Τα σανδάλια Prada που παρουσιάστηκαν στην τελευταία Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, ως μέρος της ανδρικής συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026 προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από καταναλωτές πολυτελών ειδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ινδικό Τύπο, με κατηγορίες ότι το brand αντιγράφει απερίσκεπτα την ινδική τεχνογνωσία και κληρονομιά.

Δείτε ακόμη: Λευκό παντελόνι: Το απόλυτο κομμάτι-κλειδί των καλοκαιρινών looks 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Τα σανδάλια, που σχεδιάστηκαν από κοινού από τη Miuccia Prada και τον Raf Simons, παρουσιάζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τα παραδοσιακά ινδικά «Kolhapuri Chappals».

Ο Lorenzo Bertelli, γιος των ιδιοκτητών της Prada και επικεφαλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, απάντησε στο σκάνδαλο με τα σανδάλια μέσω επιστολής προς το εμπορικό επιμελητήριο της Maharashtra, αναγνωρίζοντας την ινδική τους προέλευση. «Αναγνωρίζουμε ότι τα σανδάλια… είναι εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ινδικά χειροποίητα υποδήματα, με κληρονομιά αιώνων», ανέφερε. Τα σανδάλια βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και δεν είναι βέβαιο ότι θα κυκλοφορήσουν εμπορικά, ωστόσο η Prada είναι ανοιχτή σε έναν «διάλογο για ουσιαστική ανταλλαγή με τοπικούς Ινδούς τεχνίτες» και θα κανονίσει περαιτέρω συναντήσεις, έγραψε ο Bertelli. Εκπρόσωπος της Prada εξέδωσε δήλωση αναγνωρίζοντας την ινδική έμπνευση του σανδαλιού, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «πάντα γιόρταζε την τεχνική δεξιοτεχνία, την πολιτιστική κληρονομιά και τις σχεδιαστικές παραδόσεις».

Δείτε ακόμη: Chic με prints: Τα μοτίβα που απογειώνουν το στιλ σας 

Η αναφορά του Bertelli στο ινδικό σχέδιο στάλθηκε ως απάντηση σε καταγγελία από τον επικεφαλής του εμπορικού επιμελητηρίου που εκπροσωπεί 3.000 τεχνίτες Kolhapuri σανδαλιών, καθώς το κύμα διαδικτυακής κατακραυγής εντεινόταν. «Από τα σκονισμένα σοκάκια του Kolhapur στις λαμπερές πασαρέλες του Μιλάνου… θα αποδοθεί τελικά η δέουσα αναγνώριση;» ανήρτησε το DNA News της Ινδίας στην πλατφόρμα X. Ο Sambhaji Chhatrapati από τη βασιλική οικογένεια του Kolhapur δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος που οι τεχνίτες δεν έτυχαν αναγνώρισης για την «ιστορία και την κληρονομιά των 150 ετών».

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας Dileep More από το Kolhapur ανέφερε ότι τα σανδάλια της Prada φέρνουν χαρά σε κάποιους τεχνίτες, καθώς δείχνουν ότι το παραδοσιακό τους προϊόν γίνεται παγκόσμιο. «Είναι χαρούμενοι που κάποιος αναγνωρίζει τη δουλειά τους», είπε.

Τα Kolhapuri Chappals, που ξεχωρίζουν από τον χαρακτηριστικό δακτύλιο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, κατασκευάζονται χειροποίητα στην Ινδία από τον 13ο αιώνα. Η άνεση και η διακριτική τους απλότητα τα έχουν κάνει δημοφιλείς σε πολλές γενιές και κοινωνικά στρώματα. Ακόμη και σήμερα, χιλιάδες τεχνίτες στην πόλη Kolhapur —από την οποία το υπόδημα πήρε το όνομά του— τις φτιάχνουν στο χέρι σε λιτά, απέριττα εργαστήρια· χώρους που χαρακτηρίζονται περισσότερο από παραδοσιακές δεξιότητες παρά από σύγχρονα μηχανήματα ή φουσκωμένες τιμές. Τα προϊόντα της Prada είναι απρόσιτα για τους περισσότερους Ινδούς. Τα ανδρικά δερμάτινα σανδάλια της πωλούνται από €715 και άνω, ενώ τα Kolhapuri slippers, που πωλούνται σε ινδικά καταστήματα και υπαίθριες αγορές, ξεκινούν από περίπου €10.

Η επιρροή της Ινδίας στη διεθνή μόδα

Η αγορά πολυτελείας της Ινδίας είναι μικρή αλλά αναπτύσσεται ραγδαία, με αυξανόμενο αριθμό εύπορων καταναλωτών που αγοράζουν τσάντες Louis Vuitton, αυτοκίνητα Lamborghini, πολυτελείς κατοικίες και ρολόγια. Αντίστοιχα, η ινδική κουλτούρα και χειροτεχνία αρχίζουν όλο και περισσότερο να ενσωματώνονται στα σχέδια παγκόσμιων brands, τα οποία δε διστάζουν να αναγνωρίσουν την ινδική συμβολή: ο οίκος κοσμημάτων υψηλής ποιότητας Bulgari προσφέρει ένα περιδέραιο Mangalsutra αξίας $16.000, εμπνευσμένο από αλυσίδα που παραδοσιακά φορούν οι παντρεμένες γυναίκες στην Ινδία.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανδρική συλλογή Louis Vuitton για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026 που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Το brand επέδειξε μια προσεγμένη πολυπολιτισμική συνεργασία που περιλάμβανε Ινδούς καλλιτέχνες, των οποίων η συμβολή ούτε παραβλέφθηκε ούτε επισκιάστηκε. Η επίδειξη περιλάμβανε πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον βραβευμένο με Όσκαρ Ινδό μουσικό A.R. Rahman, και εντυπωσιακό σχεδιασμό πασαρέλας από τον Ινδό αρχιτέκτονα Bijoy Jain. Και οι δύο ήταν παρόντες στην επίδειξη, καθώς η εμπειρογνωμοσύνη τους είχε επισήμως ανατεθεί και δημοσίως αναγνωριστεί. Η αυθεντικότητα της Louis Vuitton ξεχώρισε ως μια συνειδητή πράξη πολιτισμικής συμπερίληψης.

Photo credits: Prada