Paris Design Week 2025: 6 εντυπωσιακά σχέδια που ορίζουν τις νέες τάσεις
Για τους λάτρεις του design, η Paris Design Week είναι ένας παράδεισος όπου μπορούν να ανακαλύψουν νέα ταλέντα, να εμπνευστούν από πρωτότυπες ιδέες και να βιώσουν μια μοναδική αισθητική εμπειρία.
Η Paris Design Week 2025 είναι ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο γεγονός που μεταμορφώνει το Παρίσι σε έναν ζωντανό καμβά δημιουργικότητας και καινοτομίας. Είναι μια εβδομάδα γεμάτη εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαδραστικές εμπειρίες και εκδηλώσεις που εξερευνούν τα όρια του σύγχρονου σχεδιασμού.
Η Design Week 2025 του Παρισιού, πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο, και εδραιώνει τη θέση της πόλης ως παγκόσμια πρωτεύουσα στο χώρο του design. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις φημισμένες εκθέσεις Maison et Objet και Paris Déco Off, μετατρέποντας την Πόλη του Φωτός σε διεθνές κέντρο δημιουργικού σχεδιασμού.
Συνδυάζοντας την τέχνη της ζωής με τον επαγγελματικό κόσμο, η Paris Design Week αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές και άλλους επαγγελματίες του κλάδου να παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις και να δικτυωθούν.
Τι περιλαμβάνει η Paris Design Week 2025;
- Maison & Objet: Η κορυφαία διεθνής έκθεση για τη διακόσμηση και τον σχεδιασμό αποτελεί τον πυρήνα της Paris Design Week.
- Paris Déco Off: Ένα δίκτυο showrooms που παρουσιάζουν τις νέες συλλογές των κορυφαίων εταιρειών υφασμάτων και ταπετσαριών.
- Αμέτρητες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη: Από pop-up καταστήματα και εγκαταστάσεις σε μουσεία μέχρι παρουσιάσεις νέων προϊόντων και συνεργασίες, η Paris Design Week προσφέρει μια πληθώρα επιλογών για κάθε γούστο.
Πώς να κάνετε ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται τεράστιο!
Η έκθεση αντανακλά τις πιο πρόσφατες τάσεις στον τομέα του design, από τα έπιπλα και τα υφάσματα μέχρι τον φωτισμό και τα υλικά. Αυτά είναι τα σημεία που μας άρεσαν περισσότερο:
1. “Μελωδικά” σερβίτσια του Hermès

Photo credit: Hermès
Η Hermès παρουσίασε το En Contrepoint, μια συλλογή επιτραπέζιων σκευών, στο Conservatoire National Des Artes et Métiers, ένα πρώην αβαείο στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού. Τα 33 πορσελάνινα κομμάτια είναι επενδεδυμένα με ζωφόρους σε 30 αποχρώσεις, από ροζ και βιολετί μέχρι μπλε, πράσινα και πορτοκαλί. Τα μοτίβα είναι γεωμετρικά, ζωγραφισμένα στο χέρι από τον καλλιτέχνη Nigel Peake. Η λέξη «contrepoint» αναφέρεται σε ένα ύφος μουσικής σύνθεσης που χρησιμοποιεί πολλές μελωδίες και ολόκληρη η συλλογή σχετίζεται με αυτό.
2. Επιστροφή στο Liberty

Photo credit: James Merrell
Συλλογή για την 150η επέτειο της Liberty, The House of Liberty. Η συλλογή, η οποία αποτελούνταν από υφάσματα και ταπετσαρία, βασίστηκε σε σημαντικές στιγμές από το παρελθόν της Liberty, με την πρόθεση να κλείσει τα 150 χρόνια ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα εποχή.
Στο The House of Liberty, οι ιστορίες αυτών των υφασμάτων ειπώθηκαν και γιορτάστηκαν, επαναλαμβάνοντας βικτοριανά paisley, μποέμ βότανα και λουλουδάκια της δεκαετίας του 1970. Το Palm Parade, για παράδειγμα, που ανακαλύφθηκε ως θραύσμα υφάσματος σε ένα βιβλίο μοτίβων της δεκαετίας του 1880, αναφέρεται σε ένα έργο τέχνης που είχε αρχικά κατασκευαστεί με εκτύπωση σε ξύλινη πλάκα.
3. Modular μινιμαλισμός στο Liaigre

