Όταν ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision μεταδίδεται κάθε χρόνο τον Μάιο, η Ευρώπη βουίζει σε μια παρέλαση μελωδιών. Εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές συντονίζονται παγκοσμίως για να παρακολουθήσουν 26 χώρες να παρουσιάζουν ότι αυτές θεωρούν καλύτερο στη μουσική τους και καθώς ανταγωνίζονται για τη νίκη, η Eurovision τοποθετείται σε βάθρο μουσικής επιρροής.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως «διαγωνισμός τραγουδιού», δεν είναι μόνο η μουσική και η ερμηνεία που βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά και ο χορός και η μόδα προσθέτουν το δικό τους ειδικό βάρος. Έτσι καθώς χαζεύουμε κάθε καλλιτέχνη που ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision, τα μάτια μας αντικρίζουν μια πανδαισία από ρούχα. Μερικά είναι προσεκτικά επιμελημένα ή κιτς, άλλα είναι casual και χαλαρά. Όσο άγρια, εκκεντρική ή αδιάφορη κι αν είναι, η μόδα της Eurovision γίνεται ένα σημαντικό και αξέχαστο κομμάτι του διαγωνισμού που πυροδοτεί συζητήσεις. Τα κοστούμια είναι ραμμένα και διακοσμημένα με συμβολισμούς και καθώς μαγνητίζουν το βλέμμα, μας έλκουν όλο και περισσότερο στην παράσταση που παρακολουθούμε.

Διαβάστε ακόμη: Eurovision: Ποιοι Έλληνες σχεδιαστές θα ντύσουν την Klavdia;

Δεκαετία του 1950, Τα πρώτα χρόνια της Eurovision

Οι πρώτοι ερμηνευτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ανέβηκαν στη σκηνή το 1956, αφήνοντας μόνο λίγα χρόνια για να αφήσει η μόδα της δεκαετίας του 1950 το στίγμα της στη σκηνή.

Lys Assia, 1956

Η πρώτη νικήτρια του Διαγωνισμού, η Lys Assia, εξασφάλισε τη νίκη της με ένα σκούρο, επίσημο φόρεμα, που ταίριαζε στην εποχή, ενώ το 1958 η εκπρόσωπος της Γερμανίας Margot Hielscher εντυπωσίασε με μια εντυπωσιακή λευκή τουαλέτα με φουρό και αξεσουάρ ασορτί ψηλοτάκουνες λευκές γόβες και μακριά γάντια. Είναι σαφές πως οι πρώτες ασπρόμαυρες Eurovisions δεν είχαν βρει ακόμη το βηματισμό τους και οι τραγουδιστές/ριες συνόδευαν την ερμηνεία τους αποκλειστικά με εκφραστικές κινήσεις του προσώπου και των χεριών.
Διαβάστε ακόμη: 6 λόγοι να ταξιδέψετε φέτος στην Ευρώπη

Δεκαετία του 1960: Κλασική μόδα με μια πινελιά επανάστασης

Η Sandie Shaw με babydoll dress και ξυπόλητη επί σκηνής το 1967.

Στα ’60s τα εκλεπτυσμένα σχέδια εμπνευσμένα από τη δεκαετία του ’50 συνεχίστηκαν και τα κοστούμια και τα επίσημα φορέματα ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη σκηνή της Eurovision. Ο νικητής του 1961, Jean-Claude Pascal, από το Λουξεμβούργο, επέδειξε μια κομψή εμφάνιση ερμηνεύοντας την συμμετοχή του, Nous Les Amoureux.

Ταυτόχρονα, όμως, το υποβόσκον ρεύμα μιας νεότερης γενιάς προκαλούσε τριγμούς στην επιφάνεια, οδηγώντας κάποιους ερμηνευτές να απομακρυνθούν από αντίστοιχες τυπικότητες. Μπορούσε να το διαπιστώσει κάποιος αυτό στην επιλογή του μίνι φορέματος που φορούσε η Lulu, η Βρετανίδα νικήτρια το 1969, και, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα (αν και συνέβη νωρίτερα), στο μίνι φόρεμα με αξεσουάρ… γυμνά πόδια (!), όπως εμφανίστηκε η Sandie Shaw όταν ερμήνευσε το “Puppet on a String” το 1967. Να υπενθυμίσουμε πάντως πως εκείνη την εποχή αποκαλούσαμε στη χώρα μας τους χίπις “ξυπόλυτους”…

