Η μοναδική, μινιμαλιστική αισθητική της, σχεδόν σουρεαλιστική, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και η θεματολογία της παραπέμπει σε ασπρόμαυρες γκραβούρες. Στη δεκαετία του ’50 ο ιδρυτής του, Piero Fornasetti, είδε σε μια εκτύπωση του προηγούμενου αιώνα ένα πορτρέτο της Lina Cavalieri. Η Lina, αν και όχι εν ζωή τότε, έγινε η Μούσα του, το signature σύμβολο του οίκου του. Το πρόσωπό της απεικονίζεται σε περισσότερες από 400 σειρές αντικειμένων της Fornasetti: ελαφρώς χαμογελαστό και εξίσου μυστηριώδες με τη Μόνα Λίζα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORNASETTI (@fornasetti)

Τι μπορεί όμως να αιτιολογεί τον “έρωτα” που ενέπνευσε η Lina Cavalieri στον Piero Fornasetti; Ίσως ο τίτλος της “ωραιότερης γυναίκας στον κόσμο” να αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία!

Διαβάστε ακόμη: Το πιο μικρό διαμέρισμα: Μόλις 21 τμ στο Μιλάνο με έξυπνες λύσεις

Κορυφαία diva

Η Lina Cavalieri μεγάλωσε ορφανή, έγκλειστη και δυστυχισμένη σε ένα Ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι στα βόρεια της Ρώμης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 εγκατέλειψε το αυστηρό περιβάλλον της μονής και ακολούθησε ένα περιοδεύον θεατρικό μπουλούκι μέχρι το Παρίσι. Λόγω της εμφάνισής της βρήκε τις πόρτες ανοικτές και ξεκίνησε να τραγουδάει σε λογής μουσικά καφέ και music halls. Γρήγορα οι πάντες συνειδητοποίησαν πως εκτός από σπάνια εμφάνιση, διέθετε και αντίστοιχη φωνή. Το συνειδητοποίησε και η ίδια, οπότε ξεκίνησε, παράλληλα με την εργασία της και μαθήματα φωνητικής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORNASETTI (@fornasetti)

Το 1897 γνώρισε τον Ρώσο Πρίγκιπα Alexander Vladimirovich Baryatinsky, ο οποίος την ερωτεύτηκε βαθιά. Η σχέση τους όμως δεν γνώρισε happy end, λόγω της ισχυρής άρνησης των γονέων του πρίγκιπα, αλλά και του ίδιου του Τσάρου (ως πιθανού μελλοντικού αυτοκράτορα) να παντρευτεί μια κοινή θνητή. Η απώλεια του “πριγκιπόπουλου” είναι τραυματική για κάθε γυναίκα, όμως η Lina Cavalieri εφανίστηκε το 1900, για πρώτη φορά στο σανίδι της όπερας της Λισαβόνας, ως Νέδα στην όπερα “Οι παλιάτσοι” του Leoncavallo. Επακολούθησε μια πλήρως επιτυχημένη διεθνής καριέρα στις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου. Ερμήνευσε τους κορυφαίους γυναικείους ρόλους, μαζί με τους κορυφαίους άνδρες ερμηνευτές της εποχής και βρέθηκε αρκετές φορές στο πλευρό του εμφατικού Enrico Caruso.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORNASETTI (@fornasetti)

Διαβάστε ακόμη: 5 vintage τάσεις που επιστρέφουν

Ως μια από τις πλέον φωτογραφημένες γυναίκες της εποχής της πέρασε γρήγορα και στο σελιλόιντ ερμηνεύοντας ρόλους σε βωβές χολιγουντιανές ταινίες. Δυστυχώς όμως σχεδόν όλες τους έχουν χαθεί και έχουν απομείνει μόνο λιγοστές ηχογραφήσεις με άριές της και λίγες φωτογραφίες της για να μας θυμίζουν το πέρασμά της από τη Γη.

Το τέλος και η αιωνιότητα

Η Lina Cavalieri γνώρισε τεράστιες επιτυχίες, τέσσερις συζύγους, τρία διαζύγια και δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Άνοιξε στο Παρίσι ινστιτούτο αισθητικής, σε ηλικία 40 ετών, ως ζωντανό παράδειγμα κι η ίδια, αρθρογράφησε με συμβουλές μακιγιάζ σε εφημερίδες, εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Τα μυστικά της ομορφιάς μου”, λάνσαρε το δικό της άρωμα: το “Mona Lina”!
Επέστρεψε στην Ιταλία με τον τέταρτο σύζυγό της παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και οι δύο σκοτώθηκαν το 1944 σε μια συμμαχική αεροπορική επιδρομή στη Φλωρεντία προσπαθώντας να περισώσουν τα πολύτιμα κοσμήματα της…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORNASETTI (@fornasetti)

Το 1955 η Gina Lollobrigida και ο Vittorio Gassman αναβίωσαν τον έρωτά της με τον Ρώσο Πρίγκιπα στην ταινία “Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου”. Οι ταινίες έρχονται και παρέρχονται όμως ο “έρωτας” του Fornasetti είναι διαχρονικός. Η Lina Cavalieri θα είναι η Πρέσβειρα του οίκου! Οι εμφανίσεις της στα αντικείμενα του οίκου έχουν κερδίσει ένα μεγάλο κοινό συγγραφέων και διανοουμένων. Ο Alberto Moravia αφιέρωσε ένα κείμενο στις άπειρες παραλλαγές του προσώπου τής Lina Cavalieri, ενώ το 1971 ο Henry Miller επέλεξε ένα από τα διακοσμητικά της σειράς για το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του “My Life and Times”.