Επάγγελμα Beauty Brand Ambassador: 10 εκατ. ευρώ για ένα φιλμάκι 2 λεπτών

Ένα συμβόλαιο ως brand ambassador μεγάλης εταιρείας ομορφιάς μπορεί να υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ. Και δημιουργεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό ακόμα κι από τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε blockbuster ταινία.
Ο όρος brand ambassador δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι συμφωνίες των stars με μεγάλα brands υπάρχουν από καταβολής Hollywood. Η Joan Crawford έκανε εμφάνιση σε διαφήμιση για τη σειρά “Society Makeup” του brand Max Factor το 1935. Clara Bow, Marilyn Monroe, Rachel Weisz, Priyanka Chopra Jonas, αλλά και η “δική μας” Αλίκη Βουγιουκλάκη. Όλες είναι μεταξύ των 400 διάσημων γυναικών που έχουν κάνει διαφημίσεις του σαπουνιού Lux από το 1923. Η Christy Turlington Burns είναι το πρόσωπο του Eternity, του αρώματος Calvin Klein, από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορία του το 1988, όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών. Η Isabella Rossellini έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον κόσμο το 1982 όταν υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία με τη Lancôme. Η λίστα είναι ατελείωτη.
View this post on Instagram
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Η Hailey Bieber βάζει στόχο το 1 δις. Θα τα καταφέρει;
Κι αν είμαι ηθοποιός με Oscar, μην με φοβάσαι
Χρυσές Σφαίρες, Critics Choice Awards, SAG Awards και Oscar. Τι κοινό είχαν όλα αυτά τα σημαντικά events για τη βραβευμένη με Oscar, πλέον, Mikey Madison; Σε όλα φόρεσε μακιγιάζ Armani Beauty. Η makeup artist της ηθοποιού είναι η Melissa Hernandez που κάνει και το μακιγιάζ της Sydney Sweeney, η οποία είναι «πρόσωπο» Armani Beauty. Άρα, οι εμφανίσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι μια απλή συμφωνία μεταξύ της makeup artist και του brand. Μπορεί, όμως, να ήταν κάτι πολύ περισσότερο: ένα δοκιμαστικό. Μια άτυπη οντισιόν για ένα συμβόλαιο με το brand.
Ακόμη και οι νικητές των Όσκαρ όπως η Madison έχουν λόγους να επιδιώξουν μια συμφωνία με ένα μεγάλο beauty brand. Ο πρώτος και πολύ σημαντικός είναι ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο μπορεί να βοηθήσει τη βασική τους καριέρα. Δεν είναι λίγο να υπάρχει το πρόσωπό σου παντού, από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ ως αεροδρόμια. Η έκθεση, και η αναγνωρισιμότητα που προκύπτει μέσα από αυτήν, είναι τεράστια.
View this post on Instagram
Αλλά ο δεύτερος, και πολύ σημαντικότερος λόγος είναι ο εξής. Για δουλειά περίπου μιας εβδομάδας μέσα σε έναν χρόνο μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα. Συχνά πολύ περισσότερα από όσα θα κέρδιζαν ως πρωταγωνιστές ή πρωταγωνίστριες σε μια ταινία. Στην περίπτωση του συμβολαίου, τα ζητούμενα είναι συνήθως λίγα. Μια φωτογράφιση, μια ή δύο εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, μερικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, ένα δείπνο με influencers. Για ένα φιλμ, από την άλλη μεριά, οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες. Μήνες γυρισμάτων σε στούντιο ή εκτός, άπειρες συνεντεύξεις, pr εμφανίσεις και πολλές εβδομάδες προώθησης. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, από καθαρά οικονομική άποψη δεν υπάρχει σύγκριση.
