Το vintage (ή second hand) σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μόδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που λατρεύουν οι fashionistas και οι celebrities, ένας τρόπος να ντυθείτε με αυθεντικότητα, φινέτσα και διαχρονική κομψότητα. Καταστήματα, αγορές, αλλά και οι γκαρνταρόμπες των γιαγιάδων μας κρύβουν θησαυρούς που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μοναδικές εμφανίσεις με ρούχα που κουβαλούν ιστορίες.

Διαβάστε ακόμη: Τhrift stores: Βρήκαμε τα 20 καλύτερα second hand καταστήματα που ντύνουν την Αθήνα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς αυτή η τάση, από πρακτική ανάγκη, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο λαμπερά trends της εποχής μας; Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε το συναρπαστικό ταξίδι του vintage.

Η Julia Roberts στα Oscars το 2001 με vintage Valentino του 1982.

Τι είναι το vintage στη μόδα;

Το vintage στη μόδα αναφέρεται σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που έχουν παραχθεί σε προηγούμενες δεκαετίες και φέρουν το αυθεντικό στιλ της εποχής τους. Συνήθως, ένα κομμάτι χαρακτηρίζεται ως vintage αν είναι τουλάχιστον 20 ετών, αλλά όχι τόσο παλιό ώστε να θεωρείται «αντίκα» (που ξεπερνά τα 100 χρόνια).Ένα αυθεντικό vintage ρούχο:

  • Κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή (δεν είναι απομίμηση ή “vintage style”).
  • Αποτυπώνει τα υλικά, τα σχέδια, την αισθητική και την τεχνική της τότε περιόδου.
  • Ενσαρκώνει την κουλτούρα, το πνεύμα και τις τάσεις της εποχής του. Για παράδειγμα: ένα αυθεντικό φόρεμα από τα ’60s, ραμμένο τότε, είναι vintage. Ένα καινούριο φόρεμα φτιαγμένο σήμερα σε στιλ ’60s δεν είναι vintage, είναι “vintage inspired”.

Διαβάστε ακόμη: Thrift like a pro: Τα 4 μυστικά των έξυπνων second hand αγορών

Όταν το μεταχειρισμένο ήταν μονόδρομος

Πολύ πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, τα ρούχα ήταν χειροποίητα και πανάκριβα. Για τις μάζες, η απόκτηση ενός και μόνο ενδύματος ήταν επίτευγμα, και η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων από εμπόρους που πουλούσαν «κουρέλια και κόκαλα» ήταν κοινή πρακτική. Εκείνη την εποχή, τα ρούχα υποδήλωναν την κοινωνική θέση, και το να φοράτε παλιά ρούχα σήμαινε συχνά ότι ανήκατε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, πολύ μακριά από την κουλτούρα του σημερινού vintage chic.

Μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, το μεταχειρισμένο έγινε πατριωτικό

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούσαν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση και να επαναχρησιμοποιούν τα ρούχα. Η οικονομία και η ανακύκλωση υφασμάτων έγιναν πράξεις πατριωτισμού. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν και στην Ιταλία, όπου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε ένα θρυλικό κεφάλαιο της vintage κουλτούρας: η αγορά Resina στην Καμπανία.

Για να εξοικονομήσει χρήματα, η Αμερική ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο: «Κάνε οικονομία στη μόδας να μη γίνει υποχρεωτική», μειώνοντας την παραγωγή ρούχων και απορριμμάτων κατά 10% και καθιστώντας τα μεταχειρισμένα ρούχα πατριωτική κίνηση. Αυτό υπήρξε και στην Ιταλία και πήρε μια πιο «μοντέρνα» χροιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επίκεντρο αυτής της τάσης ήταν η πόλη Resìna της Καμπανίας, όπου έφτασαν τα συμμαχικά στρατεύματα το 1943. Όταν τα φορτηγά του αμερικανικού στρατού ανέβαιναν στην πόλη φορτωμένα με ρούχα και διάφορα υλικά, κατά τη στάση στην ισόπεδη διάβαση του σιδηροδρόμου Circumvesuviana, οι ντόπιοι συχνά κατάφερναν να κλέψουν ρούχα, αλλά και αλεξίπτωτα, τα οποία τότε ήταν από μετάξι, τα οποία μετατράπηκαν από τις επιδέξιες κεντήστρες της Resìna σε εσώρουχα. Όταν τα συμμαχικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Νάπολη, εμφανίστηκαν οι πρώτοι αυτοσχέδιοι πάγκοι κατά μήκος της Via Pugliano, όπου πωλούνταν λίγο από όλα, από στολές μέχρι τα πρώτα αμερικάνικα τζιν.

Διαβάστε ακόμη: Vegan ή vintage γούνες; Όταν η μόδα προκαλεί

Το αμερικανικό όνειρο δεν τελείωσε με το τέλος του πολέμου. Άρχισαν να αγοράζουν «τυφλές μπάλες» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μεταχειρισμένα ρούχα να προέρχονται από αποθήκες, ραφτάδικα και πλυντήρια. Στη δεκαετία του 1960 άνθισε η αγορά Resìna, χάρη στα μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία πωλούνταν εκτεθειμένα απευθείας στο έδαφος, αφού άνοιγαν τις μπάλες στις οποίες υπήρχαν ρούχα, ρολόγια, κοσμήματα, νομίσματα. Ίσως ήταν αντικείμενα που είχαν ξεχάσει οι ιδιοκτήτες τους πριν τα ξεφορτωθούν, ή ίσως ήταν ρούχα που συλλέχθηκαν κάτω από όχι απολύτως… νόμιμες συνθήκες. Και έτσι, το “mercatin’ r’e ‘pezz’ american” (η αμερικανική αγορά κουρελιών), όπως ονομάστηκε, έγινε ένας πραγματικός παράδεισος μεταχειρισμένων που επιβιώνει ακόμα και σήμερα, ικανός να προσελκύει αγοραστές από παντού, τόσο που και ο Segio Zavoli αφιέρωσε μια αναφορά σε αυτό το φαινόμενο.

