Το φουλάρι, το πιο δημοφιλές αξεσουάρ του λαιμού και των μαλλιών, αυτό το καλοκαίρι παίρνει τη θέση ενός άλλου χρηστικού και πολύτιμου αντικειμένου, της ζώνης! Το IG έχει κατακλυστεί από φωτογραφίες fashionistas που τυλίγουν μεταξωτά μαντήλια στη μέση τους άλλοτε με print Gucci και άλλοτε με διαχρονικά μοτίβα του Hermès.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Οι δημιουργίες του Έλληνα κοσμηματοποιού Nikos Koulis φιλοξενήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι

Είναι γεγονός ότι προσθέτει μία έξτρα πινελιά στην εμφάνιση και δίνει χαρακτήρα, κι επιπλέον προσδίδει πιο ελαφριά και ρευστή καλοκαιρινή διάθεση στη εικόνα σας. Μαζί με αυτά έχει και μερικά πρακτικά οφέλη, όπως να στολίσει μία έγκυο, να κρύψει ένα σημείο του παντελονιού ή της φούστας σας που δεν θέλετε να φαίνεται ή ακόμη και να λειτουργήσει σαν κάλυψη τις ημέρες που δεν νιώθετε άνετα με το σώμα σας.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης: Τζιν σορτς ή jorts: 3 looks για να τα φορέσετε σε βραδινή έξοδο

Φουλάρι αντί για ζώνη: 4 απροσδόκητοι τρόποι να το φορέσετε

Θυμάμαι αυτήν την τάση στις αρχές των ’00s να επικρατεί και τετράγωνα φουλάρια, ακόμη και με κρόσια, να διακοσμούν τη μέση κοριτσιών πάνω από φούστες με ασύμμετρα κοψίματα ή και πάνω από τζιν Levi’s 501 και λευκά tank top. Εκείνες οι εποχές όμως πέρασαν και τα φρέσκα It-Girls μας εμπνέουν πώς να τα φορέσουμε αυτό το καλοκαίρι.

1. Με αέρινο παντελόνι

φουλαρι

@blancaarimany

Ένα φουλάρι θα δώσει επιπλέον κομψότητα σε ένα απλό λευκό φανελάκι κι ένα χυτό παντελόνι και μόνο με αυτό το αξεσουάρ θα έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα, όχι μόνο για την εργασία αλλά και για τις ημέρες των διακοπών σας.

2. Με oversized T-shirt

φουλαρι

@whatgigiwears

Στο νεανικό και πολύ άνετο T-shirt θα δώσει μορφή και θα δημιουργήσει γραμμή στη σιλουέτα σας, ειδικά αν το φορέσετε κι εσείς με φαρδιά κλος φούστα. Οι κόκκινες σαγιονάρες και το τζόκεϋ ολοκληρώνουν την coolness εικόνα.

3. Με μίνι φόρεμα

φουλαρι

@annelauremais

Η Γαλλίδα Anne άλλη μια φορά παραδίδει μαθήματα απλότητας και γούστου κάνοντας το “μικρό μαύρο φόρεμα” ιδιαίτερο, βάζοντας απλά ένα φουλάρι στη μέση της. Επιπλέον, συνδυάζει το λευκό-μαύρο του μαντηλιού με τα βραχιόλια και τις μπαλαρίνες της, βάζοντας χρώμα μέσω του καπέλου και της τσάντας της.

4. Με γιλέκο

φουλαρι

@mdfhima

Για μία urban εμφάνιση, συνδυάστε γιλέκο και φούστα ή παντελόνι προσθέτοντας από πάνω ένα φουλάρι δεμένο σα ζώνη. Έξτρα στοιχεία όπως το Panama καπέλο, η ψάθινη τσάντα και οι μπρονζέ εσπαντρίγιες δίνουν επιπλέον τονικότητα στο look σας.

Τα φουλάρια μέσα στα χρόνια

Τα γυναικεία φουλάρια έχουν μακρά και πολυποίκιλη ιστορία, η οποία διατρέχει αιώνες και πολιτισμούς. Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, το φουλάρι υπήρξε όχι μόνο λειτουργικό αξεσουάρ αλλά και πολιτισμικό σύμβολο, φορτισμένο με κοινωνικές, θρησκευτικές και αισθητικές σημασίες. Στην αρχαία Ρώμη, τα φουλάρια (γνωστά ως sudarium, δηλαδή “πανί ιδρώτα”) χρησιμοποιούνταν από άνδρες και γυναίκες κυρίως για την υγιεινή, αν και σύντομα εξελίχθηκαν σε διακοσμητικά στοιχεία ενδυμασίας. Στην Κίνα της δυναστείας Tang, τα μεταξωτά φουλάρια φοριούνταν από αριστοκρατικές γυναίκες και συμβόλιζαν πλούτο και κοινωνική θέση. Το μετάξι, ως υλικό, αναδεικνυόταν συχνά μέσα από περίτεχνα φουλάρια, τα οποία συνδέονται στενά με τον Δρόμο του Μεταξιού και την παγκόσμια εμπορική ιστορία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hermès (@hermes)

Κατά τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη, το φουλάρι εδραιώθηκε ως βασικό στοιχείο της γυναικείας μόδας, ιδιαίτερα με την εξάπλωση της βιομηχανικής παραγωγής υφασμάτων. Οίκοι μόδας όπως ο Hermès καθιέρωσαν το φουλάρι ως σύμβολο κομψότητας και πολιτισμικής φινέτσας. Τα φουλάρια πλέον διακοσμούνταν με σχέδια εμπνευσμένα από την τέχνη, τη φύση και την εικονογραφία της εποχής.

Στον 20ό αιώνα, το φουλάρι έγινε στοιχείο ταυτότητας για διάφορες κοινωνικές ομάδες και κινήματα. Τη δεκαετία του ’50 και ’60, φορέθηκε από προσωπικότητες  όπως η Audrey Hepburn και η Jackie Kennedy. Σήμερα, το γυναικείο φουλάρι παραμένει ένα διαχρονικό αξεσουάρ, γεμάτο με ιστορική σημασία, που εξακολουθεί να εξελίσσεται ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Photo credit: IG