Γιατί οι άνδρες δεν φοράνε πια σορτς;

Αν διστάζετε να φορέσετε σορτς, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε την άποψή σας. O καιρός το επιβάλλει και το σώμα σας το ζητάει.
Ακόμα κι όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει και η υγρασία θυμίζει Τροπική Ασία, πολλοί άνδρες εξακολουθούν να στέκονται… βράχοι απέναντι στο σορτς. Μια ενδυματολογική επιλογή τόσο πρακτική και δροσερή, κι όμως για ορισμένους θεωρείται απαγορευτική. Γιατί;
Διαβάστε ακόμη: Σορτς: Ποιες είναι οι τάσεις που θα φορέσετε αυτό το καλοκαίρι
Η ιστορία του σορτς – Βερμούδα ή σορτς: Bermuda shorts!
Παρόλο που σήμερα το σορτς είναι αποδεκτό στην καθημερινή γκαρνταρόμπα, η ιστορία του έχει περάσει από… πολλές ραφές. Το σορτς εμφανίστηκε ως παιδικό ένδυμα στη βικτωριανή εποχή, και γι’ αυτό για δεκαετίες συνδεόταν με την παιδικότητα και την ανωριμότητα. Το να το φορά ένας ενήλικας, πόσο μάλλον στην πόλη, θεωρούνταν σχεδόν προσβολή στο dress code του ανδρισμού.
Διαβάστε ακόμη: Skirts over trousers ή ασύμμετρο παντελόνι-σορτς;
Η λέξη «σορτς» είναι ο γενικός όρος και προέρχεται από την αγγλική shorts, αναφερόμενη σε κάθε είδος κοντού παντελονιού, είτε είναι πολύ κοντό (όπως τα αθλητικά ή τα denim), είτε λίγο πιο μακρύ.
Η «βερμούδα» είναι συγκεκριμένος τύπος σορτς, με τα μπατζάκια να φτάνουν συνήθως μέχρι το γόνατο ή λίγο πιο πάνω.
Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση της βερμούδας εντοπίζεται τον 19ο αιώνα στις στρατιωτικές στολές του Νεπάλ, ενώ η μορφή των ανδρικών σορτς όπως τη γνωρίζουμε σήμερα γεννήθηκεμ όχι σε κάποιο fashion show, αλλά σε μια ταπεινή τσαγερία στην Bermuda κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, ο ιδιοκτήτης Nathaniel Coxton, θέλοντας να προσφέρει πιο ανάλαφρες στολές στους υπαλλήλους του χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα, έκοψε τα παντελόνια τους πάνω από το γόνατο, γεννώντας άθελά του ένα στιλιστικό φαινόμενο. Το στιλ υιοθετήθηκε από τον ναύαρχο Mason Berridge, ο οποίος το καθιέρωσε στον βρετανικό στρατό με την ονομασία «Bermuda shorts».
Από εκεί, διέσχισε ωκεανούς και σύνορα, εισχωρώντας διστακτικά στην καθημερινή ένδυση, αντιμετωπίζοντας όμως έντονη κοινωνική αντίσταση. Στις ΗΠΑ, η δημόσια εμφάνιση ανδρών με σορτς θεωρούνταν προσβολή στη δημόσια αιδώ μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, με πόλεις όπως το Honesdale της Πενσυλβάνια να τα απαγορεύουν ρητά.
Όμως, από τη δεκαετία του ’60 και μετά, με την επίδραση της ποπ κουλτούρας, της ροκ μουσικής και της κοινωνικής απελευθέρωσης, τα σορτς επαναπροσδιορίστηκαν, αρχικά ως σύμβολο αντισυμβατικότητας και στη συνέχεια ως στοιχείο προσωπικής έκφρασης.
Τη δεκαετία του ’90, η επιρροή της hip hop σκηνής τα μετέτρεψε σε baggy και φαρδιά κομμάτια, ενώ οι «άβολες» εμφανίσεις των 00s τα στιγμάτισαν προσωρινά ως το απόλυτο dad fail. Ωστόσο, σήμερα τα σορτς έχουν επιστρέψει δυναμικά, με στιλ και διάφορα κοψίματα: από κλασικά chinos και λειτουργικά cargo μέχρι αθλητικά sweatshorts και jean.
Το καλοκαίρι του 2019 θεωρείται το turning point για την επιστροφή των κοντών σορτς. Οίκοι μόδας όπως οι Prada, Balmain, Fendi και Off-White, έντυσαν πάνω από 300 άνδρες μοντέλα με σορτς που άφηναν γυμνό σχεδόν ολόκληρο τον μηρό. Η εικόνα αυτή, ενισχυμένη από σειρές όπως το Stranger Things και ριάλιτι όπως το Love Island, κατάφερε να κάνει το look mainstream.
Τα “short shorts” δεν αποτελούν μόνον μέσο έκφρασης και άνεσης αλλά και ανάδειξης του αποτελέσματος της δουλειάς στο γυμναστήριο. Εξάλλου ισχύει το «Οι τετρακέφαλοι είναι οι νέοι δικέφαλοι».
Men’s Dress Reform Party
Οι πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις στους πολέμιους του σορτς προέρχονται από τα αρχεία του Men’s Dress Reform Party, μιας ομάδας εκκεντρικών που δραστηριοποιήθηκε στη Βρετανία από το 1929 έως το 1937. Ακολουθώντας το παράδειγμα φεμινιστριών όπως η Amelia Bloomer -το όνομά της δόθηκε στα φαρδιά παντελόνια που απελευθέρωσαν τις σουφραζέτες από τον κορσέ και τις βαριές φούστες— το κίνημα επιδίωκε να σώσει τα ανδρικά ρούχα από το «τέλμα της ασχήμιας και της ανθυγιεινής αισθητικής» στο οποίο θεωρούσαν ότι είχαν περιπέσει.
