Τον τελευταίο καιρό, βλέπετε παντού ένα νέο ρουζ. Το 001 Light Pink Backstage Rosy Glow του οίκου Dior έγινε viral σε χρόνο dt, κυρίως χάρις στην Kylie Jenner. Μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησε μια παγκόσμια φρενίτιδα που έφερε πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και αντίστοιχες πωλήσεις. Ωστόσο, δεν μιλάμε για ένα φθηνό προϊόν. Η λιανική του τιμή είναι κάτι περισσότερο από 45 ευρώ, καθιστώντας το απαγορευτικό για πολλούς καταναλωτές. Όμως, για δες… ψάχνοντας στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το βρει μόλις 20 ευρώ! Γιατί να μην το πάρει; Η απάντηση είναι εύκολη. Επειδή, πιθανότατα, το ρουζ αυτό που βρήκε σε πολύ χαμηλότερη τιμή ανήκει στα επικίνδυνα για την υγεία, πλαστά προϊόντα ομορφιάς. Το παραπάνω παράδειγμα είναι φανταστικό. Ωστόσο, αυτό που περιγράφει είναι πραγματικότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Θα κάνατε ποτέ ενέσιμα σε δημόσια τουαλέτα;

Η έρευνα για τα πλαστά προϊόντα ομορφιάς

Η νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Which? αναφέρει πως πάνω από το 65% των προϊόντων ομορφιάς που πωλούν διαδικτυακές αγορές όπως το Amazon, το eBay, το TikTok Shop και το Vinted είναι πιθανό να είναι πλαστά. Κι αυτό, δυστυχώς, δεν μας κάνει εντύπωση. Η ομάδα των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα διαπίστωσε ότι 23 από τα 34 επώνυμα προϊόντα που αγόρασε και δοκίμασε ήταν “πιθανώς πλαστά”, αντιγραφές μεγάλων ονομάτων όπως Charlotte Tilbury, Maybelline, La Roche-Posay, The Ordinary και MAC.

Συγκεκριμένα, τα έξι προϊόντα από την πλατφόρμα μεταχειρισμένων Vinted ήταν όλα ύποπτα να είναι πλαστά. Παράλληλα, πέντε από τα προϊόντα στα οποία έγινε έλεγχος από το TikTok Shop ήταν πιθανώς πλαστά. Οκτώ από τα 11 προϊόντα του eBay και τέσσερα από την Amazon τέθηκαν επίσης σε αμφισβήτηση αυθεντικότητας.

Η Which? ανέφερε ότι ορισμένα πλαστά ήταν προφανή, λόγω ορθογραφικών λαθών ή παράξενης μυρωδιάς. Κάποια άλλα, ωστόσο, ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με το αυθεντικό προϊόν. Ως παράδειγμα περιγράφει ένα fake Airbrush Flawless Setting Spray του οίκου Charlotte Tilbury. Το προϊόν πουλήθηκε στο Amazon σε τιμή μεγαλύτερη από την επίσημη προτεινόμενη λιανική. Το μόνο στοιχείο που πρόδιδε το πλαστό ήταν η μυρωδιά. Επίσης, ένα κραγιόν Ruby Woo της MAC από το Vinted, έφτασε σε συσκευασία σχεδόν πανομοιότυπη με την αυθεντική αλλά είχε μουτζουρωμένο λογότυπο.

Η Rocio Concha, διευθύντρια Policy and Advocacy της Which?, δήλωσε: “Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Which? κατάφερε να βρει τόσα πολλά προϊόντα που φαινόταν να είναι δυνητικά επικίνδυνα πλαστά προϊόντα ομορφιάς σε δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου οι έφηβοι, ειδικότερα, είναι πιθανό να δελεαστούν από φαινομενικά μεγάλες εκπτώσεις σε δημοφιλείς μάρκες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι εξίσου σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουν online όσο και για τα είδη που αγοράζουν στα φυσικά καταστήματα. Στην πραγματικότητα, όμως διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν αγορά μη ελεγμένων, και δυνητικά τοξικών καλλυντικών.”

Σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας

Η έρευνα έδειξε επίσης σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Τα πλαστά καλλυντικά μπορεί να περιέχουν τοξικά συστατικά όπως μόλυβδο, υδράργυρο ή αρσενικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ζωικά απόβλητα. Η δερματολόγος δρ. Aamna Adel δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρύθμισης ή εποπτείας στην παραγωγή παραποιημένων προϊόντων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν λανθασμένη σύνθεση ακόμη και αν περιέχουν γνήσια δραστικά συστατικά, όπως γλυκολικό οξύ ή ρετινόλη. Συνέπεια αυτών, ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος, δερματικών μολύνσεων ή ακόμη και χημικών εγκαυμάτων. Τα νόμιμα καλλυντικά, αντίθετα, περνούν από όλους τους ελέγχους ασφαλείας και η παραγωγή τους είναι υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Η Halle Berry έκανε το Hollywood να συζητά για την εμμηνόπαυση

Με τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας ανά χείρας, η Which? καλεί τις αρχές να ενισχύσουν επειγόντως την προστασία των καταναλωτών, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου όγκου πλαστών προϊόντων ομορφιάς στο διαδίκτυο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Ο Phil Lewis, γενικός διευθυντής του Anti Counterfeiting Group (ACG, όμιλος για την καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων), δηλώνει ότι ακόμη και σε φθηνότερα πλαστά προϊόντα τα περιθώρια κέρδους είναι «εξαιρετικά υψηλά». Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ακόμη και αν οι εκπτώσεις δείχνουν πιο ρεαλιστικές. Ανέφερε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αγοράσετε καλλυντικά προϊόντα στο διαδίκτυο ή στο κατάστημα είναι να αγοράσετε απευθείας από την ιστοσελίδα της μάρκας ή από έναν από τους συνεργαζόμενους retailers ή τους εγκεκριμένους προμηθευτές της.

Photo credit: Charlotte Tilbury website