Οι διακοπές πλησιάζουν και μαζί της και η στιγμή της αναχώρησης! Έτσι έχετε φροντίσει για όλα: τι πράγματα θα πάρετε μαζί σας, έχετε βγάλει ευαίσθητα τρόφιμα από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας, όπως επίσης έχετε κανονίσει ποιός θα σας προσέχει το κατοικίδιο σας αν δεν το πάρετε μαζί. Για τα φυτά εσωτερικού χώρου τι έχετε προβλέψει;

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Ποιο φυτό φέρνει τύχη και ευημερία στο σπίτι σας;

Ο εσωτερικός σας “κήπος” χρειάζεται κι αυτός προσοχή όσο εσείς χαλαρώνετε κάπου μακριά. Υπάρχει τρόπος να τα φροντίσετε όσο θα λείπετε καθώς υπάρχουν εύκολες πρακτικές λύσεις που θα τα διατηρήσουν ενυδατωμένα χωρίς καθημερινό πότισμα. Οι παρακάτω 5 μέθοδοι αργής άρδευσης είναι εύκολες, οικονομικές και ιδανικές για όταν λείπετε για μέρες.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών και πώς να το διορθώσετε

φυτα

@beardsanddaisies

1. Σύστημα ποτίσματος με σπάγγο και νερό

Το DIY σύστημα με σπάγγο και νερό είναι εξαιρετική επιλογή για να ποτιστούν τα φυτά σας που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Για αυτή την τεχνική, θα χρειαστείτε ένα βαμβακερό σπάγγο και ένα βαθύ δοχείο, το οποίο θα τοποθετήσετε γεμάτο με νερό  δίπλα στα φυτά σας. Έπειτα, θα πάρετε τον σπάγγο ή χοντρή κλωστή σαν φιτίλι όπου το ένα άκρο θα τοποθετηθεί μέσα στο δοχείο με το νερό και το άλλο θα το βάλετε 5–7 εκατοστά βαθιά στο χώμα του φυτού. Το φιτίλι ή σπάγγος θα μεταφέρει σταδιακά νερό στο χώμα — ακριβώς όσο χρειάζεται το φυτό, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε πήλινη γλάστρα.

2. Πότισμα στη μπανιέρα ή τον νεροχύτη

Η επόμενη τεχνική είναι το πότισμα από κάτω, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στους λάτρεις της εσωτερικής κηπουρικής. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τις γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης στην μπανιέρα ή στον νεροχύτη και στη συνέχεια να προσθέσετε 2–5 εκατοστά νερό, αρκετό ώστε να καλύπτει μόνο τον πάτο. Αφήστε τα φυτά να “ποτίσουν” για έως και 24 ώρες πριν φύγετε. Με αυτόν τον τρόπο οι ρίζες απορροφούν νερό σε βάθος, και αρκετά φυτά μπορούν να παραμείνουν ενυδατωμένα για έως και τρεις εβδομάδες, ειδικά τον χειμώνα. Φυτά όπως η σανσεβιέρια (snake plant), ο πόθος (pothos) και το tradescantia ωφελούνται ιδιαίτερα. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε φωτεινό σημείο και να έχετε αφήσει τις κουρτίνες ανοιχτές πριν φύγετε.

φυτα

@saltairehome

3. Παχύ προστατευτικό στρώμα πάνω στο χώμα της γλάστρας

Το καλοκαίρι, τα φυτά σας ίσως χρειαστούν λίγη επιπλέον βοήθεια. Έτσι, μετά από ένα καλό πότισμα, προσθέστε ένα παχύ στρώμα 2–5 εκατοστών από σφάγνο (sphagnum moss), φλοιό δέντρων ή μικρά βότσαλα στην επιφάνεια του χώματος. Αυτή η επιπλέον στρώση μειώνει την εξάτμιση του νερού και λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές. Όταν έχει στηθεί σωστά, μπορεί να διατηρήσει την υγρασία για 2 έως 3 εβδομάδες.

4. Τεχνική αργής άδρευσης με μπουκάλι

Η τεχνική αργής άρδευσης με μπουκάλι είναι εύκολη κι αποτελεσματική. Πάρτε ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι (π.χ. νερού), κατάλληλο για το μέγεθος της γλάστρας και κάντε μερικές μικρές τρύπες κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού. Ποτίστε το φυτό κανονικά, γεμίστε το μπουκάλι με νερό και αναποδογυρίστε το, σπρώχνοντάς το στα πρώτα εκατοστά του χώματος. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα καλύπτει τις τρύπες και ότι το μπουκάλι δεν ακουμπάει απευθείας στο φυτό. Το νερό θα διαρρέει σταδιακά καθώς στεγνώνει το χώμα.

5. Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο με πλαστική σακούλα

Η απλή πλαστική σακούλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε μίνι θερμοκήπιο. Αν και δεν πρόκειται για σύστημα ποτίσματος ακριβώς, βοηθά στην καθυστέρηση της εξάτμισης. Χρησιμοποιήστε μια διάφανη πλαστική σακούλα αρκετά μεγάλη ώστε να καλύπτει τη γλάστρα και το φυτό. Βάλτε μικρά στηρίγματα στο χώμα ώστε η σακούλα να μην ακουμπά απευθείας το φυτό. Ποτίστε κανονικά (χωρίς υπερβολή) και τοποθετήστε το φυτό μέσα στη σακούλα. Φουσκώστε λίγο τη σακούλα με αέρα πριν την κλείσετε ώστε να δημιουργήσετε ένα “θόλο” γύρω από το φυτό.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές κι εύχρηστες DIY τεχνικές ποτίσματος θα βρείτε τα αγαπημένα σας φυτά εσωτερικού χώρου σε καλή κατάσταση αφού επιστρέψετε από τις διακοπές σας. Επιπλέον, δεν θα ξοδέψετε χρήματα για να τοποθετήσετε ειδικό σύστημα ποτίσματος.