Διατροφή στον καύσωνα: Οδηγός επιβίωσης στο πιάτο σας

Σας προτείνουμε τέσσερα δροσερά πιάτα για διατροφή στον καύσωνα, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με σολίστα το εθνικό μας τυρί.
Η διατροφή στον καύσωνα πρέπει να μας στηρίζει και να βοηθάει τον οργανισμό μας να παραμένει ενυδατωμένος. Η φέτα με τη ζωική πρωτείνη και λιπαρά που περιέχει, όσο και με την προσθήκη αλατιού στη σύνθεσή της είναι η ιδανική βάση, πάνω στην οποία μπορούν να κτιστούν πιάτα αξιόλογης θρεπτικής αξίας, όσο και νοστιμιάς, που δεν μας βαραίνουν τις βασανιστικές μέρες ενός καύσωνα.
Διαβάστε ακόμη: Κατοικίδια και καύσωνας: 5 μέτρα SOS που προτείνουν οι κτηνίατροι
1. Σαλάτα καρπούζι με φέτα

Στην Ελλάδα τρώγαμε πάντοτε τον συνδυασμό “καρπούζι – φέτα”, όμως ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί να τον καταχωρίσουμε και να τον βαπτίσουμε ως ξεχωριστή σαλάτα. Μέχρι που την ανακάλυψαν αλλοδαποί foodies, μάγειροι και chefs και τον απογείωσαν. Πολύ πιθανόν μάλιστα, ο Jamie Oliver που ήδη παρουσίασε μια βερσιόν της, να την εντάξει και στον κατάλογο του ελληνικού εστιατορίου που ετοιμάζει στο Golden Hall.
Υλικά
1 κ. καρπούζι
300 γρ. φέτα
φυλλαράκια βασιλικού ή μέντας
1 κρεμμύδι (προαιρετικό)
1 μέτριο αγγούρι (προαιρετικό)
ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι (προαιρετικές)
τοματίνια (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
βαλσαμικό ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το καρπούζι και το αγγούρι σε κυβάκια και τη φέτα σε ζάρια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα φυλλαράκια του βασιλικού σε σαλατιέρα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύουμε πολύ απαλά και επίμονα ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας; 5 έτοιμες προτάσεις για να είστε δροσερές στο γραφείο
2. Σαλάτα με φράουλες και φέτα
Υλικά
1 κ. φράουλες
300 γρ. φέτα
φυλλαράκια βασιλικού ή μέντας
ελαιόλαδο
1/2 λάιμ ή λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε στα δύο τις φράουλες. Κόβουμε σε κυβάκια τη φέτα. Ρίχνουμε τις φράουλες σε μια σαλατιέρα και τις ραντίζουμε το χυμό από 1/2 λάιμ ή λεμόνι. Προσθέτουμε τη φέτα και τα φυλλαράκια του βασιλικού. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ απαλά και επίμονα ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
3. Γουακαμόλε φέτας με πάστα
Υλικά
1 πακέτο ταλιατέλες
2 ώριμα αβοκάντο
1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
250 γρ. φέτα σπασμένη σε κομμάτια
1 ματσάκι κόλιανδρο
φρέσκο χυμό λάιμ (κατά βούληση)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Βράζουμε τις ταλιατέλες όπως προτιμάμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε, κόβουμε στα δύο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και πολτοποιούμε τα δύο αβοκάντο με πιρούνι, μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ανακατεύοντας ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με λίγο χυμό λάιμ και ανακατεύουμε προσεκτικά με το πιρούνι για να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο λάιμ, άμα χρειαστεί. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι εφόσον η φέτα δεν είναι πολύ αλμυρή.
4. Αμαγείρευτη “ναπολιτέν” με φέτα
Ποιος είπε πως μια νόστιμη σάλτσα χρειάζεται βράσιμο;
Υλικά
1 πακέτο σπαγγέτι
1/2 κιλό ώριμες τομάτες
300 γρ. φέτα
ελιές Καλαμάτας σε ροδέλες (προαιρετικές)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
φυλλαράκια βασιλικού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
Τρίβουμε τις τομάτες στον τρίφτη. Ρίχνουμε την πούλπα σε ένα σουρωτήρι ή σινουά πάνω από την κατσαρόλα όπου θα βράσουμε την πάστα, ώστε να χάσει τα πολλά υγρά της. Βάζουμε την πάστα να βράσει στο νερό της τομάτας, προσθέτοντας και νερό της βρύσης. Τρίβουμε με το χέρι (ή με πιρούνι) τη φέτα. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ζυμαρικά, περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από την πούλπα τομάτας και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. Στολίζουμε με τα φυλλαράκια βασιλικού και ολοκληρώνουμε με το ελαιόλαδο και το πιπέρι ή την πάπρικα.
Photo credit: Istock