Σηκώνει fine dining μια ζεστή αθηναϊκή νύχτα;

Αυγουστιάτικο φεγγάρι και αστέρια Michellin συνθέτουν τον λαμπερο ουράνιο θόλο του ελληνικού fine dining.
Θα έλεγε κάποιος πως η τελετουργία του fine dining σχεδιάστηκε για τις πολύ θερμές καλοκαιρινές νύκτες. Οι ποσότητες στα πιάτα είναι μικρές, το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, όλοι χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνο. Τα δείπνα είναι ήσυχα, όπως ήσυχες λατρεύουμε να είναι οι αυγουστιάτικες νύχτες στην πόλη. Υπάρχει μόνο μια δυσαρμονία: το pairing του κατάλληλου κρασιού με το κάθε πιάτο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μια νύχτα που τραγουδάνε τα τζιτζίκια. Ευτυχώς όμως τα μισελενικά μας εστιατόρια έχουν προβλέψει το pairing αυτό να γίνεται και με χυμούς.
Διαβάστε ακόμη: 5 αθηναϊκές ταράτσες για απόλαυση του ουραν(ισκ)ου
Delta Restaurant

Οι εποχές αλλάζουν, όμως οι συνθήκες ενός δείπνου στο Delta παραμένουν αναλλοίωτες. Μόνο η λειτουργία των κλιματιστικών αλλάζει.
Όχι “άστρο λαμπρό”, αλλά δύο αστέρια Michelin φέγγουν πάνω από την Καλλιθέα και δείχνουν τον δρόμο στους Έλληνες και ξένους gourmands, που σπεύδουν να τιμήσουν το Delta Restaurant, κουβαλώντας χρυσό, πλατίνα και ασήμι. A, όλα κι όλα, το ελληνικό δι-αστεράτο fine dining συναγωνίζεται τη σκανδαλώδη τιμή αστακού στον μυκονιάτικο Ορνό. Όμως, οι δημιουργίες των chefs Γιώργου Παπαζαχαρία και του Θάνου Φέσκου, πραγματικά αξίζουν τις τιμές τους.
Το εστιατόριο Delta βρίσκεται στο εκπληκτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στον 5ο όροφο με περιφερειακή θέα 360 μοιρών στην πόλη, περιλαμβανομένης και της θάλασσας. Οι θαμώνες απολαμβάνουν τις γκουρμέ δημιουργίες κάτω από την κομοστέγη, ενός δάσους της βροχής που φυτρώνει στην οροφή!

Ό,τι βλέπετε τρώγεται! Τα πιάτα από το μενού του Delta, είναι μικρά αριστουργήματα γεύσης και αισθητικής.
Διαβάστε ακόμη: Διατροφή στον καύσωνα: Οδηγός επιβίωσης στο πιάτο σας
Το μενού του Delta αποτελείται από δώδεκα πιάτα, προσεκτικά δημιουργημένα και άρτια επιμελημένα από τους δύο chefs και την ομάδα τους: αντικατοπτρίζουν δώδεκα αισθητικά στάδια φαγητού που στοχεύουν στην προώθηση της φιλοσοφικής, αλλά και της φυσικής εμπειρίας του φαγητού. Μινιμαλιστική τελειότητα, αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών, εστίαση σε μικρούς παραγωγούς. Αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι τα κύρια συστατικά του μενού. Όλα αυτά παρασκευάζονται στο αγρόκτημα που είναι αφιερωμένο στη μηδενική απώλεια και τα μηδενικά απόβλητα.
“Από σεβασμό στο οικοσύστημά μας, συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς και ένα αγρόκτημα στο Μαρκόπουλο (λιγότερο από 50 χλμ. μακριά) με στόχο τη μετατροπή της σεμνότητας σε μεγαλοπρέπεια. Υποστηρίζουμε επίσης το κίνημα μηδενικών αποβλήτων δημιουργώντας ζωμούς και συνοδευτικά πιάτα για τις συνταγές μας”, καταθέτουν τη συλλογιστική τους οι δύο chefs Θάνος Φέσκος και Γεώργιος Παπαζαχαρίας.
Τις νύχτες που τραγουδάνε τα τζιτζίκια: Δεν πρόκειται να τα ακούσετε, όπως και δεν θα αισθανθείτε τη ζέστη που τα αναγκάζει να το κάνουν.
Delta Restaurant: Λεώφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Soil

