Είναι γνωστό ότι το χλώριο αλλά και τα άλατα που περιέχονται στο νερό συχνά ευθύνονται για ερεθισμούς, θαμπά μαλλιά, ξηροδερμία ή ακόμη και για τριχόπτωση ως επέκταση του ξηρού δέρματος της κεφαλής. Ιδίως στα νησιά, όπου το νερό λόγω των παραπάνω συστατικών είναι πολύ σκληρό. Έτσι λοιπόν πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα φίλτρα νερού για μπάνιο. Όχι απλώς συγκρατούν άμμο, σκουριά και χώματα, αλλά καθαρίζουν αποτελεσματικά το νερό από διάφορες χημικές ουσίες ενώ θεωρείται ότι προσφέρουν πιο υγιές δέρμα και μαλλιά.

Διαβάστε ακόμη: Ναυτικό ντους: Πώς να κάνετε ντους σε 2 λεπτά και να γλιτώσετε χρόνο και χρήματα

Ωστόσο, η επιλογή του «λάθος» φίλτρου μπορεί όχι μόνο να μην βοηθήσει, αλλά να επιδεινώσει την κατάσταση της επιδερμίδας σας.

Το πρόβλημα του νερού στο ντους

Το νερό της βρύσης σε πολλές περιοχές περιέχει χλώριο, καθώς χρησιμοποιείται για την απολύμανση του δικτύου ύδρευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και ίχνη βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, όχι απαραίτητα λόγω του νερού αυτού καθαυτού, αλλά λόγω των σωληνώσεων στα σπίτια. Οι ουσίες αυτές μπορούν να αφαιρούν τα φυσικά έλαια του δέρματος και των μαλλιών, προκαλώντας ξηρότητα, ερεθισμούς ή και έξαρση δερματικών προβλημάτων, όπως η έκζεμα. Ειδικά όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα ή υποβαθμισμένο επιδερμικό φραγμό είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμη: Το συχνό λάθος στο μπάνιο που βάζει σε κίνδυνο την υγεία σας

Τα φίλτρα: λύση ή παγίδα;

Σε μια εποχή όπου η ποιότητα του νερού τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση, τα φίλτρα ντους προβάλλουν ως πρακτική λύση για τον περιορισμό χλωρίου, βαρέων μετάλλων και άλλων ερεθιστικών ουσιών. Πράγματι, πολλές συσκευές φιλτραρίσματος υπόσχονται καθαρότερο νερό, ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών, και ανακούφιση από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Όμως, η ευεργετική τους δράση δεν είναι πάντοτε δεδομένη και δεν είναι όλα τα φίλτρα ίδια.

Κολλοειδές ασήμι: ασπίδα ή απειλή;

Ορισμένα φίλτρα περιέχουν κολλοειδές ασήμι (colloidal silver), μια μορφή μικροσκοπικών σωματιδίων αργύρου με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Το ασήμι χρησιμοποιείται για την αποτροπή βακτηριακής ανάπτυξης στο εσωτερικό των φίλτρων, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους και περιορίζοντας την ανάγκη για τακτική αντικατάσταση.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη του, το κολλοειδές ασήμι μπορεί να προκαλέσει δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ευαίσθητα άτομα. Αν και οι αλλεργίες στον άργυρο είναι σχετικά σπάνιες, έχουν αναφερθεί περιστατικά δερματίτιδας εξ επαφής, ερεθισμών, εξανθημάτων και φαγούρας.

Υλικά φίλτρων: κρυφές πηγές αλλεργιογόνων

Πέρα από το ασήμι, υλικά όπως πλαστικά, καουτσούκ, ρητίνες ή κόλλες που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των φίλτρων μπορεί να ευθύνονται για ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις. Ειδικά άτομα με ιστορικό αλλεργιών (π.χ. στο λατέξ ή στα βιομηχανικά χημικά) είναι πιο επιρρεπή σε φλεγμονές του δέρματος, ερυθρότητα ή φαγούρα μετά τη χρήση τέτοιων φίλτρων.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αντίδραση δεν προκαλείται από τα ίδια τα υλικά, αλλά από την ανάπτυξη μικροβιακών αποικιών (biofilm) όταν το φίλτρο δεν αλλάζεται τακτικά, με συνέπεια την έκθεση σε βακτήρια ή μύκητες.

Τι να προσέξετε

Για την αποφυγή επιπλοκών:

  • Διαβάστε τα συστατικά και τα υλικά κατασκευής του φίλτρου.
  • Αποφύγετε φίλτρα με κολλοειδές ασήμι αν έχετε ιστορικό αλλεργιών ή ευαίσθητο δέρμα.
  • Προτιμήστε πιστοποιημένα φίλτρα με υλικά εγκεκριμένα για δερματική ασφάλεια.
  • Αλλάζετε τακτικά το φίλτρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Αν εμφανίσετε δερματικά συμπτώματα, συμβουλευτείτε δερματολόγο και εξετάστε το ενδεχόμενο δοκιμής αλλεργίας σε μέταλλα ή άλλα χημικά.

Πώς να προστατευθείτε

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας παρουσιάζει ερεθισμούς ή φαγούρα χωρίς προφανή λόγο, ίσως αξίζει να ελέγξετε τι είδους φίλτρο χρησιμοποιείτε.

Ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει patch test (τεστ αλλεργίας), για να εντοπιστεί αν υπάρχει αντίδραση σε συγκεκριμένα υλικά. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε άμεσα, μια πρακτική συμβουλή είναι να δοκιμάσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν (ακόμη και το φίλτρο) πρώτα σε μικρή περιοχή του σώματος.

Το καθαρότερο νερό στο ντους μπορεί όντως να ωφελήσει την επιδερμίδα και τα μαλλιά σας, αρκεί να επιλέξετε το σωστό φίλτρο. Αν παρατηρήσετε ερεθισμούς, φαγούρα ή αλλαγές στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, μην αγνοήσετε την πιθανότητα το φίλτρο να είναι ο υπαίτιος. Και το πιο σημαντικό: δοκιμάστε πρώτα το προϊόν πριν το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Η πρόληψη, ακόμη και στο ντους, μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά δερματολογικά προβλήματα και από αχρείαστα ραντεβού στο κομμωτήριο.

Photo credit: istock