Πιο φθηνά μας έρχεται να μας ταϊζουν, παρά να μας ντύνουν! Είτε πρόκειται για τα σάντουιτς με το λογότυπο του Louis Vuitton είτε για την μπριζόλα ταρτάρ του Armani, τα εστιατόρια που δημιουργούνται από σχεδιαστές προσφέρουν κυριολεκτικά μια γεύση πολυτέλειας.

Διαβάστε ακόμη: 9 ευρωπαϊκές πόλεις ιδανικές για περπάτημα

1. Gucci Osteria, Φλωρεντία

Απ’ όλα τα εστιατόρια των οίκων μόδας στον κόσμο, η Gucci Osteria, είναι αυτή που έχει εξασφαλίσει την πιο βαριά υπογραφή, όσον αφορά το μενού της. Ο Massimo Bottura που το επιμελήθηκε συγκαταλέγεται στους κορυφαίους chefs όλων των εποχών. Ένας απίστευτα ταλαντούχος φιλόσοφος της μαγειρικής, που οι δημιουργίες του μαγεύουν celebrities, βαριά πορτοφόλια, αλλά και άστεγους! Η διακόσμηση είναι αντάξια του οίκου Gucci και της πόλης που τη φιλοξενεί: κλασική, πολυτελής, αυστηρή, με το πράσινο να δίνει τον χρωματικό τόνο.
Στην Gucci Osteria το φαγητό υπογράφουν οι Karim Lopez και ο Takahiko Kondo, οι οποίοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη χώρα μας για να επιμεληθούν το δείπνο που ακολούθησε την απονομή των Χρυσών Σκούφων. Signature πιάτο του Bottura είναι τα “Τορτελίνι με κρέμα από Parmigiano Reggiano”, όπου εδώ θα το παραγγείλετε ως “Viaggio a Modena”, την πόλη όπου βρίσκεται το τριάστερο προσωπικό εστιατόριο του Bottura, Osteria Francescana. Η Gucci Osteria είναι βραβευμένη με 1 αστέρι Michelin κι αν δεν σας βγαίνει ο δρόμος σας υπάρχει και στο Μπέβερλι Χιλς, στο Τόκιο και στη Σεούλ (επίσης βραβευμένες με 1 αστέρι, πλην της νεότευκτης Σεούλ).

Dolce&Gabbana Martini Ristorante, Μιλάνο

Υπάρχει κάτι οξύμωρο σ’ αυτό το εστιατόριο, όπως άλλωστε και στο ίδιο το ζευγάρι των Domenico Dolce και Stefano Gabbana. Η “φτωχή” Σικελία, πατρίδα του Domenico, γέννησε την cucina povera, την κουζίνα των φτωχών. Το Μιλάνο πάλι, γενέτειρα του Stefano, είναι η πρωτεύουσα του εύπορου ιταλικού βορρά, με τα πλούσια πιάτα. Στο μενού λοιπόν συνυπάρχουν πιάτα όπως “ossobuco alla milanese” με “macco di fave siciliano” (σούπα με κουκιά). Στον κατάλογο κυριαρχούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, υπάρχουν όμως και vegan πιάτα, αλλά και εκτός Ιταλίας trendy υλικά, όπως η κινόα και το αβοκάντο.
Η συνεργασία Dolce&Gabbana Martini έχει αποφέρει ένα μπαρ στη Μαρμπέγια κι ένα καφέ στη Σαγκάη.

