Ο Valentino Garavani γεννήθηκε το 1932 στη Βογκέρα, μια αδιάφορη μικρή πόλη της Λομβαρδίας, ανάμεσα στο Μιλάνο και στη Γένοβα. Aπό μικρός γοητεύεται έντονα από το παλκοσένικο και τον κινηματογράφο και -καλλιεργώντας σε νεαρή ηλικία την αγάπη του για τα φανταχτερά, πλούσια και λεπτομερή κοστούμια σκηνής – άρχισε να φαντάζεται τον εαυτό του ως σχεδιαστή.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Τσεκλένης: O άνθρωπος – ορχήστρα του Greek Style

Μαθητής στο σχολείο ακόμη, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο εργαστήριο ραπτικής της Ernestina Salvadeo στην πατρίδα του και στη συνέχεια σε μια σχολή σχεδίου μόδας στο Μιλάνο.

Με τη βοήθεια των γονιών του φεύγει στο Παρίσι για να σπουδάσει στην Ècole de la Chambre de la Haute Couture. Μόλις τελειώνει βρίσκει αμέσως δουλειά ως εκπαιδευόμενος στο ατελιέ του σπουδαίου Γιάννη Ντεσέ (Jean Desses). Φεύγει λόγω ενός γεγονότος που τον κάνει να νιώθει άβολα ακόμη και όταν το σκέφτεται σήμερα: ο Valentino παρατείνει χρονικά τις διακοπές του στο Σεν Τροπέ κι ο Γιάννης Ντεσές τον διώχνει κακήν κακώς. Τον σώζει ο φίλος του Guy Laroche, που του προσφέρει προσωρινή στέγη στον “piccolo, piccolo” τότε οίκο μόδας του. Ο Valentino το συζητάει με την οικογένειά του και αποφασίζουν ομού να επιστρέψει το 1959 στη Ρώμη.

EPA/NEIL HALL

Η γνωριμία

Ξαναπιάνει δουλειά, πάλι ως μαθητευόμενος, στο ατελιέ του ιδιαίτερα δημοφιλούς εκείνη την εποχή Emilio Schuberth, για λίγο όμως, γιατί με τη χρηματοδότηση του πατέρα κι ενός φίλου του, ανοίγει το 1960 το δικό του ατελιέ ραπτικής στην κομψή Via Condotti.

Η παρουσίαση της πρώτης του κολεξιόν χαρακτηρίζεται “γκράντε”: φέρνει μανεκέν αεροπορικώς από το Παρίσι, θυμίζει περισσότερο την επίδειξη ενός οίκου υψηλής ραπτικής, παρά την παρουσίαση ενός ατελιέ κάποιου πρωτοεμφανιζόμενου σχεδιαστή.
Το Ιούλιο της ίδιας χρονιάς γνωρίζει στο Cafe de Paris της Via Venetto τον Giancarlo Giammetti, δευτεροετή φοιτητή της αρχιτεκτονικής και γόνο καλής οικογένειας. Ο Giancarlo τον επιστρέφει αργότερα στο ατελιέ του με το Φιατάκι του και χωρίζουν.

Ο Giammetti φεύγει την επομένη ακριβώς για διακοπές στο Κάπρι. Το ίδιο μέρος όμως τυχαίνει να χρειαστεί να επισκεφτεί και ο Valentino. Παιγνίδι της μοίρας;
Συναντιούνται ξανά δέκα μέρες αργότερα και από τότε δεν χωρίζουν ποτέ. Ο Giammetti παρατάει τις σπουδές του και γίνεται συνεταίρος, για κάποιο διάστημα εραστής, alter ego και σύντροφος ζωής του Valentino!

Ο Giammetti συγυρίζει τα οικονομικά του οίκου που υποφέρουν αό τις σπατάλες του Valentino και φροντίζει να μην υπάρχει η παραμικρή έγνοια και σκοτούρα στο μυαλό του, εκτός από τη σχεδίαση. Είναι πολλοί που πιστεύουν πως εάν δεν “έμπαινε” στη ζωή του ο Giancarlo, δεν θα μιλούσαμε για τον Valentino σήμερα…

EPA/GIUSEPPE GIGLIA

Καρμική απόφαση

Το 1962 το δίδυμο αποφασίζει να παρουσιάσει παγκοσμίως τις δημιουργίες του 30χρονου σχεδιαστή, διοργανώνοντας ένα μεγάλο ντεφιλέ στο μεγαλοπρεπές Palazzo Pitti, στη Φλωρεντία, η οποία εκείνη την εποχή είναι το επίκεντρο της ανερχόμενης ιταλική μόδας. Ρόλο που θα της πάρει αργότερα το Μιλάνο.

Θρίαμβος! Η Sala Bianca αντηχεί από ένα δεκάλεπτο χειροκρότημα, μόλις ο σχεδιαστής και τα μοντέλα του ολοκληρώνουν το catwalk. Οι αυτόπτες μάρτυρες διεθνείς αγοραστές διαγκωνίζονται για να αγοράσουν ή να παραγγείλουν τις δημιουργίες του “Maestro”. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζεται κάτι ακόμη: το μέλλον του ως σχεδιαστής θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στις βραδινές τουαλέτες. Ο Valentino το σέβεται απόλυτα παρότι το το 1971 ξεκινά την πρώτη του συλλογή από Pret a Porter.