Η συμφωνία μιας brand ambassador
Εν έτει 2025, τα συμβόλαια στον χώρο ομορφιάς μπορεί να αξίζουν εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς και agents που συνήθως κλείνουν τις συμφωνίες αυτές, όταν ένα brand θέλει να κάνει συμφωνία με A lister (καλλιτέχνες, άνδρες ή γυναίκες, που έχουν κάνει πρόσφατα μεγάλη επιτυχία και το όνομά τους είναι στην επικαιρότητα), θα πρέπει να είναι έτοιμο να δώσει τουλάχιστον 14 με 15 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό όχι άπαξ. Για το λανσάρισμα αρώματος ή skincare, ο κανόνας είναι τα τριετή συμβόλαια. Οι συμφωνίες για το μακιγιάζ είναι συνήθως μικρότερης διάρκειας για δύο λόγους. Τόσο επειδή οι τάσεις αλλάζουν, όσο και επειδή το budget είναι διαφορετικό. Τα brands τείνουν να επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα στο άρωμα και στα λανσαρίσματα που έχουν σχέση με τη φροντίδα του δέρματος. Επομένως, ο σχετικός προϋπολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
View this post on Instagram
Κι ένα παράδειγμα. Η Natalie Portman, 43 ετών σήμερα και πρόσωπο του αρώματος Miss Dior από το 2011, έχει ένα συμβόλαιο επ’αόριστον στη λογική «€10 εκατ. για Χ χρόνια». Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς ακριβώς τα συμβόλαια που υπογράφει ως ηθοποιός για να καταλάβει πως, ως Dior brand ambassador βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα.
Συμβόλαια brand ambassador: business μέσα στις business
Αυτές οι συμφωνίες είναι τόσο πολυπόθητες που υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία πίσω από την απόκτηση και τη διατήρηση ενός τέτοιου συμβολαίου. Μεγάλες εταιρείες ταλέντων όπως η UTA και η CAA έχουν εσωτερικά ανθρώπους που ασχολούνται μόνο με αυτό. Εταιρείες όπως η Hunter ή η LTK ειδικεύονται στο integrated marketing, στο πώς να στρέφουν, δηλαδή, τα μάτια των καταναλωτών στα προϊόντα των πελατών τους. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά προσεγγίζουν άτομα από τον καλλιτεχνικό χώρο για καμπάνιες ή ad hoc ενέργειες από μεγάλες εταιρίες.
Κάποιες φορές, ωστόσο, μια σχέση διαμορφώνεται πιο φυσικά όταν ένα brand γοητεύεται από μια σταρ η οποία ενσαρκώνει ακριβώς αυτό που αναζητά η επωνυμία τη συγκεκριμένη περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lancôme, που συνδέθηκε με την ηθοποιό Lupita Nyong’o το 2014. Τότε, η εταιρία ήθελε μια μαύρη γυναίκα ηθοποιό για να αυξήσει την αξιοπιστία και την ορατότητά της μεταξύ των μαύρων γυναικών. Η Nyong’o ήταν η τέλεια επιλογή.
Όταν μια σταρ αποφασίζει μόνη της να γίνει brand ambassador
Στην εποχή των social media, ωστόσο, ο τρόπος που μια/ένας star μπορεί να κάνει ένα τέτοιο συμβόλαιο έχει αλλάξει ριζικά. Τον περασμένο Ιούνιο, μια συσκευασία του Moisturizing Lip Balm της Prada Beauty στην απόχρωση Astral Blue “έπαιξε” στο μουσικό βίντεο “Please Please Please” της Sabrina Carpenter. Δύο μέρες μετά, η τραγουδίστρια δημοσίευσε ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων στο TikTok με την ίδια να εφαρμόζει το ίδιο προϊόν πριν από το show της στο Governors Ball στη Νέα Υόρκη. Το balm έγινε sold out σχεδόν παντού πριν προλάβει κανείς να πει “espresso”. Κι όταν, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Carpenter έγινε Prada Beauty brand ambassador, ουδείς έπεσε από τα σύννεφα.
View this post on Instagram
Η διαχρονική δύναμη των stars παλαιάς κοπής
Παρόλα αυτά, τα social media δεν είναι τα μόνα που κινούν τον κόσμο. Η καθαρή δύναμη των σταρ του κινηματογράφου της παλιάς σχολής εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία έχει μια minimal επαγγελματική παρουσία στο Instagram και κανέναν λογαριασμό στο TikTok, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως brand ambassador του αρώματος Lancôme La Vie Est Belle το 2012. Μόλις τον περασμένο μήνα, υπέγραψε ως πρόσωπο για το νέο flanker του αρώματος, La Vie Est Belle L’Elixir. “Join @juliaroberts as she pursues her own happiness”, γράφει το ποστ στην επίσημη Instagram σελίδα της Lancôme κάτω από μια φωτογραφία της χαμογελαστής Roberts.
