Οι πιο προκλητικές διαφημίσεις μόδας που ξεπέρασαν τα όρια
Από τη καμπάνια της Brooke Shields για τoν Calvin Klein μέχρι τον master της πρόκλησης Tom Ford, αυτές είναι μερικές από τις πιο αξέχαστες διαφημίσεις μόδας που έχουν χαραχτεί στη συλλογική μνήμη για τον τολμηρό τους χαρακτήρα.
«Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά σου» είχε πει ο Αμερικανός showman P.T. Barnum και οι πιο τολμηροί φωτογράφοι και σχεδιαστές μόδας φαίνεται να το ενστερνίζονται. Μία αναδρομή στις πιο προκλητικές διαφημίσεις μόδας το επιβεβαιώνει.
Δείτε ακόμη: Fan-tastic! Η βεντάλια από τους αρχαίους Έλληνες στον Karl Lagerfeld
Calvin Klein, 1980
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 1980, ο Calvin Klein έβαλε τη 15χρονη Brooke Shields σε μια σειρά από σέξι διαφημίσεις στα έντυπα και στην τηλεόραση. Η Shields πόζαρε μπροστά στο φακό του Richard Avedon για τη νέα σειρά super-skinny τζιν του Klein και έγινε η πρώτη που είπε τη διάσημη πλέον ατάκα: “Ξέρετε τι υπάρχει ανάμεσα σε μένα και τα Calvins μου; Τίποτα”. Η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της νεαρής ηλικίας της Shields και απαγορεύτηκε η προβολή της από το CBS και το ABC, αλλά δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η Klein θα αντιμετώπιζε αντιδράσεις. Σε όλη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, οι καμπάνιες του σχεδιαστή, συχνά με νεαρά μοντέλα (μεταξύ των οποίων και η 17χρονη Kate Moss), έκαναν δημοφιλή τη χρήση του απροκάλυπτου σεξαπίλ στη βιομηχανία της μόδας.
Yves Saint Laurent, 2000
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η διαφημιστική καμπάνια του 2000 για το άρωμα Opium του Yves Saint Laurent τράβηξε αμέσως την προσοχή – χάρη στην αντίθεση του γυμνού λευκού δέρματος της Sophie Dahl με το μαύρο φόντο. Η διαφήμιση «Lady in White» του φωτογράφου Steven Meisel, η οποία παρουσίαζε το βρετανικό μοντέλο μόνο με κοσμήματα και τακούνια, βρέθηκε στη λίστα με τις διαφημίσεις που δέχτηκαν τις περισσότερες καταγγελίες- 948 για την ακρίβεια. Ο άνθρωπος πίσω από την καμπάνια; Μα φυσικά ο Tom Ford.
Δείτε ακόμη: Γιατί δεν έχουμε μόδα στην Ελλάδα;
Gucci, 2003
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Tom Ford αποδείχτηκε master της πρόκλησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι του οίκου Gucci, μεταμόρφωσε το brand σε σύμβολο αισθησιακής πολυτέλειας, Η καμπάνια Άνοιξη/Καλοκαίρι 2003 επικεντρώθηκε σε μια εικόνα της Carmen Kass, στην οποία φαίνονται οι ηβικές τρίχες της ξυρισμένες σε ένα κομψό λογότυπο “G”. Η καμπάνια, που φωτογράφισε ο Mario Testino και επιμελήθηκε στυλιστικά η Carine Roitfeld, προκάλεσε γρήγορα αντιδράσεις από οργανισμούς δεοντολογίας, ενώ απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν πτόησε καθόλου τον Tom Ford, ο οποίος το 2007 συνεργάστηκε με τον Terry Richardson για μία εξίσου αποκαλυπτική φωτογράφιση-για ένα άρωμα αυτή τη φορά.
Sisley, 2003
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άλλη μία εικόνα φωτογραφημένη από τον Richardson. Η Sisley δέχτηκε κριτική για αυτή τη σεξουαλικά προκλητική διαφήμιση το 2003. Ένα μοντέλο κοιτάζει επίμονα έναν επιτιθέμενο ταύρο, με ζωώδεις σεξουαλικές συνδηλώσεις. Αν και η καμπάνια αναφέρεται στη γυναικεία επιθυμία, η σύγκριση της ανδρικής σεξουαλικής ενέργειας με έναν ταύρο σε μάχη εξόργισε πολλούς.
Nolita, 2007
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η καμπάνια του 2007 με τίτλο «No Anorexia», που φωτογραφήθηκε από τον Ιταλό Oliviero Toscani για το fashion label Nolita, αντιμετώπισε κατά μέτωπο ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Με την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Υγείας, η φωτογραφία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου και προβλήθηκε σε εφημερίδες και διαφημιστικές πινακίδες, έδειχνε μια νεαρή γυναίκα που είχε πέσει θύμα νευρικής ανορεξίας. Παρά τη δύναμη της διαφήμισης και την ευαισθητοποίηση που βοήθησε να δημιουργηθεί στη βιομηχανία της μόδας, το μοντέλο, Isabelle Caro, πέθανε τραγικά τον Νοέμβριο του 2010. Είχε εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και είχε μιλήσει ανοιχτά για την απόφασή της να συμμετάσχει στην καμπάνια. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της, η Caro είχε δηλώσει: «Η ιδέα ήταν να σοκάρουμε τον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιηθεί. Αποφάσισα να το κάνω για να προειδοποιήσω τα κορίτσια για τους κινδύνους των διαιτών και των επιταγών της μόδας.» Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι με αυτή την προσέγγιση και η διαφήμιση τελικά απαγορεύτηκε από την ιταλική διαφημιστική αρχή.
Bvlgari, 2011
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η καμπάνια της Julianne Moore για τη Bvlgari το 2011 θεωρήθηκε τόσο σκανδαλώδης που της απαγορεύτηκε να εμφανιστεί σε διαφημιστική πινακίδα στη Βενετία. Παρά το γεγονός ότι η ηθοποιός εμφανιζόταν καλυμμένη με μια τσάντα και ζώα (αλλού λιονταράκια, αλλού παπαγάλους), ο δήμαρχος της Βενετίας Giorgio Orsoni δήλωσε ότι η εικόνα ήταν υπερβολικά ακατάλληλη για να αναρτηθεί στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις εικόνες τύπου Χόλιγουντ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Βενετίας Mario Folin. «Χρειαζόμαστε διαφήμιση που να ταιριάζει στη Βενετία, όχι στο Times Square». Αντ’ αυτής, τοποθετήθηκε μια διαφορετική εικόνα με τη Moore ντυμένη.