“Conrad sorry”, αλλά εμείς “Hilton” θα λέμε στα ταξί

Το Hilton, το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας. αλλάζει όνομα και προετοιμάζεται για μια καινούρια ζωή.
Το ιστορικό Hilton (Χίλτον), ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας, επιστρέφει στη σύγχρονη ζωή της πόλης με νέο πρόσωπο και όνομα: The Ilisian. Πολυτελές, αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό και με διεθνή αέρα, το νέο κτιριακό συγκρότημα φιλοδοξεί να συνεχίσει την κοσμοπολίτικη παράδοση του προκατόχου του. Ωστόσο, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η νέα του ταυτότητα, δύσκολα θα αγγίξει την καρδιά της συλλογικής μνήμης των Αθηναίων, εκεί όπου το όνομα «Hilton» έχει χαραχτεί ανεξίτηλα.
Διαβάστε ακόμη: Η παρελθοντολαγνεία είναι της μόδας
Hilton vs Ακρόπολις
Όταν το Hilton ξεπέρασε τον 5ο όροφο της οικοδόμησής του, υπολογίζουμε λίγο προτού ολοκληρωθεί η δεκαετία του ’50, ξεκίνησαν οι πρώτες κόντρες και οι αντιπαραθέσεις, σχετικά με το ασυμβίβαστο που οφείλει ή όχι να υπάρχει ανάμεσα στον Ιερό Βράχο και σε έναν “ουρανοξύστη” επί αθηναϊκού εδάφους. “Ουρανοξύστης” εν προκειμένω ήταν το ξενοδοχείο Hilton Athens, αφού “τερμάτισε” στους 15 ορόφους το 1963 (και στα 960 δωμάτια), ύστερα από μια πενταετία οικοδόμησης. Ήταν το πρώτο αθηναϊκό κτίριο που κοίταξε την Ακρόπολη στα μάτια (συγκεκριμένα το μπαρ του, Galaxy).
Τα εγκαίνια του “υπερπολυτελούς ξενοδοχείου” εορτάστηκαν επί τριήμερο, ήλθε μάλιστα κι ο ίδιος ο Conrad Hilton, ο οποίος έκανε λόγο για το “ωραιότερο Hilton της Γης”. Ακόμη και εάν επαναλάμβανε αυτή τη φράση σε κάθε εγκαίνια που παρευρίσκονταν, είναι γεγονός πως ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας και οι συνεργάτες του, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά. Η πρόσοψη του κτιρίου συνδυάζει αρμονικά μοντέρνα και κλασικά στοιχεία, ενώ η χρήση πεντελικού μαρμάρου σε συνδυασμό με τις μνημειακές ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη, προσδίδουν μια ελληνική πινελιά. Το κτίριο μπορεί να μην είναι κλασικά ευρωπαϊκό, δεν είναι όμως ακραία αμερικάνικο, ειδικά τουλάχιστον όσον αφορά το ύψος.
Διαβάστε ακόμη: Αφίξεις ξενοδοχείων 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας
Το δικό μας Xilton

Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας επιθεωρεί το έργο του.
Με τον καιρό οι Αθηναίοι το αγαπήσαμε, το Hilton βοήθησε να κτιστούν περιφερειακά του μερικές από τις ωραιότερες πολυκατοικίες στην πόλη (και να μη κτιστούν εκεί όπου θα παρενοχλούσαν τη θέα του). Το “Βυζαντινό” στο ισόγειο του ξενοδοχείου, έγινε ένα από τα κορυφαία κοσμικά, πολιτικά, δημοσιογραφικά στέκια της πόλης, ενώ γύρω από το Hilton ανοιγόκλειναν καλής αισθητικής μπαρ κι εστιατόρια. ¨οπως το εμβληματικό Red Lion, η πρώτη παμπ που άνοιξε στην πόλη το 1972 (και συνεχίζει να υφίσταται). H επίδραση του ξενοδοχείου ήταν τόσο εμφανής στην αισθητική, στη ζωή και στην αστική κουλτούρα τής ευρύτερης περιοχής, που από τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια αρχίσαμε να αποκαλούμε “Χίλτον” το κομμάτι εκείνο των Ιλισίων.
Διαβάστε ακόμη: Μινιόν reloaded: Το ιστορικό πολυκατάστημα ξαναζεί – Μπήκατε;
Το Athens Hilton από την ίδρυση του και για τέσσερις δεκαετίες έγινε το ένα από τα τρία ξενοδοχείο όπου επιμερίζονταν οι διάσημοι επισκέπτες της πόλης (τα άλλα ήταν Η Μεγάλη Βρετανία και ο Αστέρας Βουλιαγμένης), ήταν μάλιστα εκείνο που προτιμούσαν στην πλειοψηφία τους οι προερχόμενοι από τη Γη της επαγγελίας.
“Στα εγκαίνια”, αναπολεί η Έλλη Χατζιώτη, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων για σχεδόν 30 χρόνια, “ο σχεδιαστής Ζαν Ντεσές (Jean Desses), από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της διεθνούς μόδας, παρουσίασε στη μεγάλη δεξίωση των εγκαινίων μια ανεπανάληπτη επίδειξη, ενώ ο βαρώνος Guy de Rothschild έφτασε με ψαράδικο καπέλο”.
Ο Frank Sinatra απόλαυσε μια σουίτα του και σίγουρα κατανάλωσε τουλάχιστον μία φιάλη από το αγαπημένο του Jack Daniels χαζεύοντας την απρόσκοπτη αθηναϊκή θέα από το Galaxy, στον 13ο όροφο.

