Το Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και σίγουρα ήδη κάνετε σχέδια πώς θα το περάσετε.

Δείτε ακόμη: 2 αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστούν οι διατροφολόγοι

Αφού θα έχετε περάσει ένα ρομαντικό βράδυ με το άλλο σας μισό την ημέρα των ερωτευμένων, το διήμερο προσφέρεται για ξεκούραση, διασκέδαση και πολιτισμό.

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 3 προτάσεις για να το απολαύσετε.

1. Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία» προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους από το Cinobo. Σε ιδέα, έρευνα, σενάριο του Βασίλη Λούρα, σκηνοθεσία των Μιχάλη Ασθενίδη – Βασίλη Λούρα και παραγωγή της Στέλλας Αγγελέτου, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.  Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις και ηχητικά ντοκουμέντα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί την μηθιστορηματική ζωή της Κάλλας η οποία κινήθηκε πάντα στο μεταίχμιο μεταξύ θριάμβου και τραγωδίας. Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, τα άγνωστα ντεμπούτα, οι προσωπικότητες που την καθόρισαν, τα ορόσημα της πορείας της, οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των δεκαετιών του ’40 και του ’50, οι κακοποιητικές συμπεριφρορές και οι άδικες επιθέσεις που δέχτηκε, αποτελούν βασικούς αφηγηματικούς άξονες. Το ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια ειδική προβολή στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα συμπλήρωσης των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη. Το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού ακολούθησαν θερμότατες κριτικές στα κορυφαία ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

2. Το αρχείο του Καβάφη στην Πλάκα

(Ίδρυμα Ωνάση)

Ανοιχτό σε κοινό και μελετητές είναι το Σάββατο (11:00-18:00) το κτίριο του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16Β στην Πλάκα. Οι αίθουσες αντικατοπτρίζουν τις παραστάσεις στον προσωπικό χώρο του ποιητή στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα σε φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειάς του, βάζα, κορνίζες, ένα αντίγραφο των γυαλιών του, το γραφείο του και άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα και έπιπλα, ξεχωρίζουν έξι προσωπογραφίες του ποιητή από σύγχρονούς του καλλιτέχνες. Αντίγραφα των ποιημάτων του αλλά και η νεκρική του μάσκα συνομιλούν με τα αντικείμενα του χώρου και μας μεταφέρουν στον κόσμο της καβαφικής ποίησης. Στο χώρο, μπορούμε να εξερευνήσουμε επίσης το αναγνωστικό προφίλ του ποιητή μέσα από μια επιλογή από τα 966 βιβλία της βιβλιοθήκης του που διασώζονται έως και σήμερα. Επιπλέον, μια σειρά ζωγραφικών έργων φωτίζουν τις σχέσεις του ποιητή με σύγχρονούς του καλλιτέχνες. Στην αίθουσα «Η Αθήνα του Καβάφη» ξεχωρίζουν οι σελίδες από τα ημερολόγια που κράτησε ο Καβάφης από τα ταξίδια του στην Αθήνα και πλήθος επιστολών και σημειωμάτων θαυμασμού και συγκίνησης για το έργο του. Το Αναγνωστήριο στο κτίριο της οδού Φρυνίχου αποτελεί τον χώρο συνάντησης του κοινού με το φυσικό αρχείο Καβάφη.

3. Γυναικόκοσμος, με την Ευλαμπία Ρέβη

(pod.gr)

Ο Γυναικόκοσμος τιμά τις γυναίκες που άφησαν εποχή, έγραψαν ιστορία και έσπασαν τα στερεότυπα. Η σειρά podcasts της δημοσιογράφου Ευλαμπίας Ρέβη είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που συνεχίζουν να εμπνέουν, να τολμούν και να επιμένουν. Γιατί; Διότι αν οι γυναίκες στηρίζουν εμπράκτως η μία την άλλη και μοιράζονται την ιστορία τους, ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος για όλους. Ξεχωρίζουμε το επεισόδιο με τίτλο “Emmeline Pankhurst και Εύα Κώττα: Μία Ελληνίδα φεμινίστρια μιλά για τις Σουφραζέτες”. Η Emmeline Pankhurst ήταν Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του βρετανικού κινήματος των σουφραζετών που αγωνίστηκε για να αποκτήσουν οι γυναίκες κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, και κυρίως το δικαίωμα της ψήφου. Η Εύα Κώττα είναι το πρόσωπο πίσω από τον λογαριασμό «The Abstract Girl» που ακολουθούν χιλιάδες έφηβοι στο Instagram. Τα ζητήματα που επιλέγει να θίξει σε δημοσιεύσεις της έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες να επικοινωνήσουν μαζί της για να μοιραστούν τις ιστορίες της ζωής τους.

Photo credits: Ίδρυμα Ωνάση

Δείτε ακόμη: Φαινόμενο της σκουριάς | Είναι η σεξουαλική πλήξη το τέλος της σχέσης;