H όσφρηση είναι η πιο δυνατή αίσθηση λένε, ικανή να ξυπνήσει αναμνήσεις και συναισθήματα. Τέσσερα εμβληματικά αρώματα, τέσσσερα ταξίδια το παρελθόν για να ανακαλύψουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία τους.

4 πασίγνωστα αρώματα και οι ιστορίες τους

  1. Chanel Νο.5
  2. Shalimar
  3. L’Interdit
  4. Miss Dior

1. Chanel No. 5

Courtesy of Chanel

Όταν ρωτήθηκε τι φορούσε στο κρεβάτι, η Marilyn Monroe απάντησε “πέντε σταγόνες του Chanel Νο.5”. Υπολογίζεται ότι ένα μπουκάλι Chanel Νο. 5 πωλείται κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Μέχρι το 1921, η Coco Chanel είχε μια σειρά από επιτυχημένες μπουτίκ. Kόρη καθαρίστριας και λάτρης της καθαριότητας η ίδια, ήθελε ένα άρωμα για τις πελάτισσές της που να αποτυπώνει αυτή ακριβώς την αίσθηση.

Κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κυανή Ακτή, η Chanel γνώρισε τον αρωματοποιό Ernest Beaux, ο οποίος ανέλαβε την πρόκληση. Του πήρε αρκετούς μήνες για να τελειοποιήσει ένα νέο άρωμα αλλά τελικά βρήκε 10 δείγματα, αριθμημένα από το ένα ως το πέντε και από το 20 ως το 24. Μετά την παρουσίαση, η Chanel  διάλεξε τον αριθμό πέντε, που έμελε να γίνει το διαχρονικό Chanel No 5.

Φημολογείται ότι το παρασκεύασμα ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα εργαστηριακού λάθους. Ο βοηθός του Beaux είχε προσθέσει μια δόση αλδεΰδης σε ποσότητα που δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί. Το ενδιαφέρον με τις αλδεΰδες είναι ότι μυρίζουν σαν σαπούνι.

2. Shalimar

Courtesy of Guerlain

To 1925 o Jacques Guerlain δημιουργεί το πρώτο ανατολίτικο άρωμα, το Shalimar, με νότες από περγαμόντο, βανίλια και ίριδα.

Έμπνευσή του ήταν η παθιασμένη ιστορία αγάπης του Ινδού αυτοκράτορα Jahan και της πριγκίπισσας Mumtaz Mahal.

Όσο ζούσε η Mumtaz, ο Jahan δημιούργησε μια σειρά από κήπους για εκείνη, κήπους που δεν είχαν ξαναδεί. Τους ονόμασε κήπους του Shalimar, τη σανσκριτική λέξη που σημαίνει “ναός αγάπης”. Στους κήπους του Shalimar οι εραστές ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι και η Mumtaz γέννησε δεκατέσσερα παιδιά στον αγαπημένο της Jahan.

Όταν η Mumtaz πέθανε, ο Σάχης έχτισε στη μνήμη της ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του κόσμου – το Taz Mahal.

Ο Jacques Guerlain αποφάσισε ότι το άρωμα θα έπρεπε να ονομάζεται Shalimar, όχι Taj Mahal, επειδή το Taj Mahal σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας και αυτή η ιστορία αγάπης δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ….

Η φιάλη σχεδιάστηκε από τον Raymond Guerlain. Το διακοσμητικό πώμα σε μπλε ζαφείρι παραπέμπει στη ροή του νερού των σιντριβανιών. Πληθωρικό και τυλιγμένο, το Shalimar είναι ένα άρωμα αιώνιου ρομαντισμού.

3. L’Interdit


Courtesy of Givenchy

Όταν του είπαν ότι η δεσποινίς Hepburn ήθελε να τον συναντήσει, ο Hubert de Givenchy σκέφτηκε ότι είχε ένα ραντεβού με την Katharine Hepburn.

Εντυπωσιάστηκε όταν είδε την Audrey να καταφτάνει, με τη λεπτή της σιλουέτα, για να του ζητήσει να φτιάξει τα κοστούμια για τη Sabrina, τον χαρακτήρα που θα ενσάρκωνε στην επόμενη ταινία της.

Στην προσπάθειά του να αιχμαλωτίσει την κομψότητα της σταρ, δημιούργησε το L’Interdit – που στα γαλλικά σημαίνει απαγορευμένο. Ένα μεθυστικό, λουλουδένιο άρωμα με άνθη πορτοκαλιάς, γιασεμί και τουμπερόζα, τις μυρωδιές που ανέδιδε ένα κασκόλ της, που ξέχασε στο ατελιέ του στο Παρίσι μια μέρα το 1957.

Η μούσα του αρώματος ήταν η μόνη που το φορούσε για 1 χρόνο καθώς απαγόρευσε στο σχεδιαστή να το διαθέσει στην αγορά. Από εκεί γεννήθηκε το όνομα του αρώματος.

4. Miss Dior

Courtesy of Dior

Η μικρή αδερφή του Christian Dior, Catherine γεννήθηκε στη Νορμανδία λίγο πριν καταστραφεί η οικογένειά της από τη Μεγάλη Ύφεση. Στα 17 της, ακολούθησε τον εξόριστο πατέρα της στην Προβηγκία, προτού επιστρέψει ως μαχήτρια της Αντίστασης. Στο μεταξύ, ο Christian είχε μετακομίσει στο Παρίσι και είχε απορροφηθεί από το σχέδιο μόδας. Τα αδέρφια τελικά ξαναενώθηκαν, με την Catherine να βρίσκει επιτέλους τη γαλήνη δουλεύοντας ως έμπορος λουλουδιών.

Το 1947, η συλλογή γυναικείων ενδυμάτων του Christian απογειώθηκε. Για να γιορτάσει την επιτυχία, ο σχεδιαστής θέλησε να δημιουργήσει ένα “άρωμα που να μυρίζει αγάπη”. Οι Paul Vacher και Jean Carles συνέθεσαν ένα ανώνυμο άρωμα από chypre, τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεβάντα και φασκόμηλο.

Όταν η μούσα του Dior Mitzah Bricard, είδε την Catherine να φτάνει στον οίκο ραπτικής, αναφώνησε: «Να, η Miss Dior». Και εκείνη τη στιγμή, το άρωμα απέκτησε όνομα.

Photo credit: Valeria Boltneva