Ο Jean-Paul Belmondo και η Nicole Calfanστο Galaxy bar του Χίλτον
Ο Jean-Paul Belmondo με τον Omar Sarif το προτίμησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Οι διαρρήκτες, όπου συμπρωταγωνιστούσαν, επειδή πολλές σκηνές κινηματογραφήθηκαν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από το ξενοδοχείο.
“Ο John Le Carre ήρθε για να γράψει εδώ τη ‘Μικρή τυμπανίστρια’ με πολλούς μήνες παραμονή στο Χίλτον, αλλά με άλλο όνομα για να μην τον ανακαλύψει κανείς”, προσθέτει η η Έλλη Χατζιώτη, στην ατέλειωτη λίστα των φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου. “Ομιλητικός, ευγενικός και αυτός και η γυναίκα του, αλλά λέξη για το βιβλίο που έγραφε. Ήταν πολύ αρνητικός σε κάθε είδους προβολή και δημοσιότητα.
Η ζωή δεν αρχίζει στα 40
Το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το Hilton βίωσε ανεπανάληπτες στιγμές. Το ξενοδοχείο επρόκειτο να φιλοξενήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κτίστηκε λοιπόν ένα πρόσθετο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Βεντήρη, ενώ το εμβληματικό Milos της Νέας Υόρκης άνοιξε το πρώτο εκτός ΗΠΑ εστιατόριο, στην πατρίδα του ιδρυτή του Κώστα Σπηλιάδη και γίνεται το talk of the town και σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Μετρ στο εστιατόριο ο νεαρός τότε Άρης Βεζενές.
Παράλληλα η πισίνα του Hilton, μια όαση ηρεμίας στην καρδιά της πρωτεύουσας, γινόταν το σημείο συνάντησης της κοσμικής Αθήνας, όποτε ξέμενε στην πόλη το Σαββατοκύριακο.
Μπορεί να λέμε πως “η ζωή να αρχίζει στα 40”, όμως τέσσερις δεκαετίες πέφτουν “βαριές” σε ένα ξενοδοχείο. Παρόλη την προσθήκη του πολύ επιτυχημένου μπιστρό Vezenes, στον περιβάλλοντα χώρο του και της κορυφαίας street food καντίνας “πίσω από το Hilton”, το ξενοδοχείο μπαίνει σιγά σιγά στη φάση παρακμής του. Ίσως να βοήθησε και το γεγονός πως αποτέλεσε από το 2015 το κέντρο επιχειρήσεων της Τρόικας και το σημείο όπου διαβιβάζονταν τα αντιλαϊκά μέτρα στους Έλληνες υπουργούς.
Καινούρια τώρα ζωή
Στις 31 Ιανουαρίου του 2022 το Hilton κλείνει, τρεις μήνες προτού ολοκληρώσει τον 58ο χρόνο ζωής του. Έχει αλλάξει ιδιοκτησία και ύστερα από διεργασίες, αγοραπωλησίες και συμφωνίες αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα πλήρη σχέδια για την αναβίωσή του. “Το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών ανακατασκευάζεται πλήρως από την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις για να δημιουργηθεί ένας πολυδιάστατος προορισμός. Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίου προορισμού στην Ευρώπη”. Τι σημαίνει αυτό;
“Το νέο κτίριο θα περιλαμβάνει: το ξενοδοχείο Conrad Athens The Ilisian με 280 δωμάτια και σουίτες, ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences από 75 τ.μ. έως 400 τ.μ. (στο ρετιρέ), σύγχρονο Private Lifestyle Member’s’ Club, χώρους ψυχαγωγίας και ευεξίας, θεματικούς εμπορικούς χώρους.
Μπορεί οι σχεδιασμοί και οι επίσης παρουσιάσεις να υποδεικνύουν τον Νοέμβριο του 2025, όμως το site hilton.com επισημαίνει πως δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι κρατήσεις για το Conrad Athens The Ilisian. Προφανώς οι εργασίες επισπεύδονται ώστε το ξενοδοχείο να ανοίξει οπωσδήποτε κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2025.
Το μοναδικό πρόβλημα είναι πως δεν εμφανίζεται πουθενά η ονομασία Hilton, γεγονός που θα πυροδοτήσει σίγουρα ατέρμονες συζητήσεις και προβληματισμό στους ταξιτζήδες του αεροδρομίου προς τα που να κατεθυνθούν, όταν πρωτακούσουν “Conrad Athens please”…