Την έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Μορφές» συνδιοργανώνουν η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης. Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα -ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, αλλά και δάσκαλος.

Δείτε ακόμη: 7 νέα μουσεία στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε το 2025 

Το εγχείρημα συστήνει στους επισκέπτες τον σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, σε μια οπτική αντιπαραβολή και διάλογο με τα εκθέματα της Συλλογής. Ζωγραφικά έργα με ελαιοχρώματα σε καμβά, ακρυλικά, τέμπερες, χαρακτικά, σχέδια και μελέτες, γλυπτά και κεραμικά έργα που απεικονίζουν πρόσωπα, αναδύονται μέσα από τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα του καλλιτέχνη, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής πάνω στη μορφή.

Ο Μόραλης δημιουργεί μια τέχνη ανθρωποκεντρική. Πρόσωπα μετωπικά ζωγραφισμένα ή σε πλάγια στάση, αποδομένα με ηρεμία, απλότητα, οικειότητα και απόσταση μαζί, μας κοιτάζουν με βλέμμα διεισδυτικό. Η εσωτερικότητα των μορφών που φιλοτεχνεί και η ενδοσκοπική διάθεση χαρακτηρίζουν τα πορτρέτα του καθ΄όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, όπου διαρκώς πειραματίζεται με φόρμες, υλικά και τεχνικές.Οι απρόσωπες τοπικές ενδυμασίες της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια» με το ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο πολιτισμικό φορτίο τους, λειτουργούν ως κοινωνικό υπόβαθρο και συνδιαλέγονται με τα ζωγραφικά πορτρέτα του καλλιτέχνη σε μία δημιουργική σύνθεση παραδοσιακής και σύγχρονης τέχνης, ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας και επώνυμου καλλιτεχνήματος, χρηστικού χειροτεχνήματος και εικαστικού έργου. Ο διάλογος γεννά ενδιαφέρουσες αισθητικές εμπειρίες και ερωτήματα σχετικά με τις αναγκαιότητες, τα κοινωνικο-οικονομικά συμφραζόμενα και τις συνδηλώσεις τους.

Ο διαχρονικός Γιάννης Μόραλης

Ο Γιάννης Μόραλης (1916–2009) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εκεί γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο έγιναν αχώριστοι φίλοι. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου επηρεάστηκε από τη μοντέρνα τέχνη. Το 1939 επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την πατρίδα.
Υπήρξε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1947–1983), όπου δίδαξε και επηρέασε γενιές Ελλήνων καλλιτεχνών. Εκτός από ζωγράφος, ήταν και γλύπτης, σκηνογράφος, εικονογράφος και χαράκτης.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από λιτές φόρμες, αρμονία και γεωμετρική σύνθεση, με έντονα στοιχεία ελληνικότητας και διαχρονικότητας. Επηρεασμένος από την αρχαία ελληνική τέχνη, τη βυζαντινή αγιογραφία και τον μοντερνισμό, ανέπτυξε ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος.
Οι δημιουργίες του, που είναι “κάτι σαν ημερολόγιο που είναι βγαλμένο από τις συγκινήσεις, τις εντυπώσεις, τις αναμνήσεις και τις αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής” όπως έλεγε ο ίδιος, εκτίθενται σε σημαντικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε ακόμη: Ο George Clooney συνεχίζει τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 

Οι διοργανωτές

Η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» εγκαινιάστηκε το 2016 και αποτελεί μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος της είναι η ανάδειξη και προβολή της ελληνικής τοπικής ενδυμασίας και της λαϊκής κληρονομιάς, ιδιαίτερα στους νέους.
Στο χώρο της Συλλογής διοργανώνονται, μεταξύ άλλων, περιοδικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που, σε αντιπαραβολή με τα μόνιμα εκθέματα, αποδεικνύουν ότι η παράδοση δεν αποτελεί στεγανό χώρο αλλά ένα ζωντανό οργανισμό που συνδιαλέγεται διαρκώς και ποικιλοτρόπως με το ευρύτερο περιβάλλον του και ανακαλύπτεται ξανά και ξανά στην πορεία του χρόνου.
Η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης είναι μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 2019, με έδρα το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στην Αθήνα. Οι σκοποί της είναι αμιγώς πολιτιστικοί, καλλιτεχνικοί, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί.

Info

Χώρος: Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»
Διάρκεια: από 31 Μαίου 2025 έως 27 Ιουλίου 2025
Ημέρες & ώρες: Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ. Κυριακή 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.
Διοργάνωση: Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Eργαστήριο Γιάννης Μόραλης
Επιμέλεια: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής
Συντονισμός: Τζίνα Καρέλια, Σίσσυ Αγγελοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Άγγελος Μωρέτης
Εκθεσιακός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας
Γραφιστικές εφαρμογές: Ρίτσα Αναστασιάδου
Ψηφιακές εφαρμογές: Γιάννης Μαθιουδάκης, Νίκη Δάφνη