Μια μικρή κουζίνα δεν σημαίνει ότι κάθε γεύμα πρέπει να ετοιμάζεται solo. Με τα σωστά tips, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο σας και να μαγειρεύετε μαζί με κάποιον άλλο χωρίς να νιώθετε στριμωγμένοι.

Διαβάστε ακόμη: 5 λάθη που κάνετε στη διαρρύθμιση μιας μικρής κουζίνας | Πώς να τα διορθώσετε

1. Σχεδιάστε τη ροή της κουζίνας σας

Όταν μιλάμε για «ροή» σε έναν χώρο, συνήθως αναφερόμαστε στην κίνηση και τη λειτουργικότητα μέσα στην κουζίνα. Σε έναν μικρό χώρο, η σωστή ροή είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η κίνηση μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο έχει λιγότερες επιλογές από ό,τι σε έναν μεγάλο. Αυτό δεν είναι αρνητικό, απλώς καθορίζει τις δυνατότητες διάταξης.

Διαβάστε ακόμη: Το trend κουζίνας που μας έρχεται από τα ’90s

Για να το πετύχετε, φανταστείτε πώς θα κινείστε εσείς και ο βοηθός σας ενώ μαγειρεύετε. Σκεφτείτε ποιος θα σταθεί πού, πώς θα ανοίγουν τα ντουλάπια, το ψυγείο ή το πλυντήριο πιάτων, ώστε να μην εμποδίζετε ο ένας τον άλλο. Το αποτέλεσμα θα είναι μια κουζίνα που λειτουργεί λογικά για τους δύο σας.

2. Γίνετε έξυπνοι με τις επιφάνειες

Μια μικρή κουζίνα δίνει την ευκαιρία να είστε δημιουργικοί. Εξετάστε λύσεις όπως μια μικρή μπρούτζινη ράγα για τις κατσαρόλες, τραπέζι προετοιμασίας ή μια τροφοθήκη.

Το να έχετε ένα τραπέζι κουζίνας είναι απαραίτητο. Η μεγαλύτερη χαρά στο μαγείρεμα είναι να μοιράζεστε τον χρόνο, το φαγητό και την εμπειρία με άλλους. Με λίγες έξυπνες επιφάνειες και αποθηκευτικά σημεία, η κουζίνα σας μπορεί να παραμείνει κοινωνικό κέντρο και να γίνει ακόμα πιο λειτουργική.

3. Προτεραιότητα ο χώρος μαγειρέματος

Η βασική λειτουργία της κουζίνας είναι φυσικά το μαγείρεμα. Είτε είστε φανατικοί μαγείρων τύπου Gordon Ramsay είτε πιο… χαλαροί, η ύπαρξη αρκετού χώρου εργασίας για εσάς και τον βοηθό σας είναι απολύτως απαραίτητη. Για το μαγείρεμα, ο επαρκής χώρος πάνω στον πάγκο είναι σηαντικός. Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο και παράλληλα λάβετε υπόψη τη θέση της εστίας και του νεροχύτη.
Το μυστικό για να το πετύχετε αυτό είναι μια πρακτική προσέγγιση στην αποθήκευση. Να έχετε κατά νου ότι γεμίζοντας τον πάγκο με συσκευές μπορεί να φαίνεται έξυπνο τη στιγμή εκείνη, αλλά τελικά δεν θα έχετε  ελεύθερη επιφάνεια, καθιστώντας την κουζίνα ουσιαστικά άχρηστη.
Δώστε έμφαση στην αποθήκευση στον τοίχο, με ρηχά ντουλάπια ή ράφια, αντί να γεμίζετε τον πάγκο με συσκευές. Έτσι, θα εξασφαλίσετε χώρο εργασίας και μια λειτουργική κουζίνα ακόμα και σε περιορισμένο χώρο.

4. Αποχαιρετήστε τη νησίδα

Σε στενές κουζίνες, μία νησίδα μπορεί να κάνει τον χώρο απροσπέλαστο.  Αντί να γεμίζετε τον χώρο, σκεφτείτε συνδυασμένες συσκευές πολλαπλών λειτουργιών ή εξατομικευμένες λύσεις αποθήκευσης για να κάνετε τη μικρή κουζίνα σας πιο εργονομική.

5. Μην κάνετε σταθμούς εργασίας

Οι σταθμοί εργασίες βοηθούν τις μεγάλες κουζίνες, αλλά σε μικρές συχνά διακόπτουν τη ροή. Καθώς πολλές από τις κουζίνες είναι ελεύθερα τοποθετημένες, συνήθως τις σχεδιάζουμε με ξεχωριστές περιοχές: μαγείρεμα, νεροχύτη, νησίδα και χώρο φαγητού. Η προσεκτική σχεδίαση είναι σημαντική σε έναν μικρό χώρο, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή: αν την ξεπεράσετε, η κουζίνα μπορεί να αρχίσει να μοιάζει με εργαστήριο αντί για έναν ανοιχτό, φιλόξενο χώρο. Προτιμήστε απλούς, ανοικτούς χώρους που είναι άνετοι και ήρεμοι. Η προσέγγιση αυτή αφήνει τον χώρο πιο φιλόξενο και λειτουργικό, χωρίς να φαίνεται σαν εργαστήριο ή υπερφορτωμένος με «ζώνες».

Με λίγη σκέψη, δημιουργικότητα και έξυπνες επιλογές, ακόμα και η μικρότερη κουζίνα μπορεί να φιλοξενήσει δύο μάγειρες. Σχεδιάστε τη ροή, αξιοποιήστε κάθε επιφάνεια και αφήστε τον χώρο να αναπνεύσει και θα ανακαλύψετε ότι το μαγείρεμα παρέα είναι πιο εύκολο και απολαυστικό από ποτέ!