Άννα Αγγελικούση: Η αρχόντισσα της ελληνικής ναυτιλίας

Αν της ευχηθείτε να τα εκατοστήσει, θα σας ευχαριστήσει με ειλικρίνεια, αλλά και με μια νότα ανυπομονησίας. Βλέπετε ο στόλος που διαθέτει η Άννα Αγγελικούση μετράει σήμερα 93 πλοία.
Σε ένα διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Μαρμάρου στέκει το ολόσωμο χυτό γλυπτό της “Καρδαμυλίτισσας”, να αγναντεύει το πέλαγος. Το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου που παρήγγειλε η Ειρήνη Τσάκου συμβολίζει την Καρδαμυλίτισσα γυναίκα που καθημερινά ήλεγχε το πέλαγος μήπως φανεί το πλοίο με τον πατέρα, σύζυγο ή το παιδί της. Μετά το 2000 ο ρόλος της Καρδαμυλίτισσας διευρύνθηκε – έγινε και η ίδια “καπετάνισσα”. Τρεις από αυτές μάλιστα φιγουράρουν στην λίστα 100 των Lloyd’s, των ισχυρότερων εφοπλιστών του κόσμου. Η μία είναι η Άννα Αγγελικούση, η πρώτη που κατάφερε να μπει το 2020 στο πολύ κλειστό αυτό ανδρικό κλαμπ.
Διαβάστε ακόμη: Αγγελική Φράγκου: μια γυναίκα με πάθος για τις πέρλες και τα πλοία
Τι οικογένεια κι αυτή!

Ο πατριάρχης της οικογένειας Αντώνης Αγγελικούσης.
Ο “καπετάν”, καπετάνιος βέβαια δεν υπήρξε ποτέ, Αντώνης Αγγελικούσης, ξεκίνησε να εργάζεται ως “μαρκόνης”, τηλεγραφητής δηλαδή, στο εμπορικό ναυτικό. Με μοναδικό εφόδιο τη μεγάλη οικογενειακή παράδοση, οι πρόγονοί του έφυγαν από την Καρδαμύλη της Μάνης για να εγκατασταθούν στη Χίο, με σκοπό να επιδοθούν στην πειρατεία.
“Ο προπάππους μου, ο Αντώνης, ήταν το πλέον εξέχον μέλος εκείνης της περιόδου” εξομολογήθηκε ο γιος του καπετάν Αντώνη, Γιάννης. “Έδρασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με τις φήμες ήταν ο εφευρέτης των ‘σημαιών διευκόλυνσης’. Στο δωμάτιό του στο πλοίο είχε ένα συρτάρι γεμάτο με σημαίες από χώρες της Μεσογείου. Λίγο πριν μπει στο λιμάνι του προορισμού του ύψωνε και την αντίστοιχη σημαία”.
Ο παππούς του Αντώνη Αγγελικούση ήταν ιδιοκτήτης ενός ιστιοφόρου με το οποίο έκανε εμπόριο στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο όμως έχασε ο πατέρας του-, εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό εφοπλιστή. Όταν πέθανε σχετικά νέος, σε ηλικία 70 ετών, κληροδότησε στα δύο παιδιά του ένα αξιοσημείωτο αριθμό εμπορικών πλοίων διαφόρων κατηγοριών.
Σήμερα, και μόνο εάν γραφτούν οι ονομασίες των πλοίων του και σε αυτές προστεθούν εκείνες των πλοίων της εγγονής του Μαρίας και της κόρης του Άννας Αγγελικούση, ολοκληρώνουν ένα μικρό βιβλίο, καθώς ξεπερνούν τις 340!
Βουτιά στα βαθιά