Δεκαετία του 1970: Η χρωματική έκρηξη της ποπ

ΑΒΒΑ, 1974

Η αλλαγή της δεκαετίας έφερε την επανάσταση σε πολλά επίπεδα, η οποία βέβαια αντανακλάται στις ενδυματολογικές εκφράσεις που παρατηρήθηκαν στην κεντρική σκηνή της Eurovision. Το κάποτε υποβόσκον ρεύμα βγήκε στην επιφάνεια και άρπαξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς τα καινούρια στυλ μόδας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μιλάμε για φαρδιά παντελόνια, ολόσωμες φόρμες και πλατφόρμες – όλα πολύχρωμα! Αναμφίβολα το πέρασμα από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Από τις μπότες του Björn Ulvaeus μέχρι το παντελόνι καμπάνα της Agnetha Fältskogs, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ABBA έφτασαν αυτό το look στο απόγειό του το 1974. Με τεράστιους γιακάδες και μανσέτες με βολάν, διακοσμητικά με στρας, βελούδινα κοστούμια και χοντρά τακούνια – πλατφόρμες να ολοκληρώσουν το look, η ερμηνεία του “Waterloo” (“Βατερλό”, όπως το τραγουδούσαμε στην Ελλάδα) τα είχε όλα. Η συμμετοχή του Βελγίου το 1973 συνόψισε τη μόδα της δεκαετίας, με τις Nicole & Hugo να φωτίζουν κυριολεκτικά τη σκηνή με τα ριγέ παντελόνια – καμπάνα τους και να μαγνητίζουν τους θεατές με τα άφρο μαλλιά τους. Το 1979 είδαμε τους Γερμανούς… Μογγόλους Dschinghis Khan να προσφέρουν, κλείνοντας τη δεκαετία, ένα εξωφρενικό στυλ, ερμηνεύοντας το κλασικό disco τραγούδι τους (σ.σ. Τζένγκις Χαν). Η εμφάνισή τους ήταν το προμήνυμα των δεκαετιών που θα επακολουθούσαν.

Δεκαετία του 1980: Μοτίβα, βάτες και… πιγκουίνοι

O Al Bano και η Romina Power το 1985

Αν την προηγούμενη δεκαετία ακούστηκε το “εν” στα 80s δόθηκε το πρόσταγμα “δυο” και η Eurovision βρήκε τον τόσο χαρακτηριστικό ενδυματολογικό βηματισμό της, με τον οποίο πορεύεται έως σήμερα.

Μέχρι αυτήν τη δεκαετία, οι συμβάσεις είχαν εγκαταλειφθεί και οι δημιουργίες μόδας τουλάχιστον δεν ήταν βαρετές, για να μην πούμε κάτι άλλο. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησαν με τη χρήση πιο απαλών χρωμάτων όπως το καφέ και το μπεζ, θυμίζοντας την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, τα μπλοκ χρώματα ήταν επίσης παντού και οι Bucks Fizz από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το τέλειο παράδειγμα, όταν εμφανίστηκαν με τα έντονα, βασικά χρώματα σε μπλοκ σύνολα, απαλές περμανάντ στα μαλλιά και αλλαγές στη σκηνή.

Και μετά, φυσικά, υπήρξε το τριγωνικό σμόκιν – πιγκουίνος που φορέθηκε στη συμμετοχή της Sophie και της Magaly για το Λουξεμβούργο το 1980. Σμόκιν επίσης με ρίγες επέλεξε και ο εκπρόσωπος της Ιταλίας Al Bano, όμως την παράσταση όμως έκλεψε η σύντροφός του Romina Poewr με μια απαστράπτουσα “γοργονέ” τουαλέτα. Για να μην ξεχνιόμαστε. Τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ίσως επηρεασμένα από δημοφιλείς μουσικούς της εποχής όπως η Cyndi Lauper, είδαν ένα εντελώς νέο στυλ με το οποίο πολλοί συνδέουν τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Μιλάμε για μακριά μαλλιά, σπάντεξ, δαντελένια πουκάμισα, σκισμένα τζιν, γκέτες, χρώματα νέον, πλαϊνές αλογοουρές, κομμένα φούτερ – και μπούκλες. Η Sandra Kim ήταν η επιτομή του στυλ των μέσων της δεκαετίας του ’80. Η Βελγίδα, πραγματικά απογείωσε τις βάτες παράλληλα με τις αφέλειες όταν εμφανίστηκε το 1986. Τέτοιες κορυφαίες καταθέσσεις στυλ συνεχίστηκαν και στα τελευταία στάδια της δεκαετίας, όταν οι La Década από την Ισπανία το 1988 ανέβηκαν στη σκηνή με τις φουσκωτές φούστες, τα μπλουζάκια με σχέδια, τα γάντια με μακριά μανίκια και – το μαντέψατε – τις φουσκωτές επωμίδες.