Restaurant Monsieur Dior, Παρίσι

Το εστιατόριο του φέρει το όνομα του μεγάλου μετρ της μόδας στεγάζεται δίπλα ακριβώς από το κεντρικό κατάστημα του οίκου. Ο chef Jean Imbert που επιμελείται το μενού φέρει βαριά ευθύνη: ο ίδιος ο Christian Dior υπήρξε εξαιρετικός μάγειρος, έχει εκδοθεί μάλιστα και βιβλίο με τις συνταγές του. Φυσικά δεν λείπουν από το μενού τα διάσημα “Oeuf Christian Dior, τα βραστά αβγά γεμισμένα με χαβιάρι, τα οποία γεννήθηκαν ένα βράδυ που συνέτρωγαν ο Dior με τον Yves Saint Laurent στο εστιατόριο του Pierre Bergé, συντρόφου του Saint Laurent. Ο Dior έδωσε τη συνταγή για τα αβγά και ο Bergé πρόσθεσε μια κουταλιά χαβιάρι Prunier (του οποίου ήταν εισαγωγέας). Το εστιατόριο σέβεται απόλυτα την υψηλή αισθητική Dior, τόσο στις γεύσεις, όσο και διακοσμητικά. Τα πιάτα είναι βαθύτατα γαλλικά και πλούσια, ενώ το περιβάλλον είναι αντάξιο των μεγάλων παραδόσεων της γαλλικής διακοσμητικής τέχνης. Επισκεφτείτε το για να “ψωνίσετε” κάτι και για τον ουρανίσκο σας.

Alaia Cafe da Rosa, Παρίσι

O “King of cling”, o “βασιλιάς του εφαρμοστού, του κολλητού”, όπως είχε ονομαστεί, ρισκάρει να χάσει τις πελάτισσές του. Λέγεται πως τα βραδινά φορέματα του κορυφαίου δημιουργού, έπρεπε να φοριούνται χωρίς εσώρουχα: όχι για να μη “γράφουν”, αλλά γιατί οι δημιουργίες του εφάρμοζαν ως δεύτερη επιδερμίδα στο γυναικείο σώμα. Το deli caffe λοιπόν που άνοιξε στην παρισινή ναυαρχίδα της φίρμας του σε συνεργασία με τον φημισμένο οίκο da Rosa, προσφέρει tapas, μεζεδάκια δηλαδή από απίστευτα καλοδιαλεγμένα και δυσεύρετα, αλλαντικά, τυριά και ψαρικά, που συνοδεύονται από πιάτα με σαλάτες ριζότα και ζυμαρικά. Από εκείνα όπου το ένα δεν παχαίνει, αλλά που κανείς σταματάει στον ένα.

Tiffany’s Blue Box Café, Νέα Υόρκη

Για τους λάτρης της Audrey Hepburn, αλλά και του παλιού κινηματογράφου, το πρωινό στου Tiffany’s, αποτελεί σκοπό ζωής. Ειδικά όταν το επιμελείται ένας εξαιρετικός chef, o Daniel Boulud, Γάλλος, πολλά χρόνια εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη. Το πολύ κομψό Tiffany’s Blue Box Café είναι στην απόχρωση που έχουν τα κουτιά του εμφατικού κοσμηματοπωλείου και το περίφημο “πρωινό” ουδεμία σχέση έχει με όσα τρώνε οι Αμερικανοί μόλις ξυπνήσουν. Πολλά φρέσκα φρούτα και χυμοί, ντελικάτα γλυκά και απίστευτα αβγά σκραμπλ στο προσεκτικά ανοιγμένο τσόφλι τους με χαβιάρι, που σερβίρονται σε αβγουλιέρα! Μη ρωτάτε τιμές, αφενός δεν γνωρίζουμε, αφετέρου είναι σίγουρα ότι πιο φθηνό μπορείτε να αγοράσετε στου Tiffany’s.

Trussardi alla Scala, Μιλάνο

Ένα εστιατόριο που αποπνέει “παλαιό πλούτο” και αρχοντιά. Κλασική ατμόσφαιρα, μαύρα δερμάτινα έπιπλα. Θα περιμένετε σε κάποιο τραπέζι να πάρει το μάτι σας τη Μαρία Κάλλας να δειπνεί με τον Ωνάση ή τον Pavarotti να ξεκοκαλίζει ορεξάτος μια “Costoletta di Vitello alla Milanese”, μια παναρισμένη και τηγανισμένη μοσχαρίσια μπριζόλα. Από το υπόλοιπο μενού θα προτείναμε φυσικά ένα πολύ ιδιαίτερο “Risotto alla Milanese” με μοσχαρίσια γλυκάδια (δεν γίνεται κάποιος να επισκεφτεί το Μιλάνο και να μην γευτεί το “signature” πιάτο του).