View this post on Instagram
Μερικές φορές, ωστόσο, η επιλογή ενός προσώπου γίνεται περισσότερο βάσει δεδομένων. Ας πάμε πίσω στο 2005 και τη σειρά Capture, για παράδειγμα. Τότε, ο οίκος Dior είχε κάνει focus groups σε όλο τον κόσμο για να προσδιορίσει ποια σταρ θεωρούσε ο κόσμος οικείο πρόσωπο. Μεταξύ Sharon Stone, Michelle Pfeiffer και Susan Sarandon, η Stone, δημοφιλέστατο πρόσωπο, τότε, αναδείχτηκε νικήτρια.
Το νέο αίμα
Από την άλλη πλευρά, η Lancôme προσέγγισε την αμερικανοβραζιλιάνα youtuber Camila Coelho το 2018, όταν εκείνη είχε λιγότερους από 100.000 followers. Σύμφωνα με στελέχη του brand, η πολύ νεαρή, τότε Coelho, ήταν η ίδια η εταιρία αυτοπροσώπως. Ακόμα και η μαμά της φορούσε Lancôme. Οι άνθρωποι του brand πόνταραν σε outsider, αλλά με καλό ένστικτο και τη διάθεση να επενδύσουν πρώτοι σε ένα όνομα που υπέθεταν πως θα μεγάλωνε. Αυτό έγινε το 2018. Τώρα η Coelho έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια followers και δική της σειρά ομορφιάς.
Οι κανόνες και οι εξαιρέσεις
Μιλώντας γενικότερα, τα συμβόλαια με τα πολυτελή brands σε όλο τον κόσμο είναι τα πιο πολυπόθητα λόγω του κύρους τους. Κάποιοι σταρ, ωστόσο, είναι ακόμα πιο ποθητοί. Για παράδειγμα, οι φήμες λένε πως η Chanel έδωσε στον Timothée Chalamet περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για μια διαφήμιση σε σκηνοθεσία Martin Scorsese και κάποιες συνεντεύξεις για το Bleu de Chanel. Ο οίκος Chanel αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Αλλά ο Chalamet είναι μοναδικός. Υποψήφιος για Όσκαρ, εξαιρετικά αγαπητός, με ιδιαίτερο στιλ, πολύ εξοικειωμένος με το διαδίκτυο. Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, μιλά και άπταιστα γαλλικά. Η Chanel, με τις υψηλές προδιαγραφές που έχει ως luxury brand, δεν θα μπορούσε να βρει εύκολα ανάλογο πρόσωπο.
View this post on Instagram
Πότε χαλάει ένα deal
Κι αφού οι δύο μεριές καλύψουν όλες τις απαιτήσεις, έστω πως ένας/μια σταρ προχωρά σε συμφωνία για να γίνει brand ambassador. Και μετά, ένας άλλος οίκος ζητά συνεργασία. Με πόσα brands μπορεί να υπογράψει ο/η σταρ; Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Για παράδειγμα, μια σταρ θα μπορούσε να κάνει καμπάνια μακιγιάζ Gucci και skincare Augustinus Bader. Κι αυτό επειδή η Gucci δεν διαθέτει προϊόντα skincare και η Augustinus Bader δεν διαθέτει μακιγιάζ.
Κάποτε οι συμφωνίες ήταν πιο σκληρές. Όριζαν ρητώς ότι ο/η σταρ μπορούσε να χρησιμοποιήσει (δημόσια) ή να μιλήσει μόνο για το συγκεκριμένο brand με το οποίο έχει συμβόλαιο. Ναι, είναι χειρονομία καλής θέλησης να αποφύγουν να συνδέσουν το όνομά τους με άλλα brands με οποιονδήποτε τρόπο. Στις μέρες μας, ωστόσο, αυτό συνήθως δεν μπαίνει ως όρος συμβολαίου.
Έπειτα, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες. Αν πάμε πίσω στα 00’s, super model διάσημο για τα πλατινέ ξανθά μαλλιά της, είχε υπογράψει ότι έπρεπε να διατηρήσει το χρώμα για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Η Christy Turlington Burns, ωστόσο, έκοψε κοντά τα μαλλιά της χωρίς έγκριση ενώ ήταν ενεργό το συμβόλαιό της με τον Calvin Klein. Ορισμένα πρόσωπα, όμως, είναι τόσο όμορφα και οι καμπάνιες τόσο αγαπημένες που απλώς δεν απολύονται. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που τα brands προσεγγίζουν τα πρόσωπα αυτά ευθύς εξ αρχής. Κι ας κάνουν, κάποιες φορές, ό,τι θέλουν.
Photo credits: IMDb, Christy Turlington Instagram, Sabrina Carpenter Instagram, Lupita Nyong’o Instagram