Ο δημιουργός του Angel, Olivier Cresp, υπογράφει άρωμα για αραβικό οίκο

Όταν ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους master perfumers, ο Olivier Cresp, δημιουργεί για αραβικό οίκο, αυτό, ναι, είναι νέο.
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά το Club de Nuit Maleka του γνωστού αραβικού οίκου Armaf. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η είδηση θα ήταν μικρής σημασίας και οριακά άξια αναφοράς. Ένα ακόμα flanker στη σειρά Club de Nuit, η οποία έχει κυρίως dupes γνωστών αρωμάτων. Ωστόσο, όταν τη σύνθεση του νέου αρώματος υπογράφει ο Olivier Cresp, και όταν η εταιρεία κάνει παγκόσμιο λανσάρισμα για να αναγγείλει τη συνεργασία, τότε είναι νέο.
View this post on Instagram
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Dupes: Τι είναι και γιατί όλοι μιλούν για αυτά;
Από dupes…
Η Armaf ξεκίνησε πριν 54 χρόνια. Όνειρο του ιδρυτή, Ali Fakhruddin, ήταν να δημιουργήσει μια σημαντική εταιρεία στον χώρο του αρώματος. Όπως αναφέρει το ίδιο το brand στην επίσημη σελίδα του, βασικό πιστεύω του ιδρυτή ήταν η αρχή της οικοδόμησης ισχυρών συνεργασιών. “Για να πετύχει μια επιχείρηση, κάθε κρίκος στην αλυσίδα πρέπει να ωφελείται”. Η φράση αυτή έχει διαμορφώσει τις βασικές αξίες της εταιρίας, η οποία, τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία άνοδο.
Πριν από 27 χρόνια, στο τιμόνι βρέθηκε ο γιος του ιδρυτή, Dr. Ali Asgar Fakhruddin. Η άνοδος αυτή είναι δικό του έργο, κυρίως χάρις στην ίδρυση της Sterling Perfumes Industry. Στην αρχή, η εταιρία βασίστηκε κυρίως στις αντιγραφές δημοφιλών αρωμάτων. Ξεκίνησε με παραγωγή μόλις 250 τεμαχίων, και σήμερα παράγει περίπου 250.000 τεμάχια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή, η Sterling είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αρωμάτων με παρουσία σε 92 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και, φυσικά, έχει το μεγαλύτερο, ίσως, μερίδιο στην τεράστια επιτυχία και διείσδυση των “αραβικών” αρωμάτων στις δυτικές αγορές. Όσο για την Armaf, ένα από τα πολλά brands που έχει στο portfolio της η Sterling, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία στα ΗΑΕ. Ωστόσο, ως σήμερα, όλοι την θεωρούσαν, όπως και τα περισσότερα αραβικά brands, μια εταιρεία αντιγραφών. Ή “dupes”, όπως είναι η σχετική ορολογία. Μήπως αυτό πρόκειται να αλλάξει;
…στον Olivier Cresp
Μόλις στις 7 Μαΐου μάθαμε όλοι πως ο δημιουργός του νέου αρώματος Armaf δεν θα είναι κάποιος άγνωστος perfumer από τα εργαστήρια της εταιρίας, αλλά ο θρυλικός Olivier Cresp. Γιατί θρυλικός; Dune pour Homme (Dior), Ange ou Demon (Givenchy), L’Eau Par Kenzo (Kenzo), Light Blue (Dolce & Gabanna). Όλα best sellers, κάποια από τα περισσότερα από 400 αρώματα που έχει δημιουργήσει για γνωστούς οίκους. Στην ιστορία, όμως, θα μείνει μάλλον για το Angel του οίκου Mugler, ένα από τα πλέον ευπώλητα αρώματα όλων των εποχών. Κι ένα από τα λίγα που άνοιξε νέο δρόμο στην αρωματοποιία, δημιουργώντας μια ολοκαίνουργια κατηγορία, αυτήν των gourmand orientals.
View this post on Instagram
Η συνεργασία αυτή δεν είναι η πρώτη ανάμεσα σε έναν επώνυμο αρωματοποιό της “δυτικής” βιομηχανίας και μια μεγάλη εταιρεία του αντίπαλου δέους, των αραβικών brands. Είναι, ωστόσο, η πρώτη τόσο ανοιχτή. Η πρώτη που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει viral δημοσιότητα ανάμεσα στους ανθρώπους της βιομηχανίας, αλλά και στις κοινότητες των perfume fans σε όλον τον κόσμο.
Σε μια εποχή που τα niche brands στην αρωματοποιία έχουν ξεφύγει, υπάρχουν αρώματα σε τιμές πάνω από 3.000 ευρώ (Roja, Roja Parfums). Οι καταναλωτές, ακόμα και οι πλέον φανατικοί, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκιά τους. Μέχρι τώρα, οι επώνυμοι αρωματοποιοί ήταν το “βαρύ πυροβολικό” της δυτικής αρωματοποιίας, ενώ βασικό επιχείρημα η έννοια του original. “Εμείς είμαστε πρωτότυποι, ενώ εσείς όχι”. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η φανερή συνεργασία με ονόματα όπως του Olivier Cresp είναι πολύ σημαντική.
Όχι επειδή βγήκε ένα ακόμα άρωμα στην αγορά. Αυτό, τελικά, έχει τη μικρότερη σημασία. Το θέμα είναι πως μια τέτοια κίνηση στερεί το industry από επιχειρήματα. Και είναι πιθανό να δημιουργήσει μια ολοκαίνουργια δυναμική σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας διάλογος ξεκινά και θα είναι, αν μη τί άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρων.
Photo credit: brand website, @Armaf Instagram