Fashion and Interiors: A Gendered Affair | Πώς η μόδα και η αρχιτεκτονική επηρέασαν τις γυναίκες
Μία νέα έκθεση στο MoMu - Μουσείου Μόδας της Αμβέρσας - με τίτλο "Fashion and Interiors: A Gendered Affair" εξερευνά την επίδραση των έμφυλων ρόλων στη μόδα και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.
Η μόδα και ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων θεωρούνταν για μεγάλο μέρος του 19ου και 20ού αιώνα ως καθαρά γυναικείο θέμα. Η νέα έκθεση του MoMu – Μουσείου Μόδας της Αμβέρσας, με τίτλο “Fashion and Interiors: A Gendered Affair”, που επιμελείται η Romy Cockx, εξερευνά πώς τα καταναλωτικά πρότυπα της Δύσης διαμόρφωσαν το ρόλο των γυναικών στο σπίτι, καθώς και πώς οι αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα άλλαξαν αυτήν την τάση.
Διαβάστε ακόμη: Gucci: Αποκωδικοποιώντας ένα σύμβολο | Έκθεση για τη τσάντα Bamboo
Το ιδανικό της αστικής οικίας
Τον 19ο αιώνα, η γυναίκα συνδέθηκε άρρηκτα με το σπίτι, όπως επιβεβαιώνει ο οικονομολόγος και συγγραφέας Thorstein Veblen στο έργο του “The Theory of the Leisure Class”. Παράλληλα, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, όπως ο Henry van de Velde, σχεδίαζαν ρούχα που συνέδεαν τη γυναίκα με το περιβάλλον της μέσω βαριών υφασμάτων και περίτεχνων λεπτομερειών, ενισχύοντας την αντίληψη ότι η γυναικεία ύπαρξη αποτελεί κομμάτι του εσωτερικού χώρου.
Μια νέα προσέγγιση στη λειτουργικότητα
Στην πορεία του 20ού αιώνα, αρχιτέκτονες όπως οι Adolf Loos, Lilly Reich και Le Corbusier, αντιτάχθηκαν στην υπερβολική διακόσμηση και εισήγαγαν το λειτουργικό σχεδιασμό, επηρεάζοντας τόσο τη μόδα όσο και την εσωτερική διακόσμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σακάκι “forestière” που σχεδίασε ο Le Corbusier το 1947, ενσωματώνοντας την απλότητα και τη λειτουργικότητα στην ανδρική ένδυση.
Η σύγχρονη επιρροή στη μόδα
Οι Βέλγοι σχεδιαστές Ann Demeulemeester, Martin Margiela και Raf Simons συνέχισαν αυτή την τάση, συνδυάζοντας στοιχεία αρχιτεκτονικής και προϊόντος στη μόδα. Η Demeulemeester, επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική του Le Corbusier, σχεδίασε τόσο ρούχα όσο και αντικείμενα διακόσμησης, ενώ ο Margiela παρουσίασε τις δημιουργίες του σε περιβάλλοντα λευκής απόχρωσης, απογυμνωμένα από περιττές διακοσμήσεις, δίνοντας νέα αξία σε εγκαταλελειμμένα αντικείμενα.
Η μόδα ως σχόλιο κοινωνικών θεμάτων
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης έργα όπως η εμβληματική “coffee table skirt” του Hussein Chalayan από το 2000, που απεικονίζει τη μετατροπή ενός τραπεζιού σε φούστα, σχολιάζοντας τη βίαιη μετεγκατάσταση προσφύγων κατά τον πόλεμο στο Κόσοβο.
Το μέλλον: μόδα και σχεδιασμός χωρίς φύλο
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η μόδα και ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων επηρεάζονται από κοινωνικά ζητήματα, τη βιωσιμότητα και την υπερπαραγωγή. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φύλων στη μόδα και το design αρχίζουν να εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα έναν κόσμο όπου η λειτουργικότητα και ο μινιμαλισμός κυριαρχούν, απαλλαγμένοι από τα ιδεώδη που επί δεκαετίες διαμόρφωναν τις ζωές των ανθρώπων. Η έκθεση του MoMu αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάδειξη αυτής της μεταβαλλόμενης σχέσης μεταξύ μόδας, αρχιτεκτονικής και κοινωνίας.
Info
Διάρκεια έκθεσης: –
Που: MoMu, fashion museum of Antwerp in Belgium, Αμβέρσα