Δεκαετία του 1990: Συνδυασμοί παντός είδους

Edyta Gorniak, 1994

Ενώ η δεκαετία του 1980 είχε να κάνει με τον όγκο, το στυλ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν σαφώς εύκολο στη συντήρηση. Φορέματα slip, σορτς biker, μπλουζάκια με λογότυπο και ψηλόμεσα και φαρδιά τζιν ήταν σε κοινή θέα και τα μαλλιά είτε ήταν μαζεμένα με λαστιχάκια, είτε αφημένα να κρέμονται. Το σκούρο lip liner ήταν επίσης δημοφιλές. Το ίδιο και τα απλά φορέματα με τιράντες, όπως αυτά που είδαμε στην εμφάνιση της Edyta Górniak στο To Nie Ja! για την Πολωνία το 1994. Μέχρι το 1996, η σκηνή των boy/girl bands ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Η Gina G από το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε έντονη ατμόσφαιρα Spice Girl με το μίνι φόρεμά της με χρυσές πούλιες, υποστηριζόμενη από τους χορευτές της που φορούσαν κοντά, σπορ φορέματα σε χρώμα σορμπέ και μαλλιά πιασμένα πίσω σε αλογοουρά. Και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε μια από τις πιο εμβληματικές επιλογές μόδας της Eurovision της δεκαετίας του ’90: την Barbara Dex, στην οποία οι θαυμαστές αφιέρωσαν ένα βραβείο ως τη… χειρότερα ντυμένη καλλιτέχνη.

Δεκαετία του 2000: Μέταλλο, δέρμα και φτερά

Η θρυλική Ruslana, 2004

Αυτή ήταν η δεκαετία που είδε την αυξανόμενη επιρροή των διασημοτήτων στις τάσεις και την άνοδο της fast fashion, η οποία είδε πολλές τάσεις να έρχονται και να παρέρχονται. Οι μαύροι τόνοι και τα λαμπερά μεταλλικά ήταν επίσης μια συνηθισμένη χρωματική παλέτα. Δεν θα μπορούσες να βρεις πιο λαμπερό ή πιο μεταλλικό από το ασημί ροκ σακάκι της Wig Wam (με λευκό μποά από φτερά) για τη Νορβηγία το 2005, το ασημί σακάκι σε πανκ-ροκ στυλ στην εμφάνιση των The Ark για τη Σουηδία το 2007 (επίσης με μαύρο μποά από φτερά) ή το εξαιρετικό παντελόνι στο Alex Swings Oscar Sings! για τη Γερμανία το 2009.

Τα 2000 ήταν απλώς ένα χωνευτήρι τυχαίων στυλ, όπως mesh tops, πλισέ ή δερμάτινες φούστες, δερμάτινα μπουφάν, πουκάμισα με εντυπωσιακό φόρεμα, χοντρά παπούτσια, λαμπερά παπούτσια, crop tops, φούτερ με κουκούλα, cargo ή κάπρι παντελόνια, φόρμες, boho, cropped jackets, φούστες τζιν, φορέματα πάνω από τζιν, στην πραγματικότητα, τα πάντα από τζιν. Αυτή η δεκαετία ανέδειξε πολύ περισσότερο το δέρμα από ό,τι όλες οι προηγούμενες δεκαετίες, όπως τα κοστούμια στη συμμετοχή της Sertab Erana για την Τουρκία το 2003 ή στην εμφάνιση της Ruslana για την Ουκρανία το 2004.

Δεκαετία του 2010: Φουτουρισμός & Τεχνολογία

Η Μολδαβή Aliona Moon το 2013

Ξεκινήσαμε την πιο πρόσφατη δεκαετία με μια αναδρομή στις βάτες της δεκαετίας του ’80, όταν το 2011, ο Ιρλανδός Jedward υιοθέτησε μια φουτουριστική εκδοχή της εμβληματικής εμφάνισης. Από εκεί και πέρα, ο φουτουρισμός αναδύθηκε ως θέμα μέσω της χρήσης της τεχνολογίας για να ενισχύσει τη μόδα της δεκαετίας του 2010. Τα κοστούμια ηλεκτρονικής προβολής ήταν τα αστέρια της δεκαετίας, με την συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν το 2012 να χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία και την εμφάνιση της Μολδαβίας το 2013 να αξιοποιεί ακόμη περισσότερο: η Aliona Moon φορούσε ένα κατάλευκο φόρεμα που με τον φωτισμό μεταμορφωνόταν σε κόκκινο αρχικά και στη συνέχεια στα χρώματα της φωτιάς . Η τεχνολογική πρόοδος και η προθυμία για χρήση τους επιταχύνθηκαν μέχρι το 2016, όταν η Κροάτισσα Nina Kraljić φορούσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Juraj Zigman, το οποίο φωτιζόταν και έπρεπε να το κουβαλάει κυριολεκτικά η Νίνα ώστε να μπορεί να περπατήσει. Η τεχνολογία της μόδας κλιμακώθηκε ξανά μέχρι το 2018, όταν το φόρεμα προβολής της Εσθονίας που φορούσε η Elina Nechayeva κάλυψε ολόκληρο το πάτωμα.

Photo credit: Eurovision press, Imdb