Η αυλή του Soil και ο Τάσος Μάντης ενόσω συνθέτει ένα πιάτο του.
“Πρώιμη γαστρονομία”. Έτσι περιγράφει το Soil τη μαγειρική του και πραγματικά είναι ένα “ταξίδι σε μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία που ξεκινά από τον ιδιωτικό μας κήπο”. Στο Soil, το ταξίδι σε μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία ξεκινά από το μποστάνι του σεφ στο Αλεποχώρι… Εκεί, στον εύφορο κάμπο των Μεγάρων, τα βιολογικά βότανα και λαχανικά και τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αποκαλύπτουν εξαιρετικές γεύσεις δημιουργικής και βιώσιμης ελληνικής κουζίνας.
Η γήινη φιλοσοφία του εστιατορίου, το ισορροπημένο φαγητό και η άψογη εξυπηρέτηση κάνουν το φαγητό στο Soil κάτι περισσότερο από ένα γεύμα. Ο χαρακτηρισμός “ολιστικό” υποδεικνύει [ως απευθύνεται στο τρίπτυχο “σώμα, ψυχή, πνεύμα”. Το εστιατόριο βρίσκεται στο Παγκράτι, σε ένα όμορφο σπίτι που περιβάλλεται από πορτοκαλιές. Εκεί, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Τάσος Μάντης έχει εφεύρει το δικό του καινοτόμο στυλ μαγειρικής, ένα στυλ που εμπνέεται τόσο από τη φύση της χώρας, όσο και από τα ποιοτικά της συστατικά. Το μενού βασίζεται στα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά και αυτή η προσέγγιση από το αγρόκτημα στο τραπέζι ενισχύει τη γήινη και φυσική γεύση της κουζίνας στο μενού τους.
Τις νύχτες που τραγουδάνε τα τζιτζίκια: Το Soil διαθέτει κλειστή αίθουσα με κλιματισμό και κλειστή ανοικτή αυλή, οπότε μπορείτε να επιλέξετε.
Soil: Φερεκίδου 5, Παγκράτι
CTC

Η αυλή του CTC είναι αρκετά χαλαρωτική και τα τραπέζια δεν χαρακτηρίζονται από “βαριά” art de la table.
O Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους chefs της νεότερης γενιάς, με σοβαρή προϋπηρεσία στο πλευρό μεγάλων μαγείρων και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως το αστέρι Michelin, ώστε να έχει ξεχάσει εντελώς την εποχή όπου συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής.
Η μαγειρική του Αλέξανδρου Τσιοτίνη είναι ζωντανή, νεανική, υπακούει όμως πλήρως σε όλες τις παραμέτρους που οριοθετούν την υψηλή μαγειρική: ψαγμένες και κορυφαίας ποιότητας πρώτες ύλες, άψογα εφαρμοσμένες τεχνικές, ζωγραφική αισθητική στη σύνθεση ενός πιάτου, απόλυτη ισορροπία γεύσεων, ποικιλία υφών, πλήρης αξιοποίηση των υλικών.

Τα πιάτα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη θυμίζουν νεκρές φύσεις κορυφαίου εικαστικού.
Και το CTC, όμως ως χώρος και διακόσμηση μοιάζει με τον chef και συνιδιοκτήτη του. Έντεκα πιάτα συνθέτουν το μενού του και σχηματίζουν ένα γευστικό (και όχι μόνο) ταξίδι, όπου το κάθε ένα προϊδεάζει για το επόμενό του.
Το CTC δεν είναι τόσο “αυστηρό”, όσο συνήθως είναι τα μισελενικά εστιατόρια και βρίσκεται σε μια περιοχή όπου κτυπάει η νεανική καρδιά της πόλης.
Τις νύχτες που τραγουδάνε τα τζιτζίκια: Το CTC, εκτός από τις κλιματιζόμενη αίθουσά του, έχει και μια χαριτωμένη αυλή.
CTC: Πλαταιών 15, Κεραμεικός
Botrini’s
Πέρα από τον αριθμό των αστεριών Michelin και των όποιων βραβεύσεων, ο Έκτορας Μποτρίνι είναι ένα από τα βαρύτερα επίθετα στην ελληνική γαστρονομική σκηνή και ένας από τους πλέον επιδραστικούς chefs που διαθέτει η χώρα μας. Στα πιάτα του Μποτρίνι παντρεύονται δύο από τις θεωρούμενες κορυφαίες κουζίνες της υφηλίου: η ελληνική και η ιταλική, σε ένα ιδανικό ταίριασμα, όπου δεν υπερισχύει η μία της άλλης. Η βράβευσή του εστιατορίου με αστέρι Michelin από το 2014 ήλθε απλώς να επιβεβαιώσει τη μοναδικότητα της κουζίνας του, όπως και την άψογη λειτουργία του εστιατορίου εννοείται.

Πολλά από τα πιάτα του Μποτρίνι απαιτούν προσεκτική παρατήρηση, προτού αποφασίσει κάποιος τι και πως το φέρνει προς το στόμα του. Το fine dining απαιτεί επιδεξιοτεχνία στη χρήση του μαχαιροπίρουνου.
Τις νύχτες που τραγουδάνε τα τζιτζίκια: Από τον Μάιο το Botrini’s αλλάζει επίπεδο και μεταφέρεται στον εξωτερικό του χώρο, κάτω από φοίνικες.
Botrini’s: Γεωργίου Β’ 24, Χαλάνδρι