Πανελλαδικές και πολύωρο διάβασμα: Συμβουλές για υγιή όραση

Καθώς οι Πανελλαδικές πλησιάζουν και το διάβασμα εντείνεται, η φροντίδα των ματιών γίνεται πιο σημαντική από ποτέ για τους μαθητές που περνούν ώρες μπροστά σε βιβλία και οθόνες.
Η περίοδος πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι γεμάτη ένταση, προσδοκίες και πολλές ώρες μελέτης. Ανάμεσα σε τόσες προτεραιότητες, η φροντίδα της όρασης συνήθως παραμελείται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος και Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα μάτια είναι το βασικό εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτή την απαιτητική περίοδο.
Διαβάστε ακόμη; Μήπως έχουμε παρεξηγήσει τη γυμναστική;
Τι προκαλεί η πολύωρη μελέτη;
Η συνεχής εστίαση σε οθόνες αλλά και σε βιβλία χωρίς διαλείμματα μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο «σύνδρομο ψηφιακής κόπωσης των ματιών». Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως ξηροφθαλμία, θολή όραση, καύσος, δακρύρροια και πονοκέφαλοι. Όπως τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος, τέσσερις έως επτά στους δέκα μαθητές εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα κατά την περίοδο της εντατικής προετοιμασίας.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην οθόνη. Το πολύωρο διάβασμα από βιβλία, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου και η φτωχή διατροφή, επιβαρύνει επιπλέον τα μάτια.
Συμβουλές για υγιή όραση στις πανελλαδικές
1. Τακτικά διαλείμματα
Κάθε ώρα διαβάσματος χρειάζεται λίγα λεπτά ξεκούρασης. Κατά το διάλειμμα, κοιτάξτε έξω από το παράθυρο ή σε κάποιο μακρινό σημείο, ώστε να ξεκουράζονται οι μύες των ματιών.
2. Συχνό βλεφάρισμα
Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά σε οθόνες ή βιβλία, το βλεφάρισμα μειώνεται σημαντικά, οδηγώντας σε ξηροφθαλμία. Συνειδητά, προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας κάθε 2 δευτερόλεπτα.
3. Στάση του σώματος
Η σωστή εργονομία δεν προστατεύει μόνο τα μάτια αλλά και τον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους. Καθίστε με ίσια πλάτη και ρυθμίστε την απόσταση από την οθόνη (τουλάχιστον 50 εκ.) και από το βιβλίο (τουλάχιστον 25 εκ.).
4. Φωτισμός και υγρασία
Η κατάλληλη φωτεινότητα και αντίθεση στην οθόνη μειώνει την καταπόνηση. Φροντίστε ο χώρος να έχει επαρκή υγρασία και να είναι καθαρός από σκόνη. Αποφύγετε τη μελέτη σε χώρους με έντονο ηλιακό φως, ειδικά με λάμψεις στις οθόνες.
Διαβάστε ακόμη: Ουλίτιδα: Τι δείχνουν τα ούλα μας για την υγεία μας;
5. Μέσο μελέτης
Εναλλάξτε την ανάγνωση στην οθόνη με έντυπο υλικό και προσπαθήστε να διαβάζετε με φυσικό φως ή σε σκιερό εξωτερικό χώρο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.
6. Φροντίδα των φακών επαφής
Αν φοράτε φακούς, προτιμήστε τα γυαλιά όταν είστε στο σπίτι. Τηρείτε αυστηρά τις οδηγίες καθαρισμού και μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς σας, ακόμα κι αν είναι «ημερήσιας και νυχτερινής» χρήσης.
7. Υγιεινός τρόπος ζωής
Η καλή διατροφή (με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε), η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και ο επαρκής ύπνος συμβάλλουν στην υγεία των ματιών.
Τελικά, είναι επικίνδυνο το πολύ διάβασμα;
«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μάτια παθαίνουν μόνιμη βλάβη από το διάβασμα», διαβεβαιώνει ο δρ Κανελλόπουλος. «Όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος, κουράζονται όταν καταπονούνται και χρειάζονται ξεκούραση και φροντίδα». Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική σας υγεία. Η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου σημαντική για να φτάσουν τα παιδιά στις εξετάσεις με καθαρό μυαλό και υγιή ματιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Photo credit: Alex Gállego