Η Άννα Αγγελικούση έγινε η πρώτη γυναίκα μετά από 16 χρόνια που τιμήθηκε με το βραβείο Ευκράντη 2024.
Η Άννα Αγγελικούση γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955, όπου είχε μετακομίσει η οικογένεια αφότου ο Αντώνης Αγγελικούσης, ύστερα από παρότρυνση της γυναίκας του είχε αποφασίσει να γίνει εφοπλιστής. ‘Έζησε” τον πατέρα της για πολύ λίγο μια και εκείνος την επόμενη χρονιά μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, όπου οι προοπτικές του υπό διαμόρφωση στόλου του ήταν πολύ καλύτερες. Ευτυχώς, η μητέρα της, Μαρία Παπαλιού, γόνος μιας μικροεφοπλιστικής τότε οικογένειας, δεν χρειαζόταν να στήνεται ως “Καρδαμυλίτισσα” στην προκυμαία για να πληροφορηθεί την άφιξή του.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο, κομβική έδρα των Ελλήνων εφοπλιστών. Στο Λονδίνο η Άννα Αγγελικούση σπούδασε οικονομικά και ναυτιλιακά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 γνώρισε στα Καρδάμυλα τον γοητευτικό δικηγόρο Χρήστο Κανελλάκη και σύντομα παντρεύτηκαν. Ο πατέρας του Χρήστου, Φραγκίσκος Κανελλάκης, ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη που κατέληξε στη Χίο. Ο Χρήστος Κανελλάκης παράτησε μια πολλά υποσχόμενη δικηγορική καριέρα και έπιασε δουλειά στη ναυτιλιακή εταιρεία του πεθερού του.
Όταν ο Αντώνης Αγγελικούσης πέθανε ξαφνικά το 1989 βρέθηκε μαζί με τον αδελφό της Γιάννη και τον σύζυγό της, να αναλαμβάνουν από κοινού τις τύχες της ναυτιλιακής εταιρείας που τους κληροδότησε ο πατέρας τους. Οι αποφάσεις παίρνονταν “kazan kazan” που λέει και ο Erdogan, όχι όμως και με το πνεύμα που εκείνος το εννοεί. Από κοινού δηλαδή, καθότι ο καθένας τους κατείχε το 50% της εταιρείας. Απλώς, ο αδελφός της Γιάννης Αγγελικούσης ήταν αυτός που “φαινόταν” δημόσια σε ένα απόλυτα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Η Άννα Αγγελικούση ήταν και είναι και δεν πρόκειται ποτέ της να αλλάξει, ένας απόλυτα διακριτικός άνθρωπος, που αντιπαθεί τα φώτα της σκηνής και προτιμά να παραμένει στα παρασκήνια.
Για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία η συνεργασία των δύο αδελφών έβαινε “πρόσω ολοταχώς”. Ο κοινόκτητος στόλος αυξανόταν διαρκώς. Σε αντίθεση με τον προπάππου τους, τον “εφευρέτη” των “σημαιών ευκαιρίας”, τα δύο αδέλφια στήριξαν έμπρακτα την ελληνική σημαία με την εγγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στόλου τους στο ελληνικό νηολόγιο. Ανάλογο βάρος έδωσαν και στη στήριξη των Eλλήνων αξιωματικών με τους οποίους επανδρώνουν τα πλοία τους. Με το ξεκίνημα όμως της νέας χιλιετίας τα δύο αδέλφια αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Αδελφικά, πολιτισμένα, χωρίς δράματα και δημόσιες αντιπαραθέσεις. H Άννα Αγγελικούση πήρε το μερίδιό που της αναλογούσε από την πατρική κληρονομιά και μαζί με τον σύζυγο της Χρήστο Κανελλάκη ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία.
Διαβάστε ακόμη: Έλενα Αμβροσιάδου: Η ωραία Ελένη των hedge fund
Άλλο ένα διαζύγιο

Η έδρα των εταιρειών της Άννας Αγγελικούση στη Λεωφ. Συγγρού.
Με τον σύζυγό της απόκτησαν τρία παιδιά, τον Φραγκίσκο, τον Αντώνη και τη δίδυμή του Μαρία. Ο Χρήστος Κανελλάκης αποδείχτηκε πολύ ικανός επιχειρηματίας, έφτασε μάλιστα λίγο αργότερα, να εκλεγεί και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μαζί με την Άννα -η οποία πάντοτε είχε την τελική απόφαση ως ιδιοκτήτρια του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας-, κατάφεραν να γιγαντώσουν το στόλο των ιδιόκτητων πλοίων τους. Γι’ αυτό και το διαζύγιό τους κτύπησε ως κεραυνός εν αιθρία τους εφοπλιστικούς κύκλους.
Μπορεί η Άννα Αγγελικούση να χώρισε όμως το επώνυμο “Κανελλάκης” παρέμεινε στην εταιρεία.
Από το 2013 τα δύο αγόρια της άρχισαν να ασχολούνται με την εταιρεία. Ο μεν πρωτότοκος Φραγκίσκος, που σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ και πήρε μάστερ στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου, είναι διευθυντής στο εμπορικό και οικονομικό τμήμα της Alpha Tankers & Freighters. Ο Αντώνης που σπούδασε χημικός μηχανικός άρχισε να ασχολείται με τις ναυλώσεις στο γραφείο που εδρεύει στο Λονδίνο. Η εταιρεία ονομάζεται Agelef Shipping και εξυπηρετούσε τους στόλους, τόσο της Alpha Tankers & Freighters όσο και εκείνον του Γιάννη Αγγελικούση. Η κόρη της Μαρία, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα της και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).
Η γυναίκα Άννα Αγγελικούση
Η Άννα Αγγελικούση προσμετράται σήμερα ως η υπ’ αριθμόν 1402η δισεκατομμυριούχος στη αντίστοιχη Λίστα Forbes, με περιουσία 2,55 δισ. ευρώ. Είναι ήδη γιαγιά από την κόρη της Μαρία και συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με τη ναυτιλία. Έχει αναπτύξει παράλληλα ένα σύνθετο φιλανθρωπικό έργο. Συνεχίζει να αντιπαθεί τη δημοσιότητα, όχι όμως και τον φωτογραφικό φακό. Ευγενέστατη, ποζάρει με υπομονή όταν της το ζητήσουν οι φωτογράφοι που καλύπτουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρίσκεται, όπως για παράδειγμα στα φιλανθρωπικά γκαλά του συλλόγου “Ελπίδα”, στο άναμμα των φώτων του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, στην επίδειξη μόδας της Μαίρης Κατράντζου. Η Άννα Αγγελικούση άλλωστε λατρεύει να ντύνεται όμορφα και όχι διακριτικά. Λατρεύει τη μόδα και πολλές φορές τολμαει avantgarde εμφανίσεις στις δημόσιες -πλην όμως σε κλειστό κύκλο- εμφανίσεις της.