Προτιμούσαν τα πουκάμισα με ανοιχτό γιακά αντί για σκληρούς γιακάδες, τα σανδάλια αντί για παπούτσια, και οτιδήποτε αντί για φράκο. Ήταν καχύποπτοι απέναντι στα μακριά παντελόνια και προωθούσαν τα σορτς (και τα κιλτ) ως μέσα σωματικής και ηθικής υγιεινής. Η επίμονη έκκλησή τους προς τους άνδρες να «αερίσουν τις θεόσταλτες καμπύλες των γαμπών τους» ήταν ενδεικτική της αποστολής τους.
Τα μέλη τους χλευάζονταν ως ανατρεπτικοί και παλαβοί, και ίσως όχι εντελώς άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την παρουσία ευγενών στις τάξεις τους. Το επαγγελματικό περιοδικό Tailor and Cutter το παρατράβηξε, όταν καλούσε σε καταστολή και υποστήριζε πως τα κορδόνια και τα κουμπιά που το κίνημα ενθάρρυνε τους άνδρες να αποτινάξουν ήταν στην πραγματικότητα μέσα για να συγκρατείται η αγριότητα: «Η χαλάρωση των δεσμών θα οδηγήσει σταδιακά την ανθρωπότητα σε σωματική και πνευματική κατάπτωση».

Ο Steve McQueen, ο JFK, ο James Bond φορούσαν short shorts. Όσο πιο κοντό, τόσο πιο ανδρικό.
Οι ψυχολογικοί φραγμοί
Η ιστορία τους αποδεικνύει πως ακόμα και ένα τόσο «απλό» ρούχο μπορεί να έχει πίσω του μια εντυπωσιακή πολιτισμική διαδρομή. Ωστόσο, για πολλούς άνδρες που μεγάλωσαν θεωρώντας το παντελόνι ως το μόνο αποδεκτό ανδρικό ένδυμα, το σορτς παραμένει κάπως… δύσκολο να φορεθεί με αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν το σορτς με την απώλεια κύρους. Άλλοι πάλι το αποφεύγουν επειδή νιώθουν αμήχανα με τα πόδια τους, πολύ αδύνατα, πολύ τριχωτά ή απλώς… πολύ εκτεθειμένα. Το σορτς αποκαλύπτει μια πιο τρωτή πλευρά του σώματος.
Και όμως, υπάρχουν τρόποι να φορέσετε το σορτς με στιλ
Αν τα σορτς λοιπόν κάποτε θεωρούνταν κιτς, υπερβολικά κοντά ή απλώς… ξεχασμένα σε κάποιο επεισόδιο του Magnum, P.I., σήμερα όχι μόνο επιστρέφουν, αλλά επανασυστήνονται. Εάν νιώθετε αμήχανα να εντάξετε το σορτς στο καθημερινό σας στιλ, υπάρχουν μερικά tips που ίσως σας βοηθήσουν να το δείτε αλλιώς:
- Σκεφτείτε τις αναλογίες: Το σορτς πρέπει να “κουμπώνει” με το υπόλοιπο σώμα και ρούχα. Αν έχετε ψηλό κορμό, προτιμήστε πιο μακριά μήκη, βερμούδα δηλαδή. Αν είστε κοντύτεροι, αποφύγετε τα φαρδιά σορτς και τις φαρδιές βερμούδες.
- Επιλέξτε ύφασμα με φινέτσα: Η βαμβακερή βερμούδα από chino ή λινό σε ουδέτερο τόνο, είναι ιδανική για casual Fridays στο γραφείο. Μάλιστα θεωρείται πια ανδρικό officewear, ως μέρος ενός επιμελημένου, σύγχρονου look. Το tailored σορτς συνδυάζεται με blazer, loafers και αυτοπεποίθηση.
- Αποφύγετε το σπορ-έφηβος look: Εάν δεν πηγαίνετε για τρέξιμο, αφήστε στην άκρη τα mesh shorts ή τα cargo με τις τεράστιες τσέπες.
- Μήκος που κολακεύει: Το ιδανικό μήκος είναι λίγο πάνω από το γόνατο ή στη μέση του μηρού. Ό,τι είναι πολύ κοντό “διαβάζεται” διαφορετικά.
- Συνδυάστε έξυπνα: Μία βερμούδα με καλή εφαρμογή μπορεί να δείξει υπέροχη με ένα ποιοτικό πουκάμισο ή ένα ανάλαφρο σακάκι. Αντίθετα, τα ακατάλληλα παπούτσια ή μια φθαρμένη μπλούζα θα το ρίξουν αισθητικά.
Η τάση αλλάζει
Όσο κι αν υπάρχουν παραδοσιακές φωνές που επιμένουν πως «κανένας σοβαρός άνδρας δεν φορά σορτς», η εποχή δείχνει να έχει μετατοπιστεί. Από τον Diplo μέχρι τον Nick Wooster, υπάρχουν άνδρες που δείχνουν πώς το σορτς μπορεί να φορεθεί με στιλ και ωριμότητα. Κι αν κάποτε το σορτς ήταν απλώς κάτι που φορούσαν οι άνδρες στην παραλία, σήμερα είναι εργαλείο έκφρασης, statement μόδας και (γιατί όχι;) δήλωση αυτοπεποίθησης. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις των buyers, το καλοκαίρι του 2025 θα είναι ακόμα πιο «κοντό».