέα επιτυχημένα χρόνια, αποχώρησε το 2025, αφήνοντας πίσω της ένα στιβαρό αποτύπωμα, τόσο εμπορικό όσο και κοινωνικό.
Διαβάστε ακόμη: 9 γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στο design
2. Miuccia Prada: Η διανοούμενη της μόδας

Photo credit: miumiu/IG
Με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη και ιστορία τέχνης, η Miuccia Prada δεν φοβήθηκε ποτέ να συνδυάσει την αισθητική με την ιδεολογία. Από τη δεκαετία του ’90 καθιέρωσε τη μόδα ως μέσο διαλόγου με την κοινωνία, ενώ σήμερα μαζί με τον Raf Simons συνεχίζει να εκπλήσσει με συλλογές που ισορροπούν ανάμεσα στο μινιμαλισμό και τη ριζοσπαστικότητα.
3. Stella McCartney: Η ηθική της βιωσιμότητας

Photo credit: @stellamccartney/IG
Είστε υπέρ της οικολογίας; Η Stella McCartney υπήρξε από τις πρώτες που μίλησαν για cruelty-free και βιώσιμη πολυτέλεια όταν κανείς σχεδόν δεν ήξερε τι σημαίνει. Με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και συλλογές με συνείδηση, η McCartney έθεσε νέα στάνταρ για το τι σημαίνει σύγχρονη μόδα, υπεύθυνη και καινοτόμα ταυτόχρονα.
4. Rei Kawakubo: Η avant-garde επανάσταση

Photo credit: @rei.kawakubo.daily/IG
Η Γιαπωνέζα σχεδιάστρια του Comme des Garçons επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει ρούχο. Στη δημιουργία της δεν υπάρχουν «ωραία» ή «φορέσιμα» με τη συμβατική έννοια, υπάρχει μόνο έκφραση. Τα αφαιρετικά, γλυπτικά της σχέδια συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν συζητήσεις στις πασαρέλες της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Τόκιο.
5. Victoria Beckham: Από pop icon σε fashion icon

Photo credit: @victoriabeckham/IG
Μπορεί να τη γνωρίσατε ως Spice Girl, αλλά η Victoria Beckham αποδείχθηκε κάτι πολύ περισσότερο: μια σχεδιάστρια με αισθητική καθαρότητα, έμφαση στη σιλουέτα και στη μινιμαλιστική πολυτέλεια. Με συλλογές που αγαπούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έχει καθιερωθεί ως σοβαρή δύναμη στον χώρο της μόδας.
6. Veronica Leoni: Η νέα φωνή της Calvin Klein

Photo credit: @veronicaleoni/IG
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές των τελευταίων ετών ήταν η ανάθεση του οίκου Calvin Klein στη Veronica Leoni. Η νεαρή Ιταλίδα, με εμπειρία σε JW Anderson, Moncler και The Row, φέρνει φρέσκια ματιά στην αμερικανική απλότητα και εκλεπτυσμένη αισθητική, δίνοντας νέα πνοή σε έναν θρυλικό οίκο.
7. Chemena Kamali: Η επιστροφή του ρομαντισμού

Photo credit: @chemenakamali/IG, @chloe
Η Chemena Kamali είναι ίσως η πλέον «ποιητική» φωνή της λίστας. Με έμφαση στις διαφάνειες, το φως, τις γήινες αποχρώσεις και την απλότητα της φυσικής θηλυκότητας, επανασυστήνει τον οίκο Chloé με σύγχρονο ύφος και βιώσιμες προσεγγίσεις. Η σχέση της με τη γυναικεία ενδυνάμωση είναι ουσιαστική και όχι διαφημιστική.
8. Nadège Vanhée: Η κομψότητα της ηρεμίας

Photo credit: magazine @fthtsi @hermes @matthieusalvaing/IG
Ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της γυναικείας συλλογής του Hermès, η Nadège Vanhée (πρώην σχεδιάστρια στον οίκο Céline) προσφέρει αυτό που θα λέγαμε «σιωπηλή πολυτέλεια». Ρούχα που δε φωνάζουν, αλλά αποπνέουν αρχοντιά και ουσία. Η προσέγγισή της στο στιλ είναι διαχρονική και καθόλου θορυβώδης.
9. Louise Trotter: Το μοντέρνο βλέμμα της Bottega Veneta

Photo credit: @louise_trotter/IG
Η Βρετανίδα σχεδιάστρια, μετά τη θητεία της στον οίκο Lacoste, αναλαμβάνει τα ηνία της Bottega Veneta φέρνοντας μαζί της φρέσκο αέρα και τεχνογνωσία. Οι πρώτες της δημιουργίες χαρακτηρίζονται από πειραματισμό στα υφάσματα, σύγχρονα κοψίματα και μια ήπια αποδόμηση της ιταλικής αυστηρότητας.
Το μέλλον της μόδας είναι γένους θηλυκού
Όλες οι παραπάνω σχεδιάστριες, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής ή αισθητικής γραμμής, φέρνουν ένα κοινό στοιχείο στη μόδα: το βλέμμα της γυναίκας. Δεν σχεδιάζουν για να κολακεύσουν το ανδρικό βλέμμα, αλλά για να ενισχύσουν την αυθεντική γυναικεία εμπειρία. Από τα ευκολοφόρετα ρούχα για την καθημερινότητα έως τα couture κομμάτια που διηγούνται ιστορίες, η γυναικεία σχεδιαστική ματιά σήμερα είναι πιο ισχυρή, πολιτική και δημιουργική από ποτέ. Γιατί όπως όλα δείχνουν, το μέλλον της μόδας είναι γένους θηλυκού.