Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τα κοσμήματα Van Cleef & Arpels ταξιδεύουν στο διάστημα
Αστρονομία και υψηλή κοσμηματοποιία συναντιούνται στην έκθεση Cosmic Splendor, μια λαμπερή σύμπραξη επιστήμης και τέχνης στο American Museum of Natural History της Νέας Υόρκης.
Αν βρεθείτε στη Νέα Υόρκη αυτήν την άνοιξη, κάντε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Όχι μόνο για να δείτε τον μετεωρίτη 15,5 τόνων ή το ζιρκόνιο ηλικίας 4,3 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά για να ανακαλύψετε πώς η λάμψη των άστρων μεταμορφώνεται σε υψηλή κοσμηματοποιία.
Η έκθεση Cosmic Splendor, που εγκαινιάστηκε στις 11 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2026, παρουσιάζει κομμάτια από τη συλλογή υψηλής κοσμηματοποιίας Sous les Étoiles του οίκου Van Cleef & Arpels, εμπνευσμένα από την αστρονομία και τα θαύματα του σύμπαντος.
Διαβάστε ακόμη: Christian Dior: Όταν τα όνειρα της μόδας ταξιδεύουν στη Σεούλ

Vintage μενταγιόν Sun από τη δεκαετία του 1970. Photo credit: Van Cleef & Arpels
Όταν η επιστήμη εμπνέει τη δημιουργία
Καθώς περιηγείστε στις βιτρίνες της έκθεσης, θα δείτε πώς αποτυπώνεται η αστρική εξέλιξη, η διαδικασία κατά την οποία τα άστρα γεννιούνται, μεταλλάσσονται και πεθαίνουν μέσα σε εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια. Εκεί που θα περιμένατε μετεωρίτες και κρυστάλλους, θα βρείτε ένα μπλε δαχτυλίδι – υπεργίγαντα με ζαφείρι, που αντλεί έμπνευση από ένα από τα πιο φωτεινά άστρα του ουρανού. Εντυπωσιακά σκουλαρίκια που θυμιζουν νεφελώματα με τουρμαλίνη, γρανίτη, τιρκουάζ λίθο και λάπις λαζούλι. Και ένα μυστηριώδες βραχιόλι «μαύρη τρύπα», με σμαράγδια, ζαφείρια και διαμάντια να περιστρέφονται γύρω από το κενό.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να φοράτε τα statement κοσμήματα: 5 κανόνες

Spiral, 1942. Photo credit: Van Cleef & Arpels
Ένα αστρικό μάθημα… με κοσμήματα
Όπως αναφέρει η Lauri Halderman, αντιπρόεδρος εκθέσεων του μουσείου, στόχος της συνεργασίας είναι να προσελκύσει νέο κοινό και να προσφέρει μια εισαγωγή στην αστρονομία μέσα από την τέχνη. Εξάλλου, το μουσείο συνεργάστηκε ξανά με τον οίκο Van Cleef & Arpels πέρυσι, σε μια έκθεση αφιερωμένη στους πράσινους πολύτιμους λίθους.

Σκουλαρίκια “Doubles galaxies”, photo credit: Van Cleef & Arpels
Παρότι κόσμημα και αστρονομία μοιάζουν ανόμοιοι κόσμοι, ο γαλλικός οίκος εμπνέεται από το σύμπαν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Η πρώτη «κοσμική» δημιουργία χρονολογείται από το 1907, με μια καρφίτσα σε σχήμα άστρου με πέρλες και διαμάντια. Στην Cosmic Splendor, συνυπάρχουν αρχειακά και σύγχρονα κοσμήματα, οργανωμένα σε θεματικές βιτρίνες αφιερωμένες στο φεγγάρι, τον ήλιο, τους πλανήτες, τα άστρα και τους γαλαξίες.

Μενταγιόν από κίτρινο χρυσό του 1969, με ρουμπίνι στο σημείο προσγείωσης του Apollo 11, μοιάζει με εκείνα που δόθηκαν στους αστροναύτες αυτής της ιστορικής αποστολής. Photo credit: Van Cleef & Arpels
Από το φεγγάρι στην απεραντοσύνη του διαστήματος
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ενότητα για τη Σελήνη, όπου θα δείτε ένα πλατινένιο ρολόι τσέπης του 1929 με ένδειξη φάσεων της σελήνης, αλλά και ένα εντυπωσιακό μενταγιόν του 1969, διακοσμημένο με ρουμπίνι στο σημείο της προσελήνωσης, παρόμοιο με αυτά που δόθηκαν στους αστροναύτες της αποστολής Apollo 11.

Ρολόι “Midnight Planétarium” (2012) με ακριβείς μικροσκοπικές τροχιές έξι πλανητών. Photo credit: Van Cleef & Arpels
Μέχρι τις 20 Απριλίου, θα έχετε επιπλέον την ευκαιρία να δείτε και το Planétarium automaton, ένα πολύτιμο, κινούμενο ηλιακό σύστημα με ήλιο από κίτρινα ζαφείρια και διαμάντια, περιστρεφόμενο με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής του φλαουτίστα Michel Tirabosco. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους των “Space Oddity” του David Bowie και “Fly Me to the Moon” του Frank Sinatra, εμπλουτισμένους με ηχητικά αποσπάσματα από πραγματικές διαστημικές αποστολές της NASA.
Αν αγαπάτε τα κοσμήματα και ονειρεύεστε να αγγίξετε τα άστρα, το Cosmic Splendor είναι μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε. Γιατί όταν η φαντασία των δημιουργών συναντά το άπειρο του σύμπαντος, το αποτέλεσμα είναι απλώς… αστρικό.

Κόσμημα “Autour de la Lune” με λεύκο χρυσό, lapis και διαμάντια. Photo credit: Van Cleef & Arpels
Info
American Museum of Natural History
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι τον Ιανουάριο του 2026