Για δεκαετίες ολόκληρες όσοι περνάγαμε τις ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα, αισθανόμαστε ολίγον ως αποπαίδια. Σαν όλοι να έφυγαν και εμάς να μας ξέχασαν πίσω ή να μη μας ήθελαν μαζί τους. Είναι καιρός όμως να αλλάξουμε οπτική. Να δούμε το πασχαλινό ποτήρι μας μισογεμάτο με κόκκινο κρασί. Η Αθήνα όταν αδειάζει από τους πολλούς κατοίκους της γίνεται ανθρώπινη, συμπαθητική. Το κλεινόν άστυ διαθέτει πολλούς πανέμορφους μικρόκοσμους, γραφικά έθιμα, ιδιαίτερα προσκυνήματα. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τα δικά μας escape rooms από την πόλη, όπως τη γνωρίζουμε στην καθημερινότητά.

Για την Κυριακή των Βαϊων η εκκλησία μας, ύστερα από πολύχρονες διαφωνίες θεολόγων, κατέληξε πως την τελευταία μέρα της Σαρακοστής μπορούμε να τρώμε ψάρι και να πίνουμε κρασί. Γιατί την επόμενη ακριβώς ξεκινά η αυστηρότερη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την τελευταία χαρμόσυνη μέρα πριν το Άγιο Πάσχα με τον τρόπο που της αξίζει: με πρωταγωνιστή το ψάρι.

Διαβάστε ακόμη: Πού θα βρείτε τα πιο ευφάνταστα σοκολατένια αβγά στην Αθήνα

1. Αθηναϊκόν

Κλασικό, αθηναϊκό, ατμοσφαιρικό στέκι, μετράει εφέτος 40 χρόνια απ’ όταν μεταφέρθηκε στην οδό Θεμιστοκλέους, από τη Σανταρόζα. Διαχρονικό στέκι καλλιτεχνών και πολιτικών. Πιάτα αγαπημένα, που δεν ξαφνιάζουν, παραδοσιακά, κάποια από τα οποία έχουν αρχίσει να ξεχνιούνται σήμερα, όπως η λακέρδα την οποία φτιάχνουν οι ίδιοι.

Ατμόσφαιρα: αστική.

Θεμιστοκλέους 2, πλ. Ομονοίας

Διαβάστε ακόμη: Egg-cellent: Βρήκαμε τα πιο όμορφα πασχαλινά μενταγιόν

2. Πελεκάνος


Σε έναν όμορφο πεζόδρομο με γιασεμιά και μπουκαμβίλιες στον Κεραμεικό, με μεταλλικά τραπέζια και ξύλινες καρέκλες με ψάθα, ο Πελεκάνος μας ταξιδεύει συνειρμικά εκτός Αθηνών. Τα ψάρια έρχονται από την Τήνο και η κουζίνα δεν τα πολυπειράζει. Ορθώς γιατί η θαλασσινή πανίδα μας είναι η νοστιμότερη στον κόσμο. Όσοι δεν τη γνωρίζετε δοκιμάστε την αλμύρα, ως σαλατικό για να συνοδέψετε τα θαλασσινά σας.

Ατμόσφαιρα: νησιωτική.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός

3. Ψαροκαστέλλα


Χρήσιμη ονομασία, γιατί αποκαλύπτει μονολεκτικά, τόσο το είδος της κουζίνας, όσο και την τοποθεσία. Οικογενειακή ψαροταβέρνα, όπου η μητέρα μαγειρεύει, ο γιος σερβίρει και ο πατέρας ασχολείται με τα ψώνια του μαγαζιού και την ψαριά της ημέρας. Παραγγείλετε ότι φρέσκο έχει σύμφωνα με την όρεξή σας, αλλά μην ξεχάσετε να προσθέσετε τις (ελαφρώς) πικάντικες γαρίδες της μαμάς.

Ατμόσφαιρα: λαϊκή.

Σκρα 19, Καστέλα

4. Αφρόψαρο


Όμορφο περιβάλλον, αναπαυτικές πολυθρόνες, γυάλινη οροφή που ανοιγοκλείνει σύμφωνα με τα κέφια του καιρού. Η κουζίνα τους καλύπτει ολόκληρη τη μαγειρική γκάμα, από την κλασική καραβιδόψιχα, μέχρι το καλαμάρι σοτέ με πέστο φιστικιού Αιγίνης και κρέμα μέντας. Πάντοτε με βάση τους την Ελλάδα τα πιάτα τους επισκέπτονται το εξωτερικό.

Ατμόσφαιρα: διακριτικά πολυτελής.

Μαρίνου Αντύπα 42-46, Νέο Ηράκλειο

5. Θαλασσινός


Νοικοκυρεμένη ψαροταβέρνα, που κοντεύει να σαρανταρίσει στις Τζιτζιφιές. Αυλή coupe/cabrio: η μισή είναι κλειστή με τζαμαρία, η υπόλοιπη ανοικτή. Η κουζίνα έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά της: προτείνει μεζέδες, αλλά και πιάτα. Από μύδια τηγανητά με σκορδαλιά καρυδάτη έως μακαρονάδα με οποιοδήποτε θαλασσινό επιλέξετε εσείς.

Ατμόσφαιρα: γειτονιάς.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα