Η αληθινή «κλάση» σε ένα εστιατόριο δεν φαίνεται από το ύψος του λογαριασμού σας, αλλά από εκείνες τις διακριτικές συνήθειες που κάνουν τον χώρο να λειτουργεί πιο αρμονικά, τον τρόπο που απευθύνεστε στο προσωπικό, που διαχειρίζεστε μικρές αστοχίες, που φεύγετε αφήνοντας πίσω μια ωραία εντύπωση. Είναι η ηρεμία, ο σεβασμός, η ευγένεια που δεν επιδεικνύεται.

Διαβάστε ακόμη: Προσοχή στα κινητά και στα “γαλλικά” μας

Αν θέλετε να θεωρείστε πραγματικά “καλοί πελάτες”, όχι γιατί ξοδεύετε πολλά, αλλά γιατί κάνετε τη δουλειά όλων πιο όμορφη, αυτές είναι οι εννέα μικρές συνήθειες που το αποδεικνύουν.

1. Μαθαίνετε ονόματα και τα χρησιμοποιείτε διακριτικά

Η ευγένεια ξεκινά από το “γεια σας”. Αν μάθετε το όνομα του σερβιτόρου, χρησιμοποιήστε το μία-δυο φορές φυσικά, όχι επιδεικτικά. Ένα απλό “Ευχαριστούμε, Μαρία” αρκεί για να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη σύνδεση. Οι άνθρωποι της φιλοξενίας εκτιμούν τη συνειδητή αναγνώριση, γιατί κάνει τη δουλειά τους λίγο πιο φωτεινή.

Διαβάστε ακόμη: Πώς οι συνήθειες ξεκουράζουν τον εγκέφαλό σας

Tip: Στο τέλος, θυμάστε ένα όνομα και λέτε «Περάσαμε υπέροχα, ευχαριστούμε πολύ». Ολόκληρη η αίθουσα το “ακούει”.

2. Προσαρμόζεστε στον ρυθμό του χώρου

Κάθε εστιατόριο έχει τη δική του ενέργεια. Σ’ ένα μπιστρό, το δείπνο κυλά ήρεμα, σε ένα ramen bar, οι ρυθμοί είναι γρήγοροι. Παρατηρήστε το περιβάλλον και ακολουθήστε τον ρυθμό. Αν το μαγαζί είναι γεμάτο, αποφασίστε γρήγορα και ζητήστε τον λογαριασμό χωρίς καθυστέρηση. Αν είναι ήσυχο, απολαύστε τη στιγμή.

Tip: Δεν “καταλαμβάνετε” το τραπέζι για ώρες ενώ έξω περιμένει ουρά. Ο σεβασμός στη ροή είναι μορφή ευγένειας.

3. Παραγγέλνετε με γνώμονα την κουζίνα

Ρωτήστε τι λειτουργεί καλύτερα απόψε: «Ποιο πιάτο φεύγει πιο εύκολα από την κουζίνα;». Αν μοιράζεστε πιάτα, εξηγήστε αν θέλετε να έρθουν διαδοχικά ή όλα μαζί. Συνεργαστείτε, μην επιβάλλεστε. Οι καλοί πελάτες διευκολύνουν το service και σέβονται τον ρυθμό της κουζίνας.

Tip: Δεν ζητάτε υπερβολικά “προσαρμοσμένες” παραγγελίες που απαιτούν ολόκληρο excel για να εκτελεστούν.

4. Αντιμετωπίζετε τα λάθη με ψυχραιμία

Ένα λάθος μπορεί να συμβεί. Ένα πιάτο έρχεται λάθος, μια καθυστέρηση, μια αστοχία. Το θέμα δεν είναι τι έγινε, αλλά πώς αντιδράτε. Ενημερώστε ευγενικά και δώστε την ευκαιρία να διορθωθεί. Δεν χρειάζεται να μετατραπείτε σε δικαστές, οι ήρεμοι, συγκεκριμένοι πελάτες είναι αυτοί που το προσωπικό θυμάται και θέλει να εξυπηρετήσει ξανά.

