Μινιόν reloaded: Το ιστορικό πολυκατάστημα ξαναζεί – Μπήκατε;
Αφού πέρασε δύο δεκαετίες στη λήθη, το Μινιόν ξαναγράφει ιστορία στο κέντρο της Αθήνας. Όχι ακριβώς όπως το θυμόσασταν, αλλά με μια νέα, εντυπωσιακή πνοή, με το Zara των 6.000 τ.μ. να δίνει τον τόνο.
Αν έχετε περάσει τα 30, πιθανόν να θυμάστε τη μαγεία του Μινιόν. Εκεί που τα Χριστούγεννα μύριζαν καραμέλα και παραμύθι, και τα ψώνια είχαν τη λάμψη μιας άλλης εποχής. Τώρα, το εμβληματικό πολυκατάστημα της Πατησίων ξανανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να το δείτε αλλιώς. Ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σχεδιασμένο για να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία shopping, για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αν περιμένατε να βρείτε είδη σπιτιού, κρατήστε την απογοήτευση, αυτό το Zara επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μόδα.
Μπορείτε να διαβάσετε: Μινιόν: Η αναγέννηση ενός ορόσημου της Αθήνας
Στην καρδιά της πόλης, στις οδούς Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, το Μινιόν επιστρέφει δυναμικά με ένα Zara-γίγας 6.000 τ.μ. που απλώνεται σε τέσσερα επίπεδα. Το ακίνητο των 18.580 τ.μ., όπου λειτουργούσε το πολυκατάστημα-θρύλος, αναβιώνει με γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και δημιουργεί νέα δεδομένα, δίνοντας πνοή στην περιοχή της Ομόνοιας
Το κτίριο μεταμορφώνεται σε έναν πολυχώρο μεικτής χρήσης, με γραφεία (και της ΔΕΗ) στους άνω ορόφους και μελλοντικά, με την κατασκευή οκταώροφου συγκροτήματος κατοικιών από τη Dimand, σε μία από τις πτέρυγες του κτιρίου.
Η επιστροφή του Μινιόν έχει και συγκίνηση
Ξεκίνησε ως ένα μικρό περίπτερο το 1934 από τον οραματιστή Γιάννη Γεωργακά. Μεγάλωσε, καινοτόμησε, καθόρισε την έννοια του πολυκαταστήματος και άφησε εποχή. Από τα 120.000 είδη του, τους 1.000 εργαζόμενους, τις κυλιόμενες σκάλες, τα ραδιοφωνικά σποτ και τις στολές Disney, μέχρι τον Άγιο Βασίλη που έκανε την Πατησίων να μοιάζει με Ορλάντο, ήταν κάτι παραπάνω από κατάστημα. Ήταν εμπειρία.
Η φωτιά του 1980 ήταν η αρχή του τέλους. Το 1991, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προχώρησε σε διαγωνισμό με στόχο την ιδιωτικοποίηση του Μινιόν. Ο Γιάννης Γεωργακάς, σε συνεργασία με τους Νίκο Βερνίκο και Λευτέρη Ησαϊάδη, κατάφερε να αποκτήσει εκ νέου τον έλεγχο του πολυκαταστήματος. Ωστόσο, μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1992, ο Γεωργακάς αποχώρησε από το επιχειρηματικό σχήμα, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στους συνεταίρους του. Το Μινιόν οδηγήθηκε τελικά σε οριστική χρεοκοπία το 1998.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2000, ο επιχειρηματίας Σταύρος Τζιούφας, γνωστός από την εταιρεία ένδυσης Connection ΑΕΒΕ, προχώρησε σε συνεργασία με την Elmec Sport, εξαγοράζοντας την Ηπειρωτική Εμπορική, την εταιρεία που κατείχε το Μινιόν, με στόχο την επαναλειτουργία του. Όμως η οικονομική κατάρρευση της Connection ανέτρεψε τα σχέδια, οδηγώντας τελικά στην πλήρη εξαγορά της Ηπειρωτικής από την Elmec το 2002.
Η Elmec πέρασε μετέπειτα στον όμιλο Folli Follie, που είχε θέσει φιλόδοξους στόχους για την αναβίωση του πολυκαταστήματος. Όλα όμως «πάγωσαν» το 2018, όταν ο επενδυτής Gabriel Gregoο της Quintessential Capital Management αποκάλυψε τις σοβαρές παρατυπίες στα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie – ένα σκάνδαλο που έβαλε οριστικά φρένο στα σχέδια της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το ιστορικό ακίνητο.
Σήμερα, το νέο Μινιόν δεν προσπαθεί να αναβιώσει το παρελθόν του. Το τιμά, το σέβεται, αλλά χτίζει πάνω σε αυτό. Είναι πιο μίνιμαλ, πιο μοντέρνο, αλλά σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Αν περάσετε από την Πατησίων, δύσκολα θα το προσπεράσετε. Κι αν μπείτε μέσα, ίσως νιώσετε, έστω και για λίγο, τη σπίθα μιας άλλης εποχής να αναβιώνει. Δεν είναι το ίδιο Μινιόν, αλλά είναι μια νέα αρχή. Και αν μη τι άλλο, αξίζει να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία.