5 λάθη που κάνετε στη διαρρύθμιση μιας μικρής κουζίνας | Πώς να τα διορθώσετε
Η κουζίνα είναι η "καρδιά" του σπιτιού και πρέπει να είναι εύχρηστη κι εργονομική, ιδιαίτερα όταν ο χώρος είναι μικρός. Ας δούμε ποια διακοσμητικά λάθη κάνουμε στη διαρρύθμιση.
Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, εκεί όπου φίλοι και οικογένεια μαζεύονται για να ετοιμάσουν νόστιμα γεύματα, γλυκές και λαχταριστές μυρωδιές να γεμίσουν τον υπόλοιπο χώρο, κι ακόμη κι αν είναι μικρή θα πρέπει να είναι εργονομική. Όταν η διαρρύθμιση δεν είναι σωστή, η καθημερινή χρήση του χώρου γίνεται κουραστική, περιοριστική και μη λειτουργική.
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Eva Mendes: Πώς να υιοθετήσετε το στιλ της κουζίνας της χωρίς να ξοδευτείτε
Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να κινηθείτε, να οργανώσετε ή να μαγειρέψετε με άνεση, πιθανόν να κάνετε κάποια από τα παρακάτω πέντε συχνά λάθη. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να διορθώσετε και να απολαμβάνετε τη μαγειρική σας. Άλλωστε στην κουζίνα συμβαίνουν οι πιο μοναδικές συναντήσεις και συζητήσεις!
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Μετακομίζετε μαζί; 7 συμβουλές για τη διακόσμηση του πρώτου σας σπιτιού

@lockecici
1. Υποτιμάτε τη σημασία της εργονομίας
Πολύ συχνά παραβλέπετε τη βασική αρχή της εργονομίας: το “εργασιακό τρίγωνο” που σχηματίζεται μεταξύ νεροχύτη, ψυγείου και ηλεκτρικής κουζίνας. Αν αυτοί οι τρεις βασικοί σταθμοί δεν βρίσκονται σε σωστές αποστάσεις και δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι μεταξύ τους, ο χώρος γίνεται κουραστικός και δυσλειτουργικός. Φροντίστε να διαμορφώσετε τον χώρο σας με τρόπο που διευκολύνει τις κινήσεις σας, ελαχιστοποιώντας τα περιττά βήματα.
2. Δεν εκμεταλλεύεστε το ύψος του χώρου
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να αφήνετε άδειους τους κάθετους τοίχους. Σε έναν μικρό χώρο, το ύψος είναι ο σύμμαχός σας. Χρησιμοποιήστε ανοιχτά ράφια ή ντουλάπια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι για να αποθηκεύετε σκεύη ή προμήθειες που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά. Έτσι, απελευθερώνετε πολύτιμο πάγκο και διατηρείτε τον χώρο τακτοποιημένο και οργανωμένο.
3. Το παρακάνετε με τον εξοπλισμό και τις συσκευές
Οι μικρές κουζίνες δεν χρειάζονται την υπερβολή. Αν έχετε πολλές μικροσυσκευές (π.χ. φρυγανιέρα, μπλέντερ, καφετιέρα, φριτέζα) να καταλαμβάνουν μόνιμα τον πάγκο σας, χάνετε ζωτικό χώρο για την προετοιμασία φαγητού. Επιλέξτε μόνο τις απολύτως απαραίτητες συσκευές και προτιμήστε πολυλειτουργικά μοντέλα. Ό,τι δε χρησιμοποιείτε καθημερινά, αποθηκεύστε το σε ντουλάπια ή βοηθητικά έπιπλα.

@danielgeorgekitchens
4. Αμελείτε τον καλό φωτισμό
Ο φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργικότητα αλλά και στην αίσθηση του χώρου. Ένας σκοτεινός πάγκος ή ένας κακώς φωτισμένος νεροχύτης κάνει τη μαγειρική δύσκολη και κουραστική. Πολλές φορές βασίζεστε μόνο στο φως οροφής, που δεν επαρκεί. Ενσωματώστε φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια, προσθέστε λευκό ψυχρό φως στους χώρους προετοιμασίας και δείτε πώς η κουζίνα σας θα φαίνεται πιο μεγάλη και θα γίνει πιο λειτουργική.
5. Δεν αξιοποιείτε έξυπνες λύσεις αποθήκευσης
Όταν η κουζίνα είναι μικρή, πρέπει να γίνετε δημιουργικές με την αποθήκευση. Συχνά αφήνετε χώρους ανεκμετάλλευτους, όπως οι γωνίες, η εσωτερική πλευρά των ντουλαπιών ή το πλάι του ψυγείου. Εγκαταστήστε συρτάρια-καρότσια, περιστρεφόμενα ράφια για γωνιακά ντουλάπια, μαγνητικές βάσεις για μαχαίρια και κρεμάστρες για σκεύη. Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην καθημερινότητά σας.

@blackshorestay
Τι να κάνετε για να έχετε μια πιο εργονομική μικρή κουζίνα
Δεν χρειάζεται να καλέσετε διακοσμητή για να αλλάξετε τη δομή και τη λειτουργικότητα της κουζίνας σας. Με 7 χρηστικά tips θα εξοικονομήσετε χώρο.
- Σχεδιάστε με βάση το “τρίγωνο εργασίας”: Φροντίστε ο νεροχύτης, το ψυγείο και η κουζίνα να βρίσκονται σε κοντινή και πρακτική απόσταση μεταξύ τους. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε θέση στις συσκευές, τουλάχιστον οργανώστε γύρω τους τα εργαλεία που σχετίζονται με τη χρήση τους.
- Εκμεταλλευτείτε τον τοίχο: Τοποθετήστε ράφια, μαγνητικές βάσεις για μαχαίρια ή κρεμαστά ράφια για κατσαρόλες. Χρησιμοποιήστε γάντζους ή κρεμάστρες για σκεύη, φλυτζάνια ή πετσέτες κουζίνας.
- Αγοράστε έξυπνες πολυσυσκευές: Επιλέξτε συσκευές με πολλαπλές λειτουργίες, όπως έναν πολυκόφτη/μπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα μαγειρικής.
- Βελτιώστε τον φωτισμό: Προσθέστε φωτιστικά LED κάτω από τα ντουλάπια για άμεσο φως στον πάγκο. Επιλέξτε ψυχρό λευκό φως για καλύτερη ορατότητα στο μαγείρεμα.
- Οργανώστε το εσωτερικό των ντουλαπιών: Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά, καλάθια ή ράφια για να εκμεταλλευτείτε όλο το ύψος των ντουλαπιών και πετάξτε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε πια.
- Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα και καθαρές επιφάνειες: Οι ανοιχτόχρωμοι τόνοι σε ντουλάπια και τοίχους κάνουν τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Κρατήστε τους πάγκους καθαρούς και ελεύθερους από αντικείμενα.
- Χρησιμοποιήστε τροχήλατα βοηθητικά έπιπλα: Μικρά τρόλεϊ ή βοηθητικά καροτσάκια μπορούν να μετακινούνται εύκολα και να σας προσφέρουν επιπλέον επιφάνεια ή αποθηκευτικό χώρο.
Ίσως έχει έρθει η στιγμή να κάνετε μια επαναξιολόγηση και να δείτε πάλι τι χρειάζεστε πραγματικά στην καθημερινότητά σας και ποιες είναι οι συσκευές και τα αντικείμενα τα οποία πιάνουν χώρο χωρίς να σας προσφέρουν κάτι ή να τα χρησιμοποιείτε.
Photo credit: IG