Tip: Ξεχωρίζετε το πρόβλημα από τον άνθρωπο. Δεν “τιμωρείτε” τον σερβιτόρο για λάθος της κουζίνας.

5. Κρατάτε τον χώρο τακτοποιημένο

Ένα εστιατόριο είναι κοινός χώρος. Οι τσάντες δεν ανήκουν στους διαδρόμους, ούτε τα τηλέφωνα στα μεγάφωνα. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής, μαζέψτε τις καρέκλες σας, φερθείτε όπως θα θέλατε να σας φερθούν οι άλλοι.

Tip: Αν το κινητό σας παίζει μουσική, το σταματάτε αμέσως χωρίς να σας το ζητήσουν.

6. Ζητάτε αλλαγές με σαφήνεια και σεβασμό

Οι αλλεργίες είναι σοβαρές, οι προτιμήσεις απολύτως θεμιτές, αρκεί να τις διατυπώνετε καθαρά. «Χωρίς φιστίκια, αλλεργία» ή «Χωρίς κόλιανδρο αν είναι εύκολο». Έτσι βοηθάτε την κουζίνα να λειτουργήσει σωστά και χωρίς άγχος.

Tip: Ευχαριστείτε τον σερβιτόρο που το έλεγξε διπλά και δεν μειώνετε το φιλοδώρημα για μια μικρή αναστάτωση.

7. Κλείνετε τον λογαριασμό με τάξη

Ο τρόπος που τελειώνει ένα δείπνο καθορίζει τη γεύση που αφήνει. Ζητήστε εγκαίρως τον λογαριασμό και αποφασίστε από πριν πώς θα τον μοιραστείτε. Το «Δύο κάρτες, μισά-μισά» είναι η ποίηση της οργάνωσης.

Tip: Αφήνετε το τραπέζι τακτοποιημένο, τοποθετείτε τη χαρτοπετσέτα πάνω, όχι μέσα στο ποτήρι, και στοιβάζετε τα πιάτα διακριτικά.

8. Δείχνετε ότι κατανοείτε το σύστημα του φιλοδωρήματος

Το φιλοδώρημα δεν είναι “μπόνους”, είναι μέρος της δουλειάς του προσωπικού. Το 15-20% είναι το στάνταρ για καλή εξυπηρέτηση. Αν περάσατε εξαιρετικά, δώστε λίγο παραπάνω. Αν κάτι πήγε στραβά, αλλά διορθώθηκε, μην αφαιρείτε από το tip, δείξτε κατανόηση.

Tip: Να είστε συνεπείς στα φιλοδωρήματά σας, ακόμη κι όταν η παραγγελία σας είναι μικρή. Η ευγένεια δεν κοστίζει, αλλά αξίζει.

9. Γίνεστε “καλοί θαμώνες”

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά για να είστε ευπρόσδεκτοι. Αρκεί να πηγαίνετε συχνά, να θυμάστε δύο ονόματα, να ρωτάτε ένα αληθινό «Πώς πήγε το brunch σας;». Να στηρίζετε το μαγαζί με θετικό λόγο, όχι με επίδειξη.

Tip: Όταν το εστιατόριο έχει γεμάτο βιβλίο κρατήσεων, εσάς θα προσπαθήσουν να χωρέσουν, όχι γιατί πληρώνετε περισσότερο, αλλά γιατί είστε από τους ανθρώπους που κάνουν τον χώρο καλύτερο.

Τελικά, η αληθινή ευγένεια δεν επιδεικνύεται

Είναι οι μικρές κινήσεις που χτίζουν σεβασμό και κάνουν τον χώρο να λειτουργεί ομαλά. Δεν χρειάζεστε ακριβά ρούχα ούτε “στάτους”. Μόνο καλή διάθεση, λίγη προσοχή και την ικανότητα να αφήνετε πίσω σας μια ευχάριστη ενέργεια.

Αυτό το είδος της των καλών τρόπων δεν αγοράζονται, απλώς καλλιεργούνται.

Photo credit: Istock