Από τις βαλίτσες και τα trunks που ταξίδευαν βασιλιάδες και jet setters, μέχρι την πασαρέλα και τώρα τα τραπέζια fine dining, η Louis Vuitton εξελίσσεται σε έναν απρόσμενο αλλά απολύτως φυσικό πρεσβευτή της γαστρονομικής κουλτούρας. Με την ίδρυση της Louis Vuitton Culinary Community, ο οίκος εγκαινιάζει μια νέα εποχή, επεκτείνontας το αποτύπωμά της στη γαστρονομία και δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα κορυφαίων σεφ, με στόχο να μετατρέψει το φαγητό σε εμπειρία ταξιδιού και πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη: Πρωινό στου Αlaia: Οι κορυφαίοι οίκοι μόδας ανοίγουν εστιατόρια

Πώς ξεκίνησαν όλα;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Ο Arnaud Donckele και ο Maxime Frédéric, το δίδυμο πίσω από το καλοκαιρινό εστιατόριο του οίκου στο Σεν Τροπέ, είναι οι μέντορες της νέας πρωτοβουλίας: Louis Vuitton Culinary Community, ένα παγκόσμιο δίκτυο σεφ υπό την καθοδήγησή τους.

Από τότε που άνοιξε το πρώτο της καφέ-εστιατόριο το 2020 στην Osaka της Ιαπωνίας ε το Le Café V και το εστιατόριο Sugalabo V, σε συνεργασία με τον Ιάπωνα σεφ Yosuke Suga, η γαλλική εταιρεία πολυτελείας έχει επεκτείνει την παρουσία της στον χώρο της γαστρονομίας με σημεία ανά τον κόσμο, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναδειχθεί ως πολιτιστικός φορέας. Από τη Σαγκάη μέχρι τη Νέα Υόρκη, τα Louis Vuitton Cafés δεν είναι απλώς χώροι για ένα chic brunch: είναι σημεία συνάντησης πολιτισμών, αισθητικής και κορυφαίας μαγειρικής.

Διαβάστε ακόμη: Nyn Esti: Σύγχρονη η τέχνη, κλασική η γαστρονομία

Οι μέντορες: Donckele & Frédéric

Maxime Frédéric και Arnaud Donckele.

Στο επίκεντρο αυτής της νέας κοινότητας βρίσκονται δύο Γάλλοι σεφ με αστέρια Michelin: ο Arnaud Donckele και ο Maxime Frédéric. Ξεκίνησαν μαζί από το ξενοδοχείο Cheval Blanc Paris, που ανήκει όπως και η Vuitton στον όμιλο LVMH. Ο Donckele, μαθητής του Alain Ducasse, είναι επικεφαλής του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου Plénitude. Η συνεργασία τους κορυφώθηκε στο εστιατόριο της Louis Vuitton στο Saint-Tropez, που απέσπασε πρόσφατα αστέρι Michelin.

Η φιλοσοφία τους; Πολυτέλεια χωρίς έπαρση. Το μενού, με βάση μεσογειακά υλικά, είναι εμπνευσμένο από το ταξίδι: μοσχάρι wagyu σε αρωματικό ζωμό που θυμίζει γαλλικό στιφάδο, ή αστακός bluetail με σάλτσα εμπλουτισμένη με shiso. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν vacherin ραβέντι και μαρέγκα φουντουκιού με σορμπέ λεμονιού. Όλα σερβίρονται με φιλικότητα και χαμόγελο, μέσα σε έναν χώρο με μουσική, αύρα διακοπών και τη χαρακτηριστική joie de vivre της Νότιας Γαλλίας.

Το αίθριο του εστιατοριου Louis Vuitton στο Saint-Tropez.

Η νέα κοινότητα: παγκόσμια αλλά και τοπική

Η Louis Vuitton Culinary Community δεν είναι απλώς μια συλλογή από σεφ. Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής γεύσεων και ιδεών: οι συνταγές μεταφέρονται από τη Νέα Υόρκη στη Σανγκάη και από τη Μπανγκόκ στο Μιλάνο. Έτσι, ένα επιδόρπιο Frédéric μπορεί να συναντήσει τις πικάντικες πινελιές του Ινδού Gaggan Anand ή τις ισορροπημένες αρμονίες του Vicky Cheng από το Χονγκ Κονγκ.

Και κάπως έτσι, μια βραδιά σε ένα Louis Vuitton Café μπορεί να περιλαμβάνει πιάτα «δέκα χεριών», με τη συμμετοχή κορυφαίων σεφ απ’ όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε εμβληματικά πιάτα από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, ενωμένους κάτω από ένα κοινό σύστημα αξιών. Αυτό είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει σήμερα άλλο εστιατόριο στον κόσμο που να το προσφέρει αυτό.

5 λόγοι να επισκεφθείτε ένα Louis Vuitton Café (ή να εμπνευστείτε από αυτό)

1. Γαστρονομία με νόημα

Δεν πρόκειται για ακόμα ένα luxury εστιατόριο. Η φιλοσοφία κάθε μενού βασίζεται σε τοπικά προϊόντα, πολιτισμική ανταλλαγή και αφηγηματική προσέγγιση.

2. Αυθεντική design εμπειρία

Από τα σερβίτσια μέχρι τη μουσική υπόκρουση, κάθε λεπτομέρεια έχει επιμεληθεί με το ίδιο πάθος που αφιερώνει ο οίκος σε μια iconic τσάντα.

3. Γλυκά έργα τέχνης

Ο Frédéric σχεδιάζει σοκολάτες-γλυπτά, με έμπνευση από τις τσάντες του Nicolas Ghesquière και τη μασκότ Vivienne. Bonus: Τα βρίσκετε και στο Παρίσι, στο LV Dream.

4. Μια κοινότητα, όχι franchise

Δεν θα δείτε ποτέ τα ίδια πιάτα σε κάθε Louis Vuitton εστιατόριο. Η γαστρονομική ταυτότητα προσαρμόζεται σε κάθε πόλη, με έμφαση στις τοπικές σπεσιαλιτέ.

5. Μια γεύση από την τέχνη του ταξιδιού

Όπως και τα fashion items του οίκου, έτσι και τα μενού προσφέρουν μια αίσθηση ανακάλυψης. Εδώ, το ταξίδι δεν είναι απλώς προορισμός, είναι πιάτο.

Το μέλλον της πολυτέλειας είναι πολυαισθητηριακό

Στον κόσμο της Louis Vuitton, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή, είναι κουλτούρα, μνήμη και φαντασία. Και κάθε πιάτο μπορεί να είναι μια νέα αφήγηση. Όπως άλλωστε λέει και ο Donckele: «Η Louis Vuitton είναι, πάνω απ’ όλα, ένα ταξίδι».

Photo credit: Louis Vuitton