Photo credit: Benoit Auguste
Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Liaigre επανεξέδωσε τη συλλογή Bloc στη ναυαρχίδα της Rue du Faubourg Saint-Honoré με μια νέα έκδοση της βιβλιοθήκης Bloc, μια συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων Gaëlle Lauriot-Prévost και Dominique Perrault. Το ράφι – το οποίο βασίζεται σε ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε το 1995 για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, επαναπροσδιορίζοντας το σε εγχώρια κλίμακα – έχει να κάνει με τον συντηρητικό μινιμαλισμό και τις καθαρές γραμμές. Είναι ευρέως προσαρμόσιμο, είναι πλήρως αρθρωτό, με σχεδόν απεριόριστες επιλογές προσαρμογής.
4. Το παλιό συναντά το νέο στο Nordic Knots

Photo credit: Matthieu Lavanchy
Η πρώτη εγκατάσταση των Nordic Knots, The Grand, γιόρτασε τον συνδυασμό του σύγχρονου design και της αρχαίας τέχνης. Η σκανδιναβική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας εξέθεσε τα πιο πολυπόθητα χαλιά και κουρτίνες της ντυμένα πάνω και γύρω από τα ρωμαϊκά έργα τέχνης της Galerie Chenel. Η ευρεία παλέτα και οι πλούσιες υφές της μάρκας εμφανίστηκαν με βελούδινα χαλιά και ολομάλλινες κουρτίνες με κόκκινα, απαλά λιλά και κίτρινα να σκάνε πάνω σε μάρμαρο και πέτρα.
5. Λειτουργικά στολίδια στο Christofle

Photo credit: Christofle
Η Γαλλική εταιρεία ασημικών, που λειτουργεί από το 1830, λάνσαρε τη συλλογή Perspectives από τον Mathias Kiss. Ο Γάλλος καλλιτέχνης πήρε το μοτίβο του καλουπώματος και το τεμάχισε και το ανακατασκεύασε για να δημιουργήσει κηροπήγια και ένα βάζο. Τα αντικείμενα είναι σφιχτά δομημένα, ενώ δείχνουν ελαφρώς σουρεαλιστικά. Το Kiss χρησιμοποιεί κλασικές φόρμες για τη δημιουργία μοντέρνων αντικειμένων.
6. Υφάσματα με αντιθέσεις στο Dedar

Photo credit: Jerome Galland
Ο ειδικός σε σύγχρονα υφάσματα και ταπετσαρίες τοίχων Dedar έφερε τη συλλογή του 2025 στην Εβδομάδα Design του Παρισιού: μια ζωντανή σύνθεση αντιθέσεων, που αντιπαραθέτει το κλασικό και το σύγχρονο. Υπήρξαν επίσης ανατολίτικες επιρροές με μοτίβα βουνών, καταρρακτών, σύννεφων, ουρανών, πεταλούδων και κλαδιών. Το κέντημα συνδυάστηκε με άλλες τεχνικές, προκαλώντας σύγκρουση υλικών. Οι ραβδώσεις και οι ειδικές βαφές δημιούργησαν μια συγχώνευση ωχρών και μελανζ αποχρώσεων, ενώ οι υφές επίσης αναμειγνύονται μεταξύ τους: τα Plain Classics, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται από μια μάλλινη και μια μεταξένια πλευρά.
Ανακαίνιση στον Κεραμεικό | Η αποθέωση της ελληνικής λιτότητας