Διαβάστε ακόμη: Πέρλες, tweed, φιόγκοι: Τα σύμβολα της Chanel επανερμηνεύονται

Emporio Armani Ristorante & Caffe, Μιλάνο

Κάτοχος 24 εστιατόρια ανά τον κόσμο ο διάσημος σχεδιαστής, δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει την πόλη όπου σπούδασε και όπου πρωτοάνοιξε τον οίκο του. Εξάλλου το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας. Το Emporio Armani Ristorante & Caffe διακοσμητικά διακατέχεται από το πνεύμα του σχεδιαστή: κλασικό, αυστηρό, κομψό, αλλά όχι εντυπωσιακό. Το μενού που επιμελείται ο Ferdinando Palomba ακολουθεί αντίστοιχη φιλοσοφία. Επειδή οι Αμερικανοί αποτελούν τους κορυφαίους πελάτες του Armani στη λίστα κυριαρχούν τα πιάτα με κρέας. Ίσως πάλι, ως εξίσου καλός επιχειρηματίας, δεν θα ήθελε να κοντραριστεί με το Nobu, που επίσης έχει ανοίξει στην ίδια πόλη.

Maxime Frédéric at Louis Vuitton, Παρίσι

Το παιδί – θαύμα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, ο πολυβραβευμένος Maxime Frédéric, υπογράφει το νέο απόκτημα του οίκου. Η εκπληκτική θέα στο Σηκουάνα κοντράρεται με τις δημιουργίες του εμφατικού pastry chef. Οτιδήποτε περνάει από το πάσο φέρει πάνω του κάποιο από τα τα σχέδια και τα μονογράμματα της LV. Τα αλμυρά πιάτα εντάσσονται στην κατηγορία brunch (ανάμεσα τους υπάρχει και ένα με τζατζίκι απλωμένο σε βάφλα), μια και οι

The Bar at Ralph Lauren, Μιλάνο

Όταν το νέο κυκλοφόρησε, ίσως πολλοί Μιλανέζοι να αναρωτήθηκαν όπως ο Παπαγιαννόπουλος στη Βίλα των οργίων: “Τι θα το κάνουμε εδώ Αμέρικαν μπαρ;”. Κι όχι, ο Lauren τους παρουσίασε ένα πειραγμένο αμέρικαν εστιατόριο, που λειτουργεί μόνο έως τα απογεύματα τις καθημερινές και με bruch μενού τα σαββατοκύριακα. Εννοείται πως σε μια γαστριμαργική ευρωπαϊκή μητρόπολη δεν θέλησε να το ρισκάρει με mac ‘n’ cheese: έφερε οτιδήποτε δοκιμασμένο και αποδεκτό βγάζει η αμερικανική κουζίνα. Lobster roll, rολάκι αστακού, τοστ με αβοκάντο, smoking salmon benedict (αβγά μπένεντικτ με καπνιστό σολομό), caesar salad, burgers. Και νομίζουμε πως κάτι κατάφερε.

Διαβάστε ακόμη: O Ralph Lauren δεν ανακάλυψε (μόνο) το “polo”

Tommy’s Cafe (Tommy Hilfiger), Μιλάνο


Για το πρώτο Tommy’s Cafe στον κόσμο, ο Hilfiger επέλεξε το Μιλάνο. Για τη διακόσμηση εννοείται πως επέλεξε τα τρία χρώματα του οίκου (μπλε, λευκό, κόκκινο) χωρίς να υπερβάλλει και το χαλαρό πνεύμα των Αμερικανών, όπως άλλωστε και συμπατριώτης του Ralph Lauren. Προίκισε μάλιστα το cafe του με έργα τέχνης από την προσωπική του συλλογή (ανάμεσά τους και δύο του Warhol). Το Tommy’s Cafe είναι ανοικτό για breakfast, lunch, brunch και dinner έξι ημέρες την εβδομάδα, εκτός της Δευτέρας.

Credit:Gucci Osteria, Dolce&Gabbana Martini Ristorante.