Το “mercatin’ r’e ‘pezz’ american” συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς για συλλέκτες και fashion lovers.

Η δεκαετία του ’60: Οι hippies ανακάλυψαν το vintage

Μετά τον πόλεμο και εν μέσω οικονομικής άνθησης, το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα ρούχα υποχώρησε, μέχρι που οι υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’60, όπως οι hippies, επανέφεραν δυναμικά το παλιό και το ανατρεπτικό. Στην Portobello Road του Λονδίνου και στα παλαιοπωλεία της Νέας Υόρκης, νέοι με καλλιτεχνικό πνεύμα έψαχναν στρατιωτικά μπουφάν, εδουαρδιανά κοστούμια και μοναδικά κομμάτια με χαρακτήρα.

Το 1965, η Harriet Love άνοιξε το “Vintage Chic” στη Νέα Υόρκη, την πρώτη boutique που ειδικεύτηκε στα παλαιότερα ρούχα, θέτοντας τα θεμέλια για τη vintage αγορά όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Vintage κοσμήματα | Γιατί το παλιό δεν είναι αντίκα

Η δεκαετία του ’70: Το vintage μπαίνει στην υψηλή μόδα

Στη δεκαετία του ’70, το vintage σταμάτησε να είναι συνώνυμο της ανάγκης και έγινε έκφραση στιλ και αισθητικής. Οι έξυπνες γυναίκες ανακάλυψαν τη μαγεία των χειροποίητων λεπτομερειών και των κομψών γραμμών των δεκαετιών του ’30 και ’40. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, όπου καλλιτέχνες όπως η Gabriella Ferri και η νεαρή τότε Mara Venier, υιοθέτησαν το στιλ του μεταχειρισμένου. Η Venier μάλιστα άνοιξε το δικό της κατάστημα «Al tempo perso» στην καρδιά της Ρώμης.

Το κατάστημα “Al tempo perso”, η Mara Venier και η Gabriella Ferri.

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα: Το vintage ως πολυτέλεια

Στη δεκαετία του ’80, το vintage άρχισε να αντιμετωπίζεται όπως ένα εκλεκτό κρασί: όσο πιο παλιό, τόσο πιο πολύτιμο. Influencers της εποχής, όπως ο Roddy Caravella και ο Jeff Gallo, υιοθέτησαν αποκλειστικά vintage εμφανίσεις, διαμορφώνοντας την αντίληψη ότι το παλιό μπορεί να είναι το απόλυτο νέο.

Η σπανιότητα ποιοτικών vintage ρούχων έφερε στην αγορά και τις πρώτες «αναπαραγωγές», νέα ρούχα εμπνευσμένα από παλιότερες δεκαετίες. Έτσι, γεννήθηκε και η τάση του «vintage-inspired», που ζει μέχρι και σήμερα μέσα από σύγχρονες συλλογές μόδας.

Vintage Chic και το στιλ Mix and Match των Hippies.

Troc: Το πρώτο κατάστημα vintage στην Ελλάδα

Αν αγαπάτε το granny style αξίζει να επισκεφθείτε ένα ιδιαίτερο ημιυπόγειο μαγαζί κοντά στην πλατεία Μαβίλη (Δημητρίου Σούτσου 39, Aμπελόκηποι), που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1979. Το Troc, το πρώτο vintage κατάστημα της Αθήνας, γεννήθηκε από την αγάπη της Βασιλικής Ζη για τη second hand κουλτούρα που γνώρισε σπουδάζοντας στο Παρίσι. Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα στη μόδα ήταν ακόμα άγνωστη έννοια, η Βασιλική και η αδελφή της, Φωτεινή, έστησαν μια μικρή όαση αναμνήσεων και ιδιαίτερων θησαυρών. Το Troc δεν είναι απλώς ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα ρούχα, αλλά ένας χώρος όπου δίνετε μια δεύτερη ζωή στα αφόρετα κομμάτια της ντουλάπας σας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα αυθεντικά vintage ρούχα, αξεσουάρ και μικροαντικείμενα από τις δεκαετίες του ’20 έως του ’80.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Troc (@trocgr)

Γιατί να αγαπήσετε το vintage σήμερα

Ανακαλύπτοντας το vintage στιλ, δεν αποκτάτε απλώς ρούχα, αποκτάτε κομμάτια ιστορίας. Κάθε φόρεμα, κάθε σακάκι, κάθε αξεσουάρ κρύβει μια εποχή, μια κουλτούρα, μια αφήγηση. Και στην εποχή της βιωσιμότητας, το να επιλέγετε vintage σημαίνει να κάνετε μια συνειδητή επιλογή: να αγαπάτε τη μόδα χωρίς να επιβαρύνετε τον πλανήτη.

Είτε ψάχνετε το ιδανικό φόρεμα των ’60s, είτε ένα μοναδικό τζάκετ των ’80s, ο κόσμος του vintage σας περιμένει να τον εξερευνήσετε. Γιατί το αληθινό στιλ δεν έχει ηλικία, έχει ψυχή.

Photo credit: Getty Images