Louis Vuitton Cruise 2026: Μια θεατρική, μεσαιωνική εμπειρία στην καρδιά της Προβηγκίας
Ένα παλάτι του 14ου αιώνα και μια συλλογή βγαλμένη από μεσαιωνικό όνειρο: η Louis Vuitton Cruise 2026 μεταμόρφωσε την Αβινιόν σε σκηνή θεατρικής μόδας.
Louis Vuitton Cruise 2026: Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και στη φετινή Cruise συλλογή του οίκου Louis Vuitton, ο Nicolas Ghesquière φρόντισε να μας υπενθυμίσει ακριβώς αυτό. Στο Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν, ανάμεσα σε γοτθικές αψίδες και κόκκινες βελούδινες πολυθρόνες, παρακολουθήσαμε μια πασαρέλα που περισσότερο θύμιζε θεατρική παράσταση εποχής παρά μια παραδοσιακή επίδειξη μόδας.
Διαβάστε ακόμη: Louis Vuitton Biker bag: είναι η νέα It-Bag;
Σε έναν από τους πλέον ιστορικούς χώρους της Ευρώπης —την πρώην έδρα του παπισμού και νυν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO— ο Ghesquière απέδειξε ξανά πως η μόδα είναι πολιτισμός. Οι καλεσμένοι, βρέθηκαν μπροστά σε ένα υπερθέαμα ραμμένο με ιστορικές αναφορές, λάμψη και δράμα.
Η Cour d’Honneur, η επίσημη είσοδος του Παλατιού, μεταμορφώθηκε σε πασαρέλα με επιβλητικά καθίσματα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ξεκινούσε μια παράσταση. Κι όντως ξεκίνησε.
Διαβάστε ακόμη: Louis Vuitton: Εκεί που η haute couture συναντά τη haute cuisine
Louis Vuitton Cruise 2026: Η εντυπωσιακή συλλογή
Ο Ghesquière εμπνεύστηκε από το θέατρο, τη μεσαιωνική αισθητική, αλλά και από τις σύγχρονες ερμηνείες της ποπ κουλτούρας. Τα ρούχα θύμιζαν πανοπλίες, με μπροκάρ υφάσματα, διακοσμητικά στοιχεία που παρέπεμπαν σε χειρόγραφα, τζάκετ με μεταλλική γυαλάδα, στιβαρούς ώμους και μανίκια που έδιναν την αίσθηση ιπποτικής στολής. Κάθε εμφάνιση έπλεκε και μια νέα αφήγηση πολυτέλειας και θεατρικότητας.
Τα παπούτσια, αληθινά έργα τέχνης: καθρέφτες, στρας, μεταλλικές λεπτομέρειες, sock booties (υφασμάτινα μποτάκια) που άστραφταν κάτω από τα φώτα και ιπποτικές μπότες με αμέτρητα μεταλλικά στοιχεία. Τα iconic Alma bags του οίκου απέκτησαν ανάγλυφες, χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες που θύμιζαν εκκλησιαστική βίβλο. Τα αξεσουάρ απέπνεαν έναν νέο, ιπποτικό ρομαντισμό, με έντονο θεατρικό πνεύμα.
Ήθελα να φτιάξω πανοπλία για τη γυναίκα της καθημερινότητας.
Ghesquière
Ανάμεσα στα κοστούμια, δεν έλειψαν πιο σύγχρονα κομμάτια: κοντές φούστες τύπου skater, κροσέ σορτς, σπορ γιλέκα με μεταλλικά φινιρίσματα, πλεκτά και jersey που έπαιζαν με την έννοια της πανοπλίας, και ευθείες γραμμές σε ναυτικά παλτό και ταγιέρ, εμπνευσμένα από τη γαλλική κομψότητα της Brigitte Macron.
Ξεχωριστή μνεία η συνεργασία με τον 30χρονο δημιουργό Thomas Roger από την Αλσατία, ο οποίος έφτιαξε χειροποίητες τσάντες με ξύλινο πλαίσιο, απόλυτα ταιριαστές με τη φαντασμαγορική αύρα του Παλατιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι επώνυμοι στην πρώτη σειρά
Στην πρώτη σειρά βρέθηκαν οι Cate Blanchett, Emma Stone, Saoirse Ronan, Catherine Deneuve, Alicia Vikander και Stacy Martin, πολλοί εκ των οποίων παρευρίσκονται ήδη στη Νότια Γαλλία για το Φεστιβάλ Καννών. Η Julia Nobis άνοιξε το show με μια “μπερδεμένη” στολή ιππότη, σε ένα θέαμα που συνδύαζε αναφορές στον Άρθουρ, τη rock σκηνή και το σύγχρονο performance.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Cate Blanchett κατέφθασε με μια εντυπωσιακή μπλούζα, ενώ η Saoirse Ronan εξομολογήθηκε πως παρότι αγαπά το θέατρο, το βρίσκει εξαντλητικό και προτιμά να το συνδυάζει με τη μόδα.
Πολιτιστική εμπειρία και φιλοξενία à la Vuitton
Η Louis Vuitton δεν σταμάτησε στην πασαρέλα. Για να φιλοξενήσει τους καλεσμένους της, αξιοποίησε 36 ξενοδοχεία της Προβηγκίας, προσφέροντας τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία που περιλάμβανε γευσιγνωσίες ελαιολάδου, περιπάτους στη φύση, αγορές αντίκας και υπαίθρια γεύματα κάτω από τον ήλιο της Νότιας Γαλλίας.
Η επίδειξη συμπίπτει με τρεις σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς για την Αβινιόν: την 25η επέτειο της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τα 30 χρόνια αναγνώρισής της από την UNESCO και τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Petit Palais-Louvre. Παρών ήταν και ο διάσημος καλλιτέχνης Jean-Michel Othoniel, ο οποίος παρουσιάζει φέτος την ατομική του έκθεση στην πόλη.

To Παλάτι των Παπών.
Ο σχεδιαστής παραδέχθηκε ότι πρώτη φορά βρέθηκε στην Αβινιόν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρακολουθώντας performance art από τον Bill Viola, την Pina Bausch και τον Christian Boltanski. Έκτοτε, η πόλη αποτελεί για εκείνον “λίκνο πολιτισμού” και αυτή η επίδειξη ήταν ένας τρόπος να συμμετάσχει σε μια συνεχώς εξελισσόμενη συζήτηση γύρω από την τέχνη, τη μόδα και την ιστορία.
Η βραδιά έκλεισε με μια ανατροπή: αντί για το παραδοσιακό φινάλε, τα μοντέλα ανέβηκαν στις άδειες, θεατρικές εξέδρες του σκηνικού, κοιτώντας το κοινό από ψηλά, σαν χαρακτήρες αρχαίας τραγωδίας. Κάτι παρόμοιο έκανε και στο event στο Ηρώδειο το 2023 ο Δημήτρης Παπαϊώαννου που επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό μέρος για την παρουσίαση μιας high-end συλλογής κοσμημάτων της Louis Vuitton. Ο ίδιος ο Ghesquière διέσχισε σιωπηλά το σκηνικό, σαν να αποχαιρετά μια πράξη που μόλις έληξε και μας υπενθύμισε ότι, ναι, η μόδα μπορεί να είναι ποίηση και παράσταση μαζί.
Photo credit: Louis Vuitton/Instagram