Όταν το design φέρει την υπογραφή της μόδας
Στη Milan Design Week 2025, οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας άφησαν την πασαρέλα και μεταμόρφωσαν το σπίτι σε έργο τέχνης.
Στο Μιλάνο την εβδομάδα του Salone del Mobile η μόδα δεν περιορίστηκε μόνο στην πασαρέλα. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας και ομορφιάς κατέκλυσαν φέτος κάθε γωνιά της πόλης με προτάσεις που ξεπέρασαν τα όρια του ενδύματος και εισχώρησαν στον χώρο, στο αντικείμενο και στην εμπειρία. Από εμβληματικά παλάτσο μέχρι εναλλακτικά design hubs, η Εβδομάδα Σχεδίου του Μιλάνου μετατράπηκε σε μια γιορτή αισθητικής όπου η μόδα συνάντησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Πάρτε μια γεύση από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες:
1. Jil Sander x Thonet: Η σιωπηλή δύναμη του μινιμαλισμού
Στη Galleria Il Castello, ο οίκος Jil Sander συνεργάστηκε με τον ιστορικό οίκο επίπλων Thonet για να επανερμηνεύσουν την κλασική καρέκλα S64 του Marcel Breuer. Το αποτέλεσμα; Μια Bauhaus σπουδή σε φυσικούς τόνους και καθαρές γραμμές, που απέδειξε ότι το απλό μπορεί να είναι εξαιρετικά δυνατό.
2. Hermès: Η ποίηση των υλικών
Σε έναν ονειρικό χώρο στη La Pelota, ο οίκος Hermès παρουσίασε μια συλλογή αντικειμένων σπιτιού μέσα σε αιωρούμενες, ημιδιαφανείς δομές που έμοιαζαν με χάρτινα φαναράκια. Δέρμα, ξύλο και μετάξι συνδυάστηκαν σε μια χορογραφία υφών και απλότητας, αναδεικνύοντας τη σιωπηλή πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τον οίκο.
3. Louis Vuitton: Από τη μόδα στον τρόπο ζωής
Ο Louis Vuitton έκανε αισθητή την παρουσία του με δύο σημαντικά γεγονότα: την έκθεση Objets Nomades στο Palazzo Serbelloni, που υμνεί την περιπέτεια και τη μετακινησιμότητα, και το λανσάρισμα της σειράς Louis Vuitton Home στο flagship της Montenapoleone. Μια δήλωση μεταμόρφωσης σε lifestyle brand.
4. Gucci: Ένα εμβληματικό υλικό ως έμπνευση
Το Bamboo Encounters ήταν ένα αφιέρωμα στo μπαμπού, υλικό-σύμβολο του οίκου Gucci, λόγω της Bamboo Bag, αγαπημένη των εμβληματικών γυναικών της εποχής: από την Ingrid Bergman και την Elizabeth Taylor έως τη Princess Diana. Καλλιτέχνες και designers από όλο τον κόσμο επαναπροσδιόρισαν τη χρήση της μέσα από φως, άρωμα και γλυπτική, προσφέροντας έναν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και τη βιώσιμη καινοτομία.
5. Loewe: Η τσαγιέρα ως έργο τέχνης
Στο Palazzo Citterio, ο Jonathan Anderson του οίκου Loewe παρουσίασε μια έκθεση με 25 εκδοχές τσαγιέρας από διεθνείς καλλιτέχνες. Κάθε κομμάτι ισορροπούσε ανάμεσα στη λειτουργικότητα και την αισθητική, αποδεικνύοντας πως ακόμη και τα πιο καθημερινά αντικείμενα μπορούν να μετατραπούν σε τέχνη.
6. Saint Laurent: Το μοντερνιστικό όραμα της Charlotte Perriand
Ο YSL παρουσίασε έπιπλα που σχεδίασε η Charlotte Perriand και δεν είχαν υλοποιηθεί ποτέ πριν. Ένα εντυπωσιακό, επτάμετρο καναπέ απέπνεε διακριτική πολυτέλεια και αισθησιασμό, ενώ όλη η έκθεση απέδιδε φόρο τιμής στο ριζοσπαστικό γυναικείο design.
7. Loro Piana: Η τέχνη της ησυχίας
Με τίτλο La Prima Notte di Quiete, ο οίκος παρουσίασε έναν οικιακό χώρο σαν από κινηματογραφικό όνειρο, ντυμένο με μάλλινα και λινά σε γήινες αποχρώσεις. Ένας ύμνος στην απλότητα και την αίσθηση του «ανήκειν».
8. Prada: Design ως διάλογος
Στο εμβληματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μιλάνου, το Prada Frames φιλοξένησε συζητήσεις για την κινητικότητα και το αστικό τοπίο, μέσα σε βαγόνια-έργα τέχνης. Εδώ, το design δεν ήταν αντικείμενο, αλλά ιδέα, εμπειρία και κοινωνικός στοχασμός.
9. Issey Miyake: Φως και ύφασμα σε κίνηση
Η συνεργασία της σειράς A-POC Able με το Atelier Oï γέννησε φωτιστικά που έμοιαζαν με ρούχα σε κίνηση. Ύφασμα και σύρμα ενώθηκαν σε λεπτεπίλεπτες, πτυχωτές κατασκευές, δημιουργώντας ένα ποιητικό παιχνίδι ανάμεσα σε φως και υλικό.
10. Versace: Το σπίτι, όπως το φαντάζεται η Donatella
Στο showroom του, ο Versace επανασχεδίασε εμβληματικά έπιπλα σε βελούδα, σατέν και έντονες αποχρώσεις, με Medusa και μπαρόκ λεπτομέρειες. Η απόλυτη αποθέωση του maximalism – το σπίτι ως πασαρέλα.
Photo credit: Getty images