Την 1η Οκτωβρίου 2025, εν μέσω της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, 500 έργα της Rei Kawakubo θα βγουν σε δημοπρασία από τον γαλλικό οίκο Piasa. Η πώληση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 500 κομμάτια που σχεδίασε η Kawakubo για το label της, Comme des Garçons από το 1969 έως το 1999 και βρίσκονταν στην κατοχή του Ιάπωνα συλλέκτη Hiroaki Narita. Οι τιμές εκτίμησης για κάθε αντικείμενο κυμαίνονται από €150 έως €2.000.

Δείτε ακόμη: Οι δημιουργίες του Έλληνα κοσμηματοποιού Nikos Koulis φιλοξενήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι 

Η σχεδιάστρια ίδρυσε την εταιρία το 1973 αμφισβητώντας τον ορισμό της ομορφιάς και τα δυτικά πρότυπα με μια τολμηρή αισθητική που χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα επαναστατική. Οι συλλογές της Kawakubo, που χαρακτηρίζονταν από αποδομημένα, αφηρημένα ρούχα που διαταράσσαν τις κλασικές γραμμές. Oversized φόρμες, άκρες χωρίς τελειώματα και μονοχρωματική παλέτα έγιναν γρήγορα σήμα κατατεθέν της Kawakubo. Μετά το ντεμπούτο της στο Παρίσι το 1981, το label της αγκαλιάστηκε ευρέως: ο Jean-Michel Basquiat περπάτησε σε ανδρική επίδειξη, η Cindy Sherman φωτογράφησε καμπάνια μόδας, και σχεδιαστές από τον Martin Margiela έως τον Helmut Lang διδάχθηκαν από το έργο της.

REI KAWAKUBO

Photo: © Simon Narita, courtesy of Piasa.

Κάθε θεματική συλλογή της Kawakubo ήταν και μια δήλωση. Η συλλογή Pirates του 1981, η πρώτη που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, περιφρόνησε τις σεξουαλικοποιημένες σιλουέτες και ανέδειξε πιο υπερμεγέθεις μορφές· η Metamorphosis του 1994 επανεξέτασε δραματικά τη στρατιωτική στολή· ενώ η αμφιλεγόμενη Body Meets Dress, Dress Meets Body του 1997 απέρριψε την κλασική θηλυκή μορφή. «Για να είναι κάτι όμορφο» έχει πει, «δεν χρειάζεται να είναι ωραίο».

REI KAWAKUBO

Photo: © Simon Narita, courtesy of Piasa.

Η καλλιτεχνική εξέλιξη της Γιαπωνέζας σχεδιάστριας αποτυπώνεται στην επερχόμενη δημοπρασία. Η τολμηρή συλλογή Noir του 1998 εκφράζεται μέσα από πλήθος ρούχων με ασύμμετρα τελειώματα, ενώ η ρομαντική Clustering Beauty της ίδιας χρονιάς εκπροσωπείται με τη μορφή φούστας τύπου ακορντεόν. Τα κομμάτια που αψηφούν τη φόρμα από τη συλλογή Body Meets Dress αναδεικνύουν επίσης την προτίμησή της στο ντραπάρισμα και τα μη συμβατικά υλικά.

Δείτε ακόμη: Η Emma Stone και η νέα τσάντα “Τhe Express” πρωταγωνιστούν στη νέα καμπάνια του οίκου Louis Vuitton 

Όμως, δεν είναι όλα ασπρόμαυρα στον κόσμο της Kawakubo. Πολλά από τα αντικείμενα αναδεικνύουν την οπτική της σχεδιάστριας για το χρώμα. Σύνολα από τη συλλογή Flowering Clothes του 1998 ξεχωρίζουν με έντονο κόκκινο και μπλε βελούδινο μπροκάρ, ενώ ένα διαφανές τοπ από τη συλλογή Modern Sweetness του 1990 σε πράσινους τόνους είναι γεμάτο με διακοσμητικά στοιχεία. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ένα φόρεμα του 1996 από τη ζωηρή συλλογή Kaleidoscope, που περιλαμβάνει μπαλώματα από fluo μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά αποδομημένα κομμάτια της σχεδιάστριας που θα διατεθούν προς πώληση, ένα ασύμμετρο φόρεμα του 1999 είναι επιδέξια κατασκευασμένο με ύφασμα με πιέτες και διαφανείς φάσες, ενώ ένα γιλέκο του 1990 αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σύνολο από κομμάτια καθρέφτη.

REI KAWAKUBO

Photo: © Simon Narita, courtesy of Piasa.

Σύμφωνα με τον οίκο Piasa, το πάθος του Narita για το έργο της Kawakubo άνθισε καθώς διηύθυνε έναν οίκο δημοπρασιών με έμφαση στο design, οδηγώντας τον να συλλέξει κομμάτια της από όλη την Ιαπωνία. Δεν είναι ο μόνος: τα σχέδια της Kawakubo έχουν επίσης αποκτηθεί από ιδρύματα όπως το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο και τα Museum of Modern Art και Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη. Το 2017, το Costume Institute αφιέρωσε την ετήσια έκθεσή του στην Kawakubo, καθιστώντας την δεύτερη εν ζωή σχεδιάστρια που λαμβάνει μονογραφική αναδρομική έκθεση στο Met.

Εν όψει της δημοπρασίας, ο οίκος Piasa θα εκθέσει μέρος της συλλογής του Narita στην rue du Faubourg Saint-Honoré από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Photo credit: Getty Images