The signature style

Το στιλ του Valentino μπορεί να συνοψιστεί ως μια συνεχή ανάταση του κλασικού, ενώ περιστασιακά επιτρέπει μια πινελιά υπερβολής και στην αποκλειστική χρήση πάντοτε εκλεπτυσμένων και πολύτιμων υφασμάτων. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο Valentino δικαίως μπορεί να θεωρηθεί η ενσάρκωση της κομψότητας, που παραδοσιακά συνδέεται με την ιταλική μόδα. Το στιλ του δεν υποκλίθηκε ποτέ στο πέρασμα του χρόνου ή στην εμφάνιση νέων τάσεων. Αντιθέτως, αντιπροσώπευει μια μακρά και συνεχή προσωπική έρευνα που υλοποιείται με τη δημιουργία μοναδικών ενδυμάτων, ικανών να μείνουν χαραγμένα στη φαντασία επειδή ακριβώς είναι εμβληματικά και διαχρονικά.

Φιόγκοι, δαντέλες, διαφάνειες και ασυμμετρίες είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Valentino στην αναζήτησή του για ομορφιά. Είναι επίσης αδύνατο να μη τον συσχετίσουμε με το κόκκινο χρώμα: ένα έντονο, κομψό και δυνατό χρώμα, που χρησιμοποιεί τόσο συχνά που οδήγησε ακόμη και στον χαρακτηρισμό μιας απόχρωσης ως “Valentino red”. Εκτός από το κόκκινο, τιμητική θέση στις δημιουργίες του έχει το μαύρο, που συχνά συνδυάζεται με λευκούς ή μπεζ τόνους και το total white.

Με υπογραφή Valentino

Οι γνωστές ηθοποιοί του Hollywood, οι διάσημες τραγουδίστριες, οι (υπερ)κοινωνικές κυρίες, που έχουν να περπατήσουν εκατοντάδες μέτρα στα διάφορα κόκκινα χαλιά ή να παρευρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις παγκόσμιας ακτινοβολίας, έχουν όλες στην γκαρνταρόμπα τους, τουλάχιστον μία βραδινή δημιουργία του Οίκου Valentino. Ειδική μνεία να κάνουμε στην Jacqueline Bouvier, που τόσο ως Jackie Kennedy παρευρίσκετο στα μνημόσυνα του συζύγου της John στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, με δημιουργίες Valentino, όσο και ως Jackie Bouvier με νυφικό Valentino παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό!

La vita e bella

O Giammetti στέκει στο μπαρ του VIP Lounge στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης. Παραγγέλνει έναν εσπρέσο, τον πίνει μονομιάς κι απομακρύνεται. Γνέφει διακριτικά στο σωματοφύλακά του να πληρώσει. Μαζί του περιμένουν ο chef, ο αρχιοικονόμος, δυο μπάτλερ, μια καμαριέρα κι ένας υπηρέτης. Περιμένουν την “κρατική εξουσία”, όπως αποκαλεί ο Giammetti τον Valentino Garavani. Σε λίγο πρόκειται να πετάξουν για το Παρίσι με το 14θέσιο Challenger. Όποτε ταξιδεύουν οδικώς το κάνουν με τρία αυτοκίνητα: στο πρώτο κάθεται το υπηρετικό προσωπικό με τις αποσκευές, στο δεύτερο κάθονται ήρεμα τα πέντε παγκ τους και στο τρίτο, το ζεύγος με τον Valentino να έχει στην αγκαλιά του το 6ο παγκ – τη λατρεμένη Maude. Για όσους δε δεν είναι φιλόζωοι τα παγκ είναι μια ράτσα κακομούτσουνων, πλην όμως αξιολάτρευτων σκύλων…

Στην κληρονομιά του Valentino, εκτός από το μοναδικό του στιλ, εγγράφονται και ένας πύργος στη Γαλλία, ένα mansion στο Λονδίνο, μία βίλα στη Ρώμη, ένα penthouse στη Νέα Υόρκη με θέα στο Central Park κι ένα σαλέ στο Γκστάαντ. Και για να περάσουμε στα κινητά στοιχεία, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Challenger και μια θαλαμηγός. Μια αρκετά μεγάλη συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτικής με περιζήτητες υπογραφές και ένα πλήθος διακοσμητικών αντικειμένων τέχνης. Από την πλευρά του ο Giancarlo Giammetti, προσθέτει, συγχωρέστε την έκφραση, “άλλη μια” από τα ίδια! (Σημείωση συντάκτη: παραδόξως πως καμία από τις 10 κατοικίες του ζεύγους δεν είναι παραθαλάσσια!)

Dolce far niente

“Δεν υπάρχει καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα”, επαναλαμβάνουν οι Ιταλοί και για τον Valentino η στιγμή φτάνει το 2007 οπότε και ανακοινώνει την οριστική του αποχώρηση από τον Οίκο. Το 2008 στο Μουσείο Rodin στο Παρίσι παρουσιάζει το τελευταίο του ντεφιλέ: στην πρώτη σειρά τιμής ένεκεν κάθονται τα αγαπημένα μοντέλα του Eva Herzigová, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Nadja Auermann, Karolina Kurkova Karen Mulder….

Photo credit: Getty Images / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Γιατί τα κοσμήματα είναι το τέλειο δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου