Μυκητίαση στα πόδια: Πώς θα προστατευθείτε το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι δεν είναι ίδιο για όλους. Αν αθλείστε συστηματικά, ή αν φοράτε μονίμως κλειστά παπούτσια, η μυκητίαση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος.
Η μυκητίαση στα πόδια, γνωστή και ως πόδι του αθλητή (tinea pedis), είναι μια πολύ συχνή δερματική λοίμωξη που προκαλούν δερματόφυτα, δηλαδή μύκητες που ζουν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Αν και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ταλαιπωρεί πιο συχνά άτομα που φορούν κλειστά παπούτσια για πολλές ώρες. Επίσης, άτομα που κυκλοφορούν ξυπόλυτα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πισίνες, αποδυτήρια και γυμναστήρια. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι συνθήκες ευνοούν, η μυκητίαση έχει την τιμητική της.
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: 100 healthy tips για να φτάσετε μέχρι τα 100
Τι πρέπει να ξέρετε για την μυκητίαση
Οι μύκητες στα πόδια είναι μια μεταδοτική κατάσταση που μπορεί να πάει από άτομο σε άτομο ή μέσω κοινών επιφανειών και πετσετών. Είτε εμφανίζεται στο πέλμα, στο δέρμα είτε στα νύχια, η μυκητίαση είναι μια λοίμωξη από μικροοργανισμούς, που εμφανίζονται, παρασιτούν και πολλαπλασιάζονται στο εκάστοτε σημείο. Η καλή υγιεινή, ο σωστός αερισμός των ποδιών και η χρήση αντιμυκητιασικών προϊόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Αν και συνήθως δεν είναι σοβαρή, μπορεί να γίνει επίμονη ή να υποτροπιάσει, ειδικά αν δεν την αντιμετωπίσετε σωστά ή εγκαίρως.
Γιατί συμβαίνει
Οι λόγοι πολλοί. Ο βασικός λόγος εμφάνισης είναι η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, οι συνθήκες που δημιουργούνται όταν φοράτε τα ίδια κλειστά αθλητικά παπούτσια για πάρα πολλές ώρες την ημέρα). Υπάρχει επίσης η περίπτωση της κακής υγιεινής ή παθολογικών νοσημάτων (π.χ. τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τείνουν να παρουσιάζουν συχνά μυκητίαση). Τέλος, η επαφή με άτομο που ήδη έχει μυκητίαση ή με ζώο – φορέα μυκήτων, μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα.
Πώς μπορείτε να την προλάβετε
Οι καλές συνθήκες υγιεινής είναι το κλειδί. Η αλλαγή καλτσών καθημερινά, αλλά και δύο ή τρεις φορές την ημέρα αν ιδρώνετε πολύ, είναι απαραίτητη. Ειδικά αν έχετε προδιάθεση για μύκητες, συστήνεται η επιλογή δερμάτινων παπουτσιών αντί για συνθετικά γιατί επιτρέπουν στα πόδια να «αναπνέουν». Αν πρέπει να φοράτε πολλές ώρες αθλητικά παπούτσια, καλό είναι να έχετε δύο ή τρία διαφορετικά ζευγάρια, τα οποία θα αερίζετε καλά. Επίσης, αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια, παντόφλες και κυρίως κάλτσες άλλων, ή να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους (αποδυτήρια και ντους γυμναστηρίων, παραλία κλπ).
Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε μυκητίαση και τι μπορείτε να κάνετε
Για να καταλάβετε αν έχετε μυκητίαση στα πόδια, είναι σημαντικό να προσέξετε ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά και στο πέλμα ή τη φτέρνα. Τα πιο συχνά σημάδια είναι τα ακόλουθα.
Φαγούρα και κάψιμο. Η έντονη φαγούρα, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, είναι από τα πρώτα σημάδια. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος, ιδιαίτερα μετά την αφαίρεση των παπουτσιών.
Ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Το δέρμα είναι κόκκινο, ερεθισμένο και συχνά ξεφλουδίζει, θυμίζοντας ξηρό έκζεμα ή σκασίματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στα πέλματα και στις πατούσες.
Σκάσιμο του δέρματος – κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών συχνά σκάει ή “ανοίγει” σε ρωγμές. Το σημείο μπορεί να πονά ή να μυρίζει άσχημα.
Κακοσμία. Η μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει έντονη και δυσάρεστη οσμή, λόγω της ανάπτυξης μυκήτων σε υγρό περιβάλλον.
Φυσαλίδες ή μικρά σπυράκια. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους μικρές φυσαλίδες με υγρό, που σκάνε και οδηγούν σε απολέπιση ή ερεθισμό.
Παρά την προσοχή σας, μπορεί δείτε μύκητες (κιτρινισμένα και σκληρά νύχια, δυσοσμία, σχισμές στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα κλπ). Τότε, η καλύτερη κίνηση για να απαλλαγείτε γρήγορα και οριστικά είναι να μιλήσετε με δερματολόγο. Ο ειδικός πιθανώς θα συστήσει τοπική θεραπεία (κρέμες, λοσιόν, σαπούνια), αν μιλάμε για περιορισμένο πρόβλημα στο δέρμα. Αν η μυκητίαση είναι στα νύχια, ή πολύ εκτεταμένη, θα χρειαστεί και φαρμακευτική θεραπεία, εκτός από την τοπική αντιμετώπιση.
Photo credit: Envato