Το ντοκιμαντέρ “Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας”, σε σκηνοθεσία του Τάσου Λάγγη και του Γιάννη Γαϊτανίδη, εστιάζει στην αθέατη πλευρά της ανάπτυξης της Αθήνας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν άνθρωποι από την επαρχία ήρθαν στην πόλη για να αναζητήσουν ένα νέο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: 37 ιστορίες αθηναϊκών πολυκατοικιών | Μια ξεχωριστή έκδοση από το Onassis Culture

Η εποχή της αντιπαροχής

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στους ανθρώπους που έζησαν και εργάστηκαν στην «αντιπαροχή», την αναπτυξιακή πρακτική που κυριάρχησε στην Αθήνα της μεταπολεμικής περιόδου, και που άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά της στην αρχιτεκτονική του λεκανοπεδίου. Αναρωτιόμαστε: ποιοι ήταν αυτοί οι «εσωτερικοί μετανάστες» που ήρθαν από την επαρχία με τις γυναίκες τους και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Πώς έμαθαν την τέχνη τους, ποιες τεχνικές χρησιμοποίησαν, και πώς διαπραγματεύονταν με τους μορφωμένους αρχιτέκτονες της εποχής; Η ταινία θέτει ερωτήματα για το πώς αυτά τα ανώνυμα πρόσωπα και οι οικογένειές τους συνδέθηκαν με την αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών και την επιρροή του μοντερνισμού στην πόλη.

Η ιστορία αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τη «ματιά» των σκηνοθετών και της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, συγγραφέα του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση του ντοκιμαντέρ. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν την αντίφαση της πόλης τους, την αγαπούν, αλλά ταυτόχρονα την θεωρούν «σχεδόν άγνωστη». Η αναζήτηση αυτών των «συνδημιουργών» της πόλης, αυτών που έβαλαν το χέρι τους στην αναγέννηση της Αθήνας, αποτελεί μία προσπάθεια αποδοχής και απομάκρυνσης από τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν για την «αντιπαροχή του Καραμανλή» και τη «σχισμένη» πόλη που κατηγορείται για την καταστροφή του αστικού τοπίου.

Διαβάστε ακόμη: Έκθεση για την αθηναϊκή αρχιτεκτονική στο Ινστιτούτο Goethe

Με την ψηφιακή πρεμιέρα, το ντοκιμαντέρ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει αυτήν την αθέατη πλευρά της ιστορίας της σύγχρονης Αθήνας, αποκαλύπτοντας την πολύπλοκη ιστορία πίσω από τις πολυκατοικίες που συνθέτουν την εικόνα της πόλης σήμερα.

Επιπλέον, στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση θα βρείτε και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ιστορία της πόλης, την αρχιτεκτονική της και το πώς αυτή διαμορφώθηκε, με συμμετοχή εξαιρετικών καλεσμένων όπως η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Ιωάννα Θεοχαροπούλου, οι σκηνοθέτες Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης, καθώς και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες. Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ.

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από την εξέλιξη της πόλης που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.