Αναπτύσσονται γρήγορα και δεν θέλουν πολύ συντήρηση. Αυτά τα εύκολα βότανα είναι ιδανικά για την κουζίνα σας. Είτε θέλετε να τα καλλιεργήσετε για να καρυκεύσετε το φαγητό σας είτε για να φτιάξετε το δικό σας τσάι, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε. Οι ειδικοί στην κηπουρική μοιράζονται τα πέντε βότανα που μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξετε μια συνήθεια;

5 εύκολα βότανα να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας

  1. Βασιλικός
  2. Φασκόμηλο
  3.  Δεντρολίβανο
  4. Μέντα
  5. Χαμομήλι

1. Βασιλικός

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο εύκολα βότανα που μπορείτε να έχετε στον κήπο της κουζίνας σας. Φυτέψτε σπόρους όλο το χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, ή την άνοιξη και το καλοκαίρι σε εξωτερικούς χώρους και θα συλλέξετε βασιλικό σε μόλις τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Ο βασιλικός καλλιεργείται εύκολα, αλλά θα πρέπει να τον κλαδεύετε συχνά για να γίνει πιο θαμνώδης. Να είστε προσεκτικοί όταν τον κόβετε, ώστε να μην κόψετε το ξυλώδες μέρος του στελέχους γιατί αυτό δεν θα ξαναβγεί.

Ο τύπος βασιλικού που θα καλλιεργήσετε θα καθορίσει την ανάπτυξή του. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, είναι συνετό να σπέρνετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και να καλλιεργείτε βασιλικό μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι πάνω από 10 βαθμούς κελσίου.

Αν διαπιστώσετε ότι ο βασιλικός σας κιτρινίζει, είναι σημάδι υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών. Ή, μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν τον ποτίζετε σωστά. Διατηρήστε το έδαφος σταθερά υγρό, αλλά όχι πολύ βρεγμένο.

2. Φασκόμηλο

Φασκόμηλο

Αν είστε λάτρης των πιπεράτων, γήινων βοτάνων, προσθέστε το φασκόμηλο στη λίστα με τα πιο εύκολα βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο σπίτι. Το φασκόμηλο απαιτεί μια ηλιόλουστη θέση και είναι επίσης ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία που μπορεί να ανεχθεί σύντομες περιόδους ξηρού εδάφους.

Ωστόσο μη φυτεύετε φασκόμηλο δίπλα στον βασιλικό, στην ίδια γλάστρα. Το ένα ή και τα δύο θα μαραθούν. Το φασκόμηλο και ο βασιλικός δεν είναι βότανα που αναπτύσσονται καλά μαζί, κυρίως λόγω των διαφορετικών απαιτήσεών τους σε νερό. Όπου ο βασιλικός απαιτεί ένα σταθερά υγρό περιβάλλον, το φασκόμηλο προτιμά το χώμα του να στεγνώνει μεταξύ του ποτίσματος.

3. Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο

Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί δεντρολίβανο σε εσωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αρκεί να του παρέχετε άφθονο φως. Το δεντρολίβανο αγαπά τον ήλιο. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας, με τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα αλλά προστατέψτε το από τους δυνατούς ανέμους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.  Χρησιμοποιήστε μια γλάστρα με καλή αποστράγγιση, καθώς το δεντρολίβανο δεν αντέχει το υπερβολικό νερό.

4. Μέντα

Μέντα

Μπορεί να σας εκπλήξει πόσες ποικιλίες μέντας μπορείτε να διαλέξετε. Τα καλά νέα είναι ότι όλα είναι αρκετά απλά για να αναπτυχθούν στην αυλή σας. Η καλλιέργεια μέντας σε εσωτερικούς χώρους απαιτεί ένα φωτεινό σημείο, όπως ένα ηλιόλουστο περβάζι.

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να συλλέξετε μέντα μετά από μόλις μερικούς μήνες φύτευσης σπόρων. Όταν κλαδεύετε τη μέντα, φροντίστε να κόβετε ακριβώς πάνω το μίσχο του φύλλου για να εξασφαλίσετε ότι θα αναπτυχθεί ξανά.

5. Χαμομήλι

Χαμομήλι

Είναι απίστευτα εύκολο να καλλιεργήσετε άνθη χαμομηλιού για ιατρικούς και γαστρονομικούς σκοπούς. Φροντίστε να καλλιεργείτε χαμομήλι σε καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες ή αργιλώδες τύπο εδάφους. Χρειάζεται άφθονο ήλιο για να ευδοκιμήσει και τα επίπεδα υγρασίας πρέπει να παραμένουν μέτρια.

Μπορείτε να μαζέψετε χαμομήλι όταν το φυτό είναι ανθισμένο. Αφαιρέστε τα λουλούδια στο σημείο που η κεφαλή του λουλουδιού συναντά το στέλεχος και θυμηθείτε να τα πλύνετε πριν τη χρήση.

Επίσης μπορείτε να φυτέψετε χαμομήλι με φασολάκια. Αυτό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των φασολιών, επειδή το χαμομήλι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μυκητιασικών λοιμώξεων σε αυτές τις καλλιέργειες.

Γιατί μαραίνονται τα βότανα μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα βότανά σας μπορεί να μαραίνονται. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

  • Υπερβολικό ή ανεπαρκές πότισμα: Η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τις ρίζες, ενώ η ανεπαρκής υγρασία μπορεί να τις αφυδατώσει.
  • Ανεπαρκές φως: Τα περισσότερα βότανα χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Εάν τα βότανά σας δεν λαμβάνουν αρκετό φως, μπορεί να αρχίσουν να μαραίνονται.
  • Κακή αποστράγγιση: Το έδαφος που δεν στραγγίζει καλά μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.
  • Ασθένειες ή παράσιτα: Διάφορες ασθένειες και παράσιτα μπορούν να προσβάλουν τα βότανα και να τα μαράνουν.
  • Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Τα βότανα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά. Εάν το έδαφος δεν είναι αρκετά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα βότανα μπορεί να μαραθούν.
  • Θερμοκρασία: Οι ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ ζεστές είτε πολύ κρύες, μπορούν να “χαλάσουν” τα βότανα.
  • Μεταφύτευση: Εάν μεταφυτεύσατε πρόσφατα τα βότανά σας, μπορεί να μαραθούν προσωρινά καθώς προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: Η ρίζα που αυξάνει τη λίμπιντο | Εύκολη συνταγή

Photo credit: Istock