Όλα ξεκίνησαν μπροστά σε έναν πίνακα. Σε ένα μουσείο του Παρισιού, μπροστά σε ένα έργο του Ρώσου καλλιτέχνη Pavel Filonov με τον τίτλο «Deux Hommes». Εκεί, ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου είδε κάτι παραπάνω από τέχνη, είδε ένα όνομα, μια ιδέα, ίσως ακόμη και το μέλλον. Όταν το μοιράστηκε με τον Δημήτρη Αλεξάκη, συμφώνησαν ακαριαία: αυτό θα ήταν το όνομα του κοινού τους οράματος. Deux Hommes. Δύο άντρες. Δύο προσωπικότητες. Μία αισθητική.

Διαβάστε ακόμη: Όταν η μόδα χορεύει: Η αισθητική της κίνησης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DΕUX HOMMES _ (@deuxhommes_)

Από τις αίθουσες της Σχολής Βελουδάκη στα μέσα των 90s, δεν ήταν πολλοί εκείνοι που θα προέβλεπαν τη διαδρομή τους. Σε μια εποχή όπου το στιλ ταυτιζόταν με την ξενόφερτη μίμηση και όχι με την αυθεντικότητα, εκείνοι αρνήθηκαν να γίνουν fashion victims. Η σύνδεση μεταξύ τους δεν ήταν απλώς δημιουργική, ήταν αξιακή. Ερχόμενοι και οι δύο από τον Βορρά, ανέπτυξαν μια κοινή γλώσσα, με χιούμορ, σεβασμό και εμμονή στην ποιότητα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DΕUX HOMMES _ (@deuxhommes_)

Με αφορμή την εμφάνιση της Κλαυδίας στη σκηνή της Eurovision 2025, την οποία θα ντύσουν οι Deux Hommes, το σχεδιαστικό δίδυμο με τη χαρακτηριστική ρομαντική και αρχιτεκτονική ματιά επιστρέφει στο προσκήνιο. Η επιλογή του brand για την εκπροσώπηση της χώρας σε έναν θεσμό με παγκόσμια απήχηση δεν είναι τυχαία: οι Deux Hommes γνωρίζουν πώς να μετατρέπουν κάθε look σε αφήγηση. Με τις δημιουργίες τους, η μόδα γίνεται statement και παράλληλα μια βαθιά προσωπική υπόθεση. Με αφορμή αυτήν τη σημαντική στιγμή για το ελληνικό fashion design, ρίχνουμε φως στη φιλοσοφία και την αισθητική τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tessie (@tessiekn_)

Η μόδα είναι ποίηση και δήλωση

Ο Γρηγόρης είναι ο σιωπηλός πυλώνας. Μετρημένος, στοχαστικός, λειτουργικός. Σκέφτεται με όρους δομής, φιλτράρει τις κρίσεις και στηρίζει το οικοδόμημα της δουλειάς τους με ηρεμία. Ο Δημήτρης, αντίθετα, είναι η φλόγα. Ενθουσιώδης, εκρηκτικός, ακούραστα δημιουργικός. Μπορεί να ξυπνήσει στις 3 τα ξημερώματα για να σημειώσει μια ιδέα και να ανυπομονεί να την παρουσιάσει στον συνεργάτη του. Όταν όμως η αντίδραση δεν είναι ανάλογη του πάθους του, νιώθει να τον κατακλύζει η απογοήτευση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DΕUX HOMMES _ (@deuxhommes_)

Αυτό το «σύστημα δύο πόλων» δεν είναι πάντα απλό. Κάποτε συγκρούεται, κάποτε λειαίνεται. Ο Γρηγόρης κρατά τον ρόλο του ρεαλιστή, του «κακού» αν χρειαστεί, ειδικά όταν πρέπει να παρθούν αποφάσεις που απαιτούν πειθαρχία. Από ένα περιστατικό με μια πελάτισσα που αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του υφάσματος, μέχρι το αιώνιο ζήτημα του editing, γιατί για τον Δημήτρη, το να «κόψει» ένα κομμάτι από τη συλλογή του είναι σχεδόν προσωπική προδοσία. Δεν είναι τυχαίο που ο Jean Jacques Picard, εμβληματική φιγούρα της παγκόσμιας μόδας, τον έχει αποκαλέσει με αγάπη «testa dura» (ξεροκέφαλο).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DΕUX HOMMES _ (@deuxhommes_)

Η πορεία τους δεν βασίστηκε σε κρατικά επιδοτούμενα όνειρα. Χωρίς δίκτυα υποστήριξης, χωρίς κοσμικότητες και δηλώσεις, οι Deux Hommes επένδυσαν στην επιμονή και την αυτοδιαχείριση. Το Made in Italy μπήκε στην ετικέτα τους όταν το Μιλάνο έγινε έδρα παραγωγής, ενώ η Μόσχα αποδείχθηκε χρυσή αγορά. Στο Παρίσι, βρήκαν αναγνώριση. Στην Αθήνα, βρήκαν απαιτητικές πελάτισσες, τιμές υπό διαπραγμάτευση και πιεστικά deadlines. Αλλά και κάτι άλλο: το κοινό που έχει μάθει να εκτιμά το αληθινό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DΕUX HOMMES _ (@deuxhommes_)

Στο μεταξύ, φρόντισαν να ακούσουν. Όταν ο Picard τους παρότρυνε να εμβαθύνουν το δημιουργικό τους DNA και να διευκρινίσουν τη θέση τους στην υψηλή ραπτική, δεν προσπέρασαν τη συμβουλή. Δούλεψαν σιωπηλά, για πέντε ολόκληρες σεζόν, επανατοποθετώντας τη σχέση τους με την ελληνικότητα και το couture. Δεν ήταν ποτέ εύκολο, αλλά τίποτα σε αυτήν την πορεία δεν χαρίστηκε.

Ελληνικό design στη λεπτομέρεια

Η έμπνευση των Deux Hommes αντλείται από ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό επιρροών: τη σύγχρονη γυναίκα, τον κινηματογράφο του 20ού αιώνα, την αρχιτεκτονική, το ελληνικό design, αλλά και την αιχμηρή αισθητική του avant-garde. Με μοναδική προσήλωση στη λεπτομέρεια και το περίτεχνο design, δημιουργούν ένα στιλιστικό σύμπαν που δεν υπακούει σε κανόνες, παρά μόνο στη φαντασία.

Για τους Deux Hommes, η μόδα δεν είναι στατική, εξελίσσεται. Όπως και η γυναίκα που ντύνεται με τις δημιουργίες τους: είναι μια οντότητα βαθιά ρομαντική, που χρησιμοποιεί τα ρούχα της για να εκφράσει, να μεταμορφώσει και να αφηγηθεί τον εαυτό της. Δεν ακολουθεί απλώς τις τάσεις, νιώθει άνετα μέσα στο σώμα και την προσωπικότητά της και χτίζει την εικόνα της με απόλυτη αυτοπεποίθηση.

Οι Deux Hommes είναι οι δημιουργοί που δεν επιδίωξαν ποτέ να «φανούν». Το πρόσωπό τους δεν το έβαλαν στις βιτρίνες. Το έργο τους, όμως, έγινε καθρέφτης μιας άλλης Ελλάδας: της Ελλάδας του φωτός, της αντίθεσης, της ισορροπίας, της βαθιάς αίσθησης για το ωραίο. Σαν έναν πίνακα με δύο φιγούρες που δεν χρειάζεται να τον εξηγήσεις. Αρκεί να τον κοιτάξεις.