Εγκέφαλος: 3 προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη λειτουργία του

Κι όμως, η ακοή, η όραση και η χοληστερίνη σας μπορούν να επηρεάσουν, θετικά ή αρνητικά, τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι μια ξεχωριστή οντότητα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Πολύ συχνά, διάφορα θέματα υγείας επιδρούν στον τρόπο που λειτουργεί. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποια σοβαρή πάθηση. Ακόμα και μια μικρή απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή έκπτωση. Στο παρακάτω κείμενο εξηγούμε το πώς η ακοή, η όραση και η χοληστερίνη αφήνουν αποτύπωμα στην εγκεφαλική λειτουργία.
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: 2 άγνωστες βιταμίνες που βάζουν φρένο στη γήρανση | Τι λένε οι έρευνες
3 θέματα υγείας που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος
- Μειωμένη ακοή
- Προβλήματα όρασης
- Υψηλή LDL χοληστερίνη
1. Μειωμένη ακοή
Έρευνες δείχνουν πως οι ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει σχέση με μια τεχνική λεπτομέρεια. Το τμήμα του εγκεφάλου που έχει στην ευθύνη του την επεξεργασία της ακοής είναι κοντά στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως άτομα που έχουν απώλεια ακοής τείνουν να μην συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να διατηρήσουν το μυαλό τους σε εγρήγορση.
Μπορείτε να προστατεύσετε την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται αισθητήρια σήματα. Ένας τρόπος είναι να βάλετε ωτοασπίδες (είτε κλασικές είτε ωτοπροστατευτικά soundblocks) κοντά σε πηγή δυνατών ήχων. Κι αν πρέπει να βάλετε ακουστικό βαρηκοΐας, μην διστάσετε. Ακόμα κι αν χάνετε την ακοή μόνο στο ένα αυτί, η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά σας να αλληλεπιδράτε με τον κόσμο. Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν να μην τις φοράτε μόνο όταν βγαίνετε έξω. Καλό είναι να φοράτε ακόμα κι όταν είστε μόνοι, καθώς η ακουστική διέγερση, ακόμη και από τους απλούς θορύβους του περιβάλλοντος, είναι σημαντική για τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος.
2. Προβλήματα όρασης
Το θέμα δεν είναι μόνο η διατήρηση της ακοής σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ απώλειας όρασης και πτώσης των γνωστικών λειτουργιών. Σύμφωνα με μελέτη του 2023, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 71 ετών που είχαν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή της όρασης, είχαν παράλληλα και άνοια. Οι ειδικοί συστήνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για όλους τους ενήλικες, κάθε λίγα χρόνια, ανάλογα με την ηλικία και τη συνολική κατάσταση της υγείας τους. Επίσης, χρήση γυαλιών ή μια ενδεχόμενη διορθωτική χειρουργική επέμβαση, όταν χρειάζεται, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικός στο να δημιουργεί συνδέσεις και να δουλεύει με τα δεδομένα που παίρνει μέσω των αισθήσεων. Αρκεί, βέβαια, να τις χρησιμοποιεί ενεργά.
3. Υψηλή LDL χοληστερίνη
Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (γνωστή ως LDL ή «κακή») χοληστερίνη μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες. Η σκλήρυνση περιορίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας. Η αυξημένη LDL μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η διατροφή (κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών) είναι το κλειδί για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερίνης. Μαζί, φυσικά, η διατήρηση ενός υγιούς, και όσο γίνεται πιο σταθερού βάρους, αλλά και η τακτική αερόβια άσκηση. Σύμμαχοί σας, όμως, είναι και τα φάρμακα όπως οι στατίνες, εφόσον ο γιατρός σας κρίνει πως είναι απαραίτητα.
Photo credit: Istock