Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος από την Opera Garnier του Παρισιού, για μια τόσο επιβλητική συλλογή, όπως αυτή του οίκου Dries van Noten. Στον ιστορικό χώρο οι επισκέπτες ανέβηκαν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια με ενθουσιασμό, κοιτάζοντας το εντυπωσιακό ντεκόρ και τον ολόχρυσο διάκοσμο.
Ο νέος δημιουργικός διευθυντής Julian Klausner, έπαιξε με τις γνωστές σκοτεινές αποχρώσεις, που τόσο αγαπά και ο Βέλγος προκάτοχός του Dries van Noten. Και όλοι συμφώνησαν ότι είναι άξιος συνεχιστής του επί 38 χρόνια επικεφαλής του οίκου. Άλλωστε ο Julian Klausner (επίσης Βέλγος) ήταν ήδη έξι χρόνια στη δημιουργική ομάδα του brand, οπότε και σεβάστηκε την κληρονομιά που έχτισε ο Βέλγος σχεδιαστής από το 1986.

Art Deco έμπνευση και χρυσό

Ο Klausner, στη νέα αυτή συλλογή του, εμπνεύστηκε από την όπερα και το δράμα. Τα vintage στοιχεία ήταν έντονα παντού. Ντραπέ φορέματα εμπνευσμένα από τη δεκαετία του 1930 και floral μοτίβα του μεσοπολέμου εναλλάσσονταν με χαλαρά ανδρόγυνα κοστούμια και μπλούζες που έμοιαζαν σα να “χορεύουν” γύρω από το σώμα.
Και βέβαια από τη συλλογή δεν θα μπορούσε να λείπει το δημιουργικό layering, που από το 1986 υπήρξε σήμα κατατεθέν του οίκου. Ο Julian Klausner το παρουσίασε σε μια σαφώς ανανεωμένη εκδοχή του, προσθέτοντας καινούρια στοιχεία, όπως μεγάλες κεντημένες ζώνες, φουλάρια, και ethnic αναφορές. Tα χρυσά υφάσματα, σε μοβ και μπορντό, από σιφόν και μετάξι παρέπεμπαν στο μυστήριο της Ανατολής.
DRIES VAN_NOTEN

Photo credit: Dries van Noten

Ο Julian Klausner έκανε τη διαφορά και στα παλτό με ανατρεπτικό χιούμορ. Τα πιο “σοβαρά” τα στόλισε με μακριές λευκές λωρίδες, κάποια άλλα τα “έντυσε” με έντονα χρυσά μπροκάρ. Όλα πολύ μακριά, συνδυάστηκαν με ασύμμετρες φούστες, μπότες από λουστρίνι και σατέν μπαλαρίνες.

 

DRIES VAN NOTEN

Photo credit: Dries van Noten

Οταν ο μινιμαλισμός συνάντησε τον μαξιμαλισμό

Ωστόσο τα εξωτικά στοιχεία που πρόσθεσε στη συλλογή ο Klausner, είχαν θετική απήχηση από το κοινό στην Opera Garnier του Παρισιού. Κανέναν δεν ξένισε η μαξιμαλιστική του οπτική. Σε όλους άρεσαν τα κεντήματα, που ήταν εμπνευσμένα από αραβουργήματα, τα σαρόνγκ, τα floral βελούδα, τα έντονα ζακάρ, οι φούντες και τα κρύσταλλα.

Κανέναν δεν ξένισαν ούτε οι αποχρώσεις. Φούξια, πράσινο, μπλε και μοβ αποτυπώνονταν με τέχνη στα μεταξωτά ντραπέ, τα στενά κοστούμια και τα παλτό. Αυτή η νέα χρυσή εποχή του οίκου Dries van Noten ενθουσίασε τους πάντες. Και το δυνατό χειροκρότημα που πήρε ο Julian Klausner ήταν η απόδειξη.

Ο Klausner κατάφερε κάτι αρκετά δύσκολο. Να εξισορροπήσει το παρελθόν και το παρόν, χωρίς ωστόσο να ξεχάσει τη σπουδαία κληρονομιά του brand. Και μάλιστα χωρίς να ξεφύγει καθόλου από αυτό που ο Dries van Noten ήξερε να κάνει άριστα. Να παρουσιάζει τους πιο απροσδόκητους συνδυασμούς. Ο Julian Klausner είπε χαρακτηριστικά πάνω σ΄αυτό: “Έδωσα πολύ σημασία σε κάποιες λεπτομέρειες, όπως στα αξεσουάρ. Συχνά ο Dries, χρησιμοποιούσε τα μικρά αξεσουάρ, ως τους μεγάλους πρωταγωνιστές της συλλογής. Και πάντα πίστευα πως αυτό ήταν μια πολύ γενναιόδωρη χειρονομία. Ήταν σα να επέτρεπε σε κάποιον που δεν μπορούσε να αποκτήσει ένα ακριβό σύνολο από τη συλλογή, να αποκτήσει έστω και κάτι μικρό, ώστε να μπορέσει να το εντάξει στη δική του γκαρνταρόμπα”, κατέληξε ο Klausner.

Photo